阅读理解 Many objects in daily use have clearly been influenced by science, but their form and function, their dimensions and appearance, were determined by technologists, artisans, designers, inventors, and engineers—use nonscientific modes of thought. This kind of thinking way is different from science. Many features and qualities of the objects that a technologist thinks about cannot be reduced to unambiguous verbal descriptions; they are dealt with the mind by a visual, nonverbal process. In the development of Western technology, it has been non-verbal thinking, by and large, that has fixed the outlines and filled in the details of our material surroundings. Pyramids, cathedrals, and rockets exist not because of geometry or thermodynamics, but because they were first a picture in the minds of those who built them.
The creative shaping process of a technologist's mind can be seen in nearly every artifact that exists. For example, in designing a diesel engine, a technologist might impress individual ways of nonverbal thinking on the machine by continually using an intuitive sense of lightness and fitness. What would be the shape of the combustion chamber? Where should valves be placed? Should it have a long or short piston? Such questions have a range of answers that are supplied by experience, by physical requirements, by limitations of available space, and not least by a sense of form. Some decisions such as wall thickness and pin diameter, may depend on scientific calculations, but the nonscientific component of design remains primary.
Design courses, then, should be an essential element in engineering curriculum. Nonverbal thinking of a central mechanism in engineering design, involves perceptions, the stock-in-trade of the artist, not the scientist. Because perceptive processes are not assumed to entail "hard thinking", nonverbal thought is sometimes seen as a primitive stage in the development of cognitive Process and inferior to verbal or mathematical thought. But it is paradoxical that when the staff of the Historic American Engineering Record wished to have drawings made of machines and isometric views of industrial processes for its historical record of American engineering, the only college students with the requisite abilities were not engineering students, but rather students attending architectural schools.
If courses in design, which in a strongly analytical engineering curriculum provide the background required for practical problem-solving, are not provided, we can expect to encounter silly but costly errors occurring in advanced engineering systems. For example, early models of high-speed railroad cars loaded with sophisticated controls were unable to operate in a snowstorm because a fan sucked snow into the electrical system. Absurd random failures that plague automatic control systems are not merely trivial aberrations: they are a reflection of the chaos that results when design is assumed to be primarily a problem in mathematics.
单选题 What is the main idea of the first paragraph?
【正确答案】 B
【答案解析】主旨题。文章开头讲到,许多日常用品明显地受到科学的影响,但其形状和功能、体积和外观都被那些运用非科学思维方式的技术人员、工匠、设计者、发明家以及工程师所设计。接着讲到,非语言的形象思维非常重要,它刻画了物质环境轮廓并充实了其中细节。如金字塔、大教堂和火箭的产生就是非语言的形象思维的结果。由此可知,第一段强调了非科学思维的重要性,B项符合题意。
单选题 What is the relationship between paragraph 1 and paragraph 2?
【正确答案】 D
【答案解析】推断题。文章第一段强调了非科学思维方式的重要性,第二段通过引用具体事例来证明非科学思维几乎隐藏在每一件日常用品中,即这种思维非常重要。由此可知,第二段为第一段提供了例证。故本题选D。
单选题 Which is not the reason that Design courses should be an essential element in engineering curriculum?
【正确答案】 C
【答案解析】细节题。根据第三段中的“Nonverbal thinking a central mechanism in engineering design,involves perceptions,the stock-in-trade of the artist,not the scientist.”可知,A项正确,根据第四段中的“If courses in design,which in a strongly analytical engineering curriculum provide the background required for practical problem-solving,are not provided,we can expect to encounter silly but costly errors occurring in advanced engineering systems.”可知,B、D两项均正确。C项文中未提到,因此本题选C。
单选题 What can we conclude from the last paragraph?
【正确答案】 B
【答案解析】推断题。文章最后一段讲到,设计课有利于解决实际问题,如果不开设设计课,人类将会犯下愚蠢而又代价高昂的错误,然后举例说明这一观点。由此可见,作者认为很有必要开设设计课,B项符合题意。
单选题 What is the author's attitude towards Design courses?
【正确答案】 D
【答案解析】态度题。本文中作者一直在强调从设计课中学习非语言思维的重要性,因此可推断,作者支持开设设计课,故本题选D。