单选题
It is called softwood, but these days it is producing nothing but hard feelings. Softwood is used to build houses stuff that in skilled hands changes from a pile of wood into a recognizable home in mere days. In the United States, about 10% of such softwood comes from Canada. But on March 2rid the Department of Commerce announced that it would slap a tariff of around 9% on Canadian softwood. The Americans contend that Canada is subsidizing its timer industry, and dumping wood on to its neighbor for sale at prices that do not cover its production cost. The Canadians hotly deny this, and the two sides are volleying expertise at each other." They've hired their experts and we've hired ours." says John Allan, president of the British Columbia Lumber Trade council. In Canada the provincial governments own forests, and each province is given considerable freedom in pricing its "stumpage", as standing trees are oddly called. American critics say the Canadians all but give away those uncut trees. John Perez-Garcia, a professor of forestry at the University of Washington in Seattle, estimates that Canadian logging companies pay as much as 40 % less for standing trees than they would if the market set the price. Not so, retort the Canadians. Dan Evans, manager of log exports for British Columbia's government, points out that stumpage fees cover only a small portion of what it costs a Canadian company to send lumber across the border. These companies, he says, have to build their own roads, reforest logged lands, and pay the cost of planning their sales. "We feel we price our timber competitively." It is worth noting that for years American companies were themselves accused of receiving subsidies; stumpage prices for trees cut down on federal land were long criticized as too low. Then they were quiet on the subject. But now that most American produced lumber comes from private forests, government subsidies are anathema. In Seattle, Robb Dunn, president of a chain of ten lumber stores, says his customers will just have to put up with higher prices. Some reckon the tariff will increase new-home prices by as much as $13, 000. That may be a bit high, although lumber prices have gone up lately, they are still below the peak reached last summer. And rising interest rates may slow the American housing market, cutting demand. The two sides hope to continue talks. One way out might be an agreement under which Canada taxes its lumber companies until it reforms its pricing policies to American's satisfaction. But Mr. Allan, for one, is not optimistic. The United states, he says, has not negotiated in good faith: "Its government just can't get a grip in its timber industry, which is too powerful./
单选题
Hard feelings produced by softwood results in A. 10 % of Canadian soft wood comes into America. B. America imposes a tax on Canadian softwood. C. Canada is dumping wood into America. D. Canadian softwood is sold at a subsidized price.
单选题
It is true of Canada that A. experts are hired to defend the logging industry. B. the central government sets a uniform price for its forest. C. the uncut trees are given to logging companies for free. D. logging companies pay 40 %of the softwood tariff.
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 细节题。第二段一开始提到,双方雇佣专家相互攻击(volleying expertise at each other),而且从第三段也可看出加拿大为自己辩护的立场,因此A项正确。第二段第三句提到,加拿大各省政府拥有森林。享有为“立木”定价的自由,因此B项不可选。该段最后两句提到,美国评论家指出加拿大几乎在赠送那些树,因为各伐木公司在“立木”上花的钱要比按市场定价低40%。因此,C项错在“完全免费”,D项错在“软木关税”。
单选题
The word "anathema" (Para. 3) probably refers to something that are A. welcomed. B. hated. C. admitted. D. avoided.
单选题
What can we infer from the text? A. Lumber price mainly consists of stumpage fee. B. Private forests monopolize the Canadian logging market. C. Americans apply a double standard in lumber trade. D. Raising stumpage fees will finally solve the problem.
单选题
What will probably happen because of this trade war? A. Demand for wooden house will fall. B. Customers will have to pay high prices. C. Canada will place higher tax on lumber industry. D. The U.S. will negotiate the matter sincerely.
【正确答案】
B
【答案解析】[解析] 细节题。第四段首句已经指出,顾客必须忍受更高的价格(customers will just have to put up with higher prices),B项正确。第四段最后两句提到,房屋价格虽然上涨,但不会达到去年的最高值。利率增加才是减少房产市场需求的原因。因此A项与贸易战没有直接关系。由第五段可知,C项是解决纷争的方法之一,但加拿大是否付之于行动还不得而知。由第五段末句可知道,美国对谈判缺少诚意,排除D项。