阅读理解 Man is born free but is everywhere in debt. In the rich world, getting hold of your first credit card is a rite of passage far more important for your daily life than casting your first vote. Buying your first home normally requires taking on a debt several times the size of your annual income. And even if you shun the temptation of borrowing to indulge yourself, you are still saddled with your portion of the national debt.
Throughout the 1980s and 1990s a rise in debt levels accompanied the "great moderation", when growth was steady and unemployment and inflation remained low. No longer did Western banks have to raise rates to halt consumer booms. By the early 2000s a vast international scheme of vendor financing had been created. Those who cautioned against rising debt levels were dismissed as doom-mongers; after all, asset prices were rising even faster, so balance-sheets looked healthy. And with the economy advancing, debtors could afford to meet their interest payments. In short, it paid to borrow and it paid to lend. Like alcohol, a debt boom tends to induce euphoria. Traders and investors saw the asset-price rises as proof of their brilliance; central banks and governments thought that rising markets and higher tax revenues attested to the soundness of their policies.
The answer to all problems seemed to be more debt. Depressed? Use your credit card for a shopping spree "because you're worth it". Want to get rich quick? Work for a private-equity or hedge-fund firm, using borrowed money to enhance returns. Looking for faster growth for your company? Borrow money and make an acquisition. And if the economy is in recession, let the government go into deficit to bolster spending.
Debt increased at every level, from consumers to companies to banks to whole countries. The effect varied from country to country, but a survey by the McKinsey Global Institute found that average total debt(private and public sector combined)in ten mature economies rose from 200% of GDP in 1995 to 300% in 2008. There were even more startling rises in Iceland and Ireland, where debt-to-GDP ratios reached 1,200% and 700% respectively. The burdens proved too much for those two countries, plunging them into financial crisis. Such turmoil is a sign that debt is not the instant solution it was made out to be.
From early 2007 onwards there were signs that economies were reaching the limit of their ability to absorb more borrowing. The growth-boosting potential of debt seemed to peter out. According to Leigh Skene of Lombard Street Research, each additional dollar of debt was associated with less and less growth.
单选题 11.It can be inferred from Paragraph 1 that a credit card may
【正确答案】 A
【答案解析】推理判断题。根据题干直接定位到第一段。由该段第二句可知拥有第一张信用卡是进入成人阶段的一个重要仪式,它对于日常生活的重要性远比行使投票权重要,故A项正确。
单选题 12.We know from Paragraph 2 that debt boom in the last decades has
【正确答案】 C
【答案解析】事实理解题。根据题干直接定位到第二段。由该段首句可知,债务水平上升使经济出现“大稳健”的态势,经济总量稳步增长,故C项正确。
单选题 13."Like alcohol, a debt boom tends to induce euphoria"(Line 7, Para 2)indicates a debt boom
【正确答案】 B
【答案解析】例证细节题。由题干直接定位到第二段。由该段末句可知,膨胀的债务使贸易商和投资商看到资产价格的上升,并把它作为自己聪明才智的证据;政府则从中看到自己制定的政策有效,故B项正确。
单选题 14.The examples of Iceland and Ireland are intended to show that
【正确答案】 C
【答案解析】例证细节题。根据题干中的Iceland and Ireland定位到文章第四段。由该段最后一句话可知,举债并不能立竿见影地解决任何问题,故C项正确。
单选题 15.According to this text, the author is likely to agree that
【正确答案】 D
【答案解析】主旨大意题。由最后一段可知,目前各国吸收贷款的能力已经达到最大极限,债务经济增长的潜在刺激作用在逐渐地消失。故D项正确。