单选题 Over the years, college students have stood together for what they believe in, from civil rights to anti-war policies to the more recent protests against the unequal distribution of wealth. But nowhere in history have students banned(禁止) bottled water. Until now.
The bottled water ban, which started on just a few campuses, has now spread nationwide to more than 20 universities. The colleges have either completely banned the use of plastic bottles altogether, or some have taken a more limited approach with partial bans.
Many people believe that producing and using bottled water wastes money and harms the environment. They say that bottled water is unnecessary because public water supplies in the U. S. are among the best in the world. Water fountains and reusable bottles with easy access(猎取) to filling stations are a better choice.
An organization called Ban the Bottle raises awareness about the economic and environmental costs of using plastic bottles. The group claims that eight glasses of water a day costs each person 49 cents annually, while drinking from plastic containers costs $1,400 per year. Plastic bottles contain antimony—a chemical that in low doses causes depression, but in large doses can even lead to death.
The controversy over bottled or tap is not limited to the students and college administrations. The makers of bottled water see the movement as a threat. (80) They argue that plastic bottles make up a small portion of the nation"s total waste. It"s unfair to single out (单独挑出) their product when so many other items are packaged in plastic containers. Plus, water is a healthy choice compared to some sodas and juices that are also sold at school.
单选题 Which of the following is the main idea of the passage?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 本文介绍了部分大学生及学校禁止使用瓶装水的做法。因为瓶装水既耗费资金,又会造成环境污染。当然,针对瓶装水,制造商们有不同的看法。
参考译文
数年来,大学生们为了信仰而走到一起,从公民权利到反战原则再到最近财富分配不均的抗议活动。但是,历史上从未出现过有学生反对瓶装水的行为。直到现在。
起初,禁止瓶装水的运动只在少数几所大学进行,但很快就蔓延开来,如今延伸到全国20多所大学。有些大学全面禁止使用塑料瓶装水,有些则对部分禁令采取了更为严厉的措施。
很多人认为生产和使用瓶装水会造成资金浪费,并且污染环境。他们指出由于美国的公众饮水设施是全球最好的,所以,瓶装水是完全没有必要的。饮水站以及站内随处可取的可循环使用水瓶是非常好的选择。
一个名为“禁用瓶装水”的组织注意到使用塑料瓶不仅耗费财力,还会对环境造成影响。该组织声称如果每天喝8杯水,一年将花费49美分;如果喝塑料瓶装水,一年将花费1,400美元。塑料瓶含有一种名为“锑”的化学元素——小剂量的锑会引起抑郁,大剂量的会致命。
有关是否使用瓶装水的辩论不仅局限于学生及学校组织。瓶装水的制造商们认为这是对该产业的一种威胁。他们辨称塑料瓶所造成的污染只占全国垃圾污染的一小部分。当其他产品依然选择塑料包装,而独独将矛头对准瓶装水的包装是不公平的。另外,相较于同样在校园里出售的苏打水和果汁饮料,水依然是最健康的选择。
主旨题。题干问的是“下列哪一项是短文大意?”根据短文可知,文章主要讲述了全国高校大学生反对并限制使用瓶装水的问题。B项“许多国家禁止并限制出售瓶装水”,限制范围超出了短文的描述;C项“瓶装水生产商担心销售量”,短文中虽有描述,但不作为主要内容;D项“许多人反对瓶装水禁令”,明显与短文描述不符。故选A。
单选题 According to Ban the Bottle, drinking bottled water costs ______ dollars per year.
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 第四段第二句话“The group claims that eight glasses of water a day costs each person 49 cents annually, while drinking from plastic containers costs $1,400 per year.”。
细节题。题干问的是“根据‘禁用瓶装水’组织提供的数据,喝瓶装水一年将花费多少美元?”根据定位句“该组织声称如果每天喝8杯水,一年将花费49美分;如果喝塑料瓶装水,一年将花费1400美元。”很显然,D项的1400符合原文的描述,故选D。
单选题 The word controversy in Paragraph 5 is closest in meaning to ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 第五段第一句话“The controversy over bottled or tap is not limited to the students and college administrations.”。
词汇题。题干问的是“第五段中controversy的含义最接近以下哪一项?”controversy本意为“争论,争议”。A项“选择”;B项“控制”;C项“辩论,争论”;D项“陈述”。根据定位句“有关是否使用瓶装水的辩论不仅局限于学生及学校组织。”可知,故选C。
单选题 What does the bottled water industry use in its own defense?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 第五段最后三句话“They argue that plastic bottles make up a small portion of the nation"s total waste. It"s unfair to single out their product when so many other items are packaged in plastic containers. Plus, water is a healthy choice compared to some sodas and juices that are also sold at schools.”。
细节题。题干问的是“瓶装水制造商是怎样反驳的?”根据定位句“他们辩称塑料瓶所造成的污染只占全国垃圾污染的一小部分。当其他产品依然选择塑料包装,而独独将矛头对准瓶装水的包装是不公平的。另外,相较于同样在校园里出售的苏打水和果汁饮料,水依然是最健康的选择。”可知,首先,他们辩称瓶装水所造成的污染比重不大;其次,还有其他很多产品也是塑料包装;再次,和校园里售卖的其他饮料相比,他们的产品是最为健康的。A、B、C三项不符合短文描述,故选D。
单选题 According to the passage, which of the following statements is TRUE?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 第二段第一句话“The bottled water ban, which started on just a few campuses, has now spread nationwide to more than 20 universities.”;第四段最后一句话“Plastic bottles contain antimony—a chemical that in low doses causes depression, but in large doses can even lead to death.”;第五段最后一句话“Plus, water is a healthy choice compared to some sodas and juices that are also sold at schools.”;第三段第一句话“Many people believe that producing and using bottled water wastes money and harms the environment.”。
细节题。题干问的是“根据短文,下列哪项是正确的?”根据定位句“起初,禁止瓶装水的运动只在少数几所大学进行,但很快就蔓延开来,如今延伸到全国20多所大学。”(A项错);“塑料瓶含有一种名为‘锑’的化学元素——小剂量的锑会引起抑郁,大剂量的会致命。”(B项对);“另外,相较于同样在校园里出售的苏打水和果汁饮料,水依然是最健康的选择。”(C项错);“很多大学生认为生产和使用瓶装水会造成资金浪费,并且污染环境。”(D项错)可知,答案中只有B项是符合文中原意的,故选B。