单选题
第一篇 Hair Detectives

Scientists have found a way to use hair to figure out where a person is from and where that person has been. The finding could help solve crimes, among other useful applications.
Water is central to the new technique. Our bodies break water down into its parts: hydrogen(氢) and oxygen. Atoms(原子) of these two elements end up in our tissues and hair.
But not all water is the same. Hydrogen and oxygen atoms can vary in how much they weigh. Different forms of a single element are called isotopes(同位素). And depending on where you live, tap water contains unique proportions of the heavier and lighter isotopes of hydrogen and oxygen.
Might hair record these watery quirks(古怪举动;怪癖). That"s what James R. Ehleringer, an environmental scientist at the University of Utah in Salt Lake City, wondered.
To find out, he and his colleagues collected hair from barbers and hair stylists(发型师) in 65 cities in 18 states across the United States. The researchers assumed that the hair they collected came from people who lived in the area.
Even though people drink a lot of bottled water these days, the scientists found that hair overwhelmingly(压倒性地) reflected the concentrations of hydrogen and oxygen isotopes in local tap water. That"s probably because people usually cook their food in the local water. What"s more, most of the other liquids people drink including milk and soft drinks contain large amounts of water that also come from sources within their region.
Scientists already knew how the composition of water varies throughout the country. Ehleringer and colleagues combined that information with their results to predict the composition of hair in people from different regions. One hair sample used in Ehleringer"s study came from a man who had recently moved from Beijing,China, to Salt Lake City. As his hair grew, it reflected his change in location.
The new technique can"t point to exactly where a person is from, because similar types of water appear in different regions that span a broad area. But authorities can now use the information to analyze hair samples from criminals or crime victims and narrow their search for clues(线索).
单选题 Which of the following is NOT correct about tap water of writer"s view point?
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 题意:作者对自来水的观点,以下哪项是不正确的?在美国自来水是一种软饮料。
短文第六段提到“尽管现在人们喝了大量瓶装水,但是科学家发现,头发里绝大多数反映的还是氢,氧同位素在当地自来水中的含量。这可能是因为人们通常用当地水做饭的原因。此外,人们饮用的其他液体,包括牛奶和软饮料,都含有大量的来自本地区的水”B项文中没有提到,故选B。
单选题 James R. Ehleringer tried to find out
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 题意:詹姆斯·爱勒伦格尝试去找出根据头发的构成是否可以准确地预测人们来自哪个地方。
短文第七段第二句提到“爱勒伦格和他的同事把这些信息(美国不同地区水的成分)和他们的研究结果结合起来,去预测从不同地区来的人们头发的构成”,故选D。
单选题 Which of the following statements is meant by the writer?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 题意:下列哪一项符合作者的意思?爱勒伦格的研究很成功。
短文第七段第三句提到“在爱勒伦格的研究中的一个头发样本来自于一个最近刚从中国北京搬到盐湖城的人。因为他的头发生长了,所以头发反映了他在地域上的变化”,故选A。
单选题 What does the last paragraph tell you?
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 题意:最后一段阐述了什么?不同地区使用的不同种类的水为警察提供了有用的信息。
短文最后一句提到“但是当局现在能用这些信息(爱勒伦格研究发现的信息)来分析罪犯和受害人的头发样品,由此缩小寻找线索的范围”,故选C。
单选题 Which of the following is closest in meaning to the title?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 题意:下列哪一项最接近标题的含义?人类的头发能帮助侦探侦破案件。
短文中提到不同的头发反映不同地区饮用水的特性,所以,头发能帮助侦探侦破案件,故选A。