单选题
Although few would deny that it is better to be rich than poor, for some people the quest for money is so all-consuming that it extinguishes all other aspects of life. The cause of the urge to make enormous sums of money varies with the individual, but often money is a substitute for something a person's life lacks. To some, money means security. To some, it means power. To others, it means the possibility of love, and to a fourth group, it means competition and winning the game. A tremendous need for power is invariably the bottom line for those driven to make a lot of money. The bigger the pile, the more powerful they think they will feel. Parents and family background also influence a person's pursuit of money. Many people who grew up poor and then made a fortune live in fear that they will lose it. Others strive for money to compete with their wealthy, successful parents. Making money for its own sake can be addicting like high-stakes gambling. The more they earned, the bigger their appetite was. They paid great price for their insatiability for money in terms of their living quality. For example, their obsession with money-making renders them unable to enjoy what they have earned. Instead, they just work at such an intense pace and under such strenuous pressure that they totally neglected themselves. Hence the emergence of various kinds of psychological and physical problems, like impotence, insomnia, heart attacks and problems with a spouse or children.
单选题
The cause of the compulsion to make enormous sums of money ______. A. is rooted in people's minds B. is pushed in America C. is considered unsocial D. varies with the individuals
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 由第二段的第一句可知,人们集聚财富的动机因人而异。
单选题
In the author's point of view, money is ______. A. love B. power C. security D. a substitute for something a person's life lacks
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 由第二段可知,赚钱的动机往往是作为对人生某方面缺憾的一种补偿。
单选题
According do the author, the bottom line for having too much money is ______. A. the need for power B. for the sake of money C. the pursuit of security D. an arrangement for the future
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 作者在第三段中提到,赚钱的实质问题在于对权力欲的一种满足。
单选题
The word "obsession" in the fourth paragraph means ______. A. disturbance B. preoccupation C. compulsion D. passion
单选题
Which of the following statements can NOT be inferred from the passage? A. Family background influences a person's attitude towards money. B. Money is the root of all evils. C. Obsession with money-making can exert a negative influence on living quality. D. A cautious attitude towards money is recommended.