阅读理解 Rising wages—together with currency fluctuations and high fuel costs—are eating away the once-formidable "China price" advantage, prompting thousands of factory owners to flee the Pearl River Delta. Much has been written about the more than doubling of wages at the Shenzhen factory of Foxconn(2317:TT), the world's largest electronics contract manufacturer, which produces Apple(AAPL)iPhones and iPads and employs 920,000 people in China alone.
Foxconn's wage increases are only the most dramatic. Our analysis suggests that, since February, minimum wages have climbed more than 20 percent in 20 Chinese regions and up to 30 percent in some, including Sichuan. All this is bad news for companies operating in the world's manufacturing hub, and chief executives should assume that double-digit annual rises are here to stay.
Looked at another way, however, wage inflation provides companies with a once-in-a-generation opportunity to rethink radically the way they approach global production—and they should do so sooner rather than later.
Why the urgency? After all, wage hikes in China are nothing new. Since 1990 they have risen by an average of 13 percent a year in U.S. dollar terms and 19 percent annually in the past five years.
There are two big reasons the situation is different now. The first has to do with productivity. Over the past 20 years, productivity increases have broadly matched wage increases, negating their impact.
The pay rises came from a very low base, so while average wages grew 19 percent a year from 2005 to 2010, this amounted to only $260 a month per employee, a sum that could be offset by more efficient production or switching to cheaper sources of parts and materials.
The second reason relates to societal change. Until now, it has been easy to lure a seemingly unlimited number of young, low-wage workers to the richer coastal regions and house them cheaply in dormitories until they saved enough to return home to their families in the interior provinces. In the future, though, young workers will be harder to recruit. This is partly because there will be fewer of them: the number of Chinese aged 15 to 29 will start declining in 2011. Moreover, with living standards rising across China, fewer of today's rural youth will want to go to coastal regions to toil for 60 hours a week on an assembly line and live in a cramped dormitory.
So what can CEOs do in this fast-changing environment? An instinctive reaction is to search for cheaper labor elsewhere. But this is short-sighted and would provide—at best—a short-term fix. Another option is to stay in China and try to squeeze out greater productivity gains.
单选题 1.According to Paragraph 1 and 2, we can summarize that______.
【正确答案】 B
【答案解析】属段落主旨题。选项A只是段落中所用的富士康这个例子的说明,不能概括前两段的大意,故选项A错误。选项C与原文不符,原文称中国不断上涨的工资正在吞噬中国价格的优势,故选项C错误。文章第二段谈到,分析发现中国二十个地区的工资都增长了20%,故富士康涨薪并不属于个案,故选项D错误。从第一段第一句话和第二段最后一句话我们能够发现,中国不断上涨的工资对外企产生了不小的影响,故选项B符合题意。
单选题 2.In Paragraph 5, the author discusses that______.
【正确答案】 A
【答案解析】属段落主旨题。选项B和选项C都不是文章第五段谈论的内容,故不可选。选项D不合原文,原文称从2005年至2010年的这几年间年增长率为19%,并不是说这几年总计增长了19%,且这也不是第五段主要想说明的问题,而只是引用的一个数据,故选项D不可选。本段主要说明的是工资增长与生产力的关系,第二句为主题句,最后一句又对此进行了说明,从中能得知选项A符合题意。
单选题 3.The reasons why young workers will be harder to recruit exclude______.
【正确答案】 D
【答案解析】事实细节题。选项A和选项B在原文第六段都有所提及,故选项A和选项B符合文意。选项C可通过常识推测出来,由于中国的计划生育政策,中国的儿童正在减少,导致将来年轻人数量减少。选项D同原文表述不符,年轻人不愿意去沿海地区是有原因的,就是劳动强度太大、条件太艰苦,选项D忽略了这一条件,故本题应选D。
单选题 4.On which of the following would the author most probably agree?
【正确答案】 A
【答案解析】属信息推断题。在文章最后作者建议企业应该留在中国,设法获取更大的收益,由此可推测出中国的工厂仍然有提升的空间,故选项A正确。作者最后提到,到其他地方寻找更便宜的劳动力是一种目光短浅的做法,故选项B不合文意;选项C和选项D无法从文中得知,故不可选。
单选题 5.Which of the following would be the best title for the text?
【正确答案】 A
【答案解析】属主旨思想题。文章一开始就提到“工资提高连同汇率波动和高油价正在蚕食着中国的价格优势”,之后又列举了工资增长的数据,并分析了其中的原因,最后提出了应对之策,是去别的地方寻找更便宜的劳动力还是留在中国,因此选项A最能概括全文主旨,且提问性的题目往往更能引起读者的关注和深思。其他选项都过于片面,不能概括文章主旨。