阅读理解

Directions: In this section there are two reading passages, with each passage followed by FIVE multiple- choice questions. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose ONE answer that best answers the question or completes the statement. Then write your answers on the Answer Sheet.

Passage ONE

Traditionally, the study of history has had fixed boundaries and focal points—periods, countries, dramatic events, and great leaders. It also has had clear and firm notions of scholarly procedure: how one inquires into a historical problem, how one presents and documents one’ s findings, what constitutes admissible and adequate proof.

Anyone who has followed recent historical literature can testify to the revolution that is taking place in historical studies. The currently fashionable subjects come directly from the sociology catalog: childhood, work, leisure. The new subjects are accompanied by new methods. Where history once was primarily narrative, it is now entirely analytic. The old questions "What happened?" and "How did it happen?" have given way to the question. "Why did it happen?" Prominent among the methods used to answer the question "Why" is psychoanalysis, and its use has given rise to psychohistory.

Psychohistory does not merely use psychological explanations in historical contexts. Historians have always used such explanations when they were appropriate and when there was sufficient evidence for them. But this pragmatic use of psychology is not what psychohistorians intend. They are committed, not just to psychology in general, but to Freudian psychoanalysis. This commitment precludes a commitment to history as historians have always understood it. Psychohistory derives its "facts" not from history, the detailed records of events and their consequences, out from psychoanalysis of the individuals who made history, and deduces its theories not from this or that instance in their lives, but from a view of human nature that transcends history. It denies the basic criterion of historical evidence: that evidence be publicly accessible to, and therefore assessable by, all historians. And it violates the basic tenet of historical method: that historians be alert to the negative instances that would refute their theses. Psychohistorians, convinced of the absolute rightness of their own theories, are also convinced that theirs is the "deepest" explanation of any event, that other explanations fall short of the truth.

Psychohistory is not content to violate the discipline of history (in the sense of the proper mode of studying and writing about the past) ; it also violates the past itself. It denies to the past an integrity and will of its oven, in which people acted out of a variety of motives and in which events had a multiplicity of causes and effects. It imposes upon the past the same determinism that it imposes upon the present, thus robbing people and events of their individuality and of their complexity. Instead of respecting the particularity of the past, it assimilates all events, past and present, into a single deterministic schema that is presumed to be true at all times and in all circumstances. 

单选题 Which of the following best states the main point of the text?
【正确答案】 A
【答案解析】从第二段开始出现全文的主要内容, 第二段的最后一句出现了全文所谈论的中心“psychohistory” , 在第二段中谈到了“psychohistory” 的流行性, 在第三段和第四段中作者谈到了心理历史学家在研究历史时存在的问题。
单选题 The author mentions which of the following as a characteristic of the practice of psychohistorians?
【正确答案】 C
【答案解析】由最后一段最后一句Instead of respecting the particularity of the past, it assimilates all events, past and present, into a single deterministic schema that is presumed to be true at all times and in all circumstances.可知, 心理历史学把过去和现在的所有事件总结为单一的决定论模式中, 认为这个模式在任何时间和任何条件下都是适用的。
单选题 The author of the text suggests that psychohistorians view history primarily as _____.
【正确答案】 D
【答案解析】由第三段第五句Psychohistory derives its “facts”not from history, the detailed records of events and their consequences, out from psychoanalysis of the individuals who made history, and deduces its theories not from this or that instance in their lives, but from a view of human nature that transcends history. 可知, 心理历史学家对历史人物进行心理分析, 从超越历史的人类本性的角度来推导他们的理论。
单选题 The author of the text puts the word "deepest" in quotation marks most probably in order to _____.
【正确答案】 A
【答案解析】第三段讲的是心理历史学家研究历史时存在的问题。 因此deepest加引号, 说明作者认为心理历史学家的理论并不是对历史事件最深刻的解释, 其他的解释也并不一定就不对。 说明作者对心理历史学家的宣称持保留意见。
单选题 In presenting her analysis, the author does all of the following EXCEPT _____.
【正确答案】 D
【答案解析】本文并没有谈到心理历史学家在应用他们方法方面的前后矛盾、 不一致性。