阅读理解

Directions: In this section there are 2 passages followed by questions, each with four suggested answers marked A, B, C and D. Choose the one that you think is the best answer. Write your answers on your Answer Sheet.

 

Passage Ⅰ

When I was 11, I read the Bible cover to cover. I was not precocious, or particularly religious; there were lots of us bored, bookish children in the 1970s. Television was largely rubbish, and our parents’ bookshelves were what were left. I thought of this when I heard author Claire Tomalin complains that children are growing up without the skills to read Charles Dickens. As the country celebrates the 200 th anniversary of his birth, Tomalin claims that children are not being taught to have the prolonged attention spans necessary for his texts. And she blames this attention deficit on the fact that children are “reared on dreadful television programmes.”

It is true that children have never had more distraction or entertainment to choose from than today. And it is probably true that this generation’s attention span is shorter; my children have dismissed as “too slow” or “boring” most of the childhood books I saved for them. I was quite offended by this, until I reread some.

Because it is not just entertainment that moves at a faster rate. The world does, too. And, frankly, Dickens is dense, and hard work, as are many writers of that era. I read Wilkie Collins’s The Moonstone recently. It was like wading through treacle.

It isn’t surprising that Tomalin stresses Dickens’s relevance—she is his biographer, after all. But I’d put money on it that not many children of my generation read Dickens for pleasure either. It took me years to come to Great Expectations and The Pickwick Papers, and then it was only post- university, when I became independently hungry for knowledge.

The bald truth is that the travails of Pip have little resonance for today’s children, and until they are old enough to understand Miss Havisham’s tragedy, or the poignancy of the rotting hulls of the prison ships in the Thames Estuary, why would they?

Dickens might be one of the greatest creators of characters in English, as Tomalin claims, but I suspect she hasn’t read many of the newer creations in children’s literature. Today’s children see the pathos in Greg Heffley, the Wimpy Kid of Jeff Kinney’s novels. They are fascinated by the pitfalls of the resourceful Baudelaire children in Lemony Snicket’s gothic A Series of Unfortunate Events. They can recognise the adolescent dilemmas of Harry Potter.

You can’t insist that childhood tastes be set in aspic, and the idea that they should mimic some Academic Francaise of literature is dangerous. My mother encouraged me to read anything—my pocket money—on the basis that all reading was valuable, and would act as a gateway to more challenging stuff later on.

In turn, I believe that my children will come to the classics when they’re ready probably when they download them as free e-books, like the rest of us.

Until then, I’ll take comfort from the fact that the 1969 classic The Very Hungry Caterpillar is still the most-read children’s book in Britain, with the average family reading it some nine times last year. It has underdeveloped characterisation, yes, and the vocabulary is limited. But as a prompt to an appetite for reading, it is priceless. 

单选题 According to Claire Tomalin, children do not have enough attention to read Charles Dickensbecause _____.
【正确答案】 C
【答案解析】定位第一段最后一句,“...she blames this attention deficit on the fact that children are“reared on dreadful television programmes.”可知,Tomalin认为是电视节目太多,这让孩子们注意力集中的时间越来越短。
单选题 Which of the following is NOT true about the fact that many children find the childhoodbooks boring?
【正确答案】 D
【答案解析】关于孩子觉得读书无聊的原因,文章第二至第四段,作者承认可能的原因是孩子的娱乐方式太多,注意力集中时间短,还有世界变化的速度过快,过去的书无法引起孩子的共鸣等等原因,所以A,B和C项正确。D项原文并没有涉及。
单选题 Many children of the author’s generation read Charles Dickens most possibly because_____.
【正确答案】 C
【答案解析】作者第一段说明自己那代人有很多书呆子,因为电视节目基本没有什么好看的,唯一能消遣的就是父母的书架。第四段又补充道,自己那代人也绝对不是因为喜欢度狄更斯才去读的,对他们来说狄更斯的书也是很难懂。所以,总结看来,还是因为当时可选择的空间太小。
单选题 Which of the following is NOT true according to the passage?
【正确答案】 A
【答案解析】A项太过片面和绝对化。孩子们现在看书少,是因为书的内容太过简单或者无聊,不是孩子们不理解; 而且不乏经典有趣的儿童书籍,孩子们也会阅读这种作品。B,C和D项在文章第六段至第九段都可以找到原文对应,均正确。故选A。
单选题 Which of the following can best conclude the topic of the passage?
【正确答案】 C
【答案解析】本文的主要内容是谈论现代孩子的阅读情况,由阅读狄更斯的作品引出话题,涉及孩子注意力集中能力下降,娱乐方式多样化等现象都是为了解释当下儿童阅读服务。故选C。