单选题 A library is more than just a place where books are stored. A library is a source of information. That information may come from books (fiction, nonfiction, or reference books), from periodicals (newspapers, magazines, and journals), from audio-visual materials (records, cassettes, microfilm, video tapes, etc.), or even from a computer terminal.
Students go to libraries to study and to write research papers. The periodicals room of a university library is where foreign students often find newspapers and magazines from their countries. In the reference room, they can find catalogs from many universities in the U.S. and other countries. If you are buying a used car, the reference librarian can show you the Blue Book, which lists the prices of new and used cars. People who need information in a hurry can telephone the reference librarian at many libraries.
There are as many different library services as there are types of people who use them. Children"s libraries provide materials for young readers. They sometimes have story tellers who read stories to groups of children, and a few have computers for the children to play with. Music lovers can listen to recordings of their favorite musicians in music libraries. Some libraries, offer special services for blind people, such as books in Braille, "talking" books, and Kurzweil Reading Machines.
Libraries provide entertainment as well as information. Novels and short stories from a library"s fiction collection are a good source of enjoyable reading practice. Public libraries often sponsor lectures on topics of interest to members of the community, and a few even offer concerts and films. No matter what your interests are, you will find that a library can be a great place to enjoy yourself while you learn.
单选题 In libraries, readers can get information from ______.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 事实细节题。题目问的是在图书馆读者获得信息的途径有哪些。由文章第一段最后一句可以得知正确答案,信息可以从books, periodicals, audio-visual materials and a computer terminal中获得,故选C。
单选题 In the reference room of the library you can find ______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 事实细节题。题目问在图书馆的资料室你可以查找到什么。由文章第二段第三句话可知“In the reference room, they can find catalogs from many universities in the U.S. and other countries.”故选B。
单选题 Foreign students often go to ______ to read newspapers and magazines from their countries.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 事实细节题。由文章第二段第二句“The periodicals room of a university library is where foreign students often find newspapers and magazines from their countries.”可知正确答案为A。
单选题 The last sentence in the last paragraph implies that readers can ______.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 推理判断题。题目问文章最后一句话隐含了读者可以……。由文中最后一句话可知:无论你的兴趣是什么,你会发现当你学习的时候图书馆还是一个很好的使你身心放松的地方。故选A。
单选题 What is the main idea of the passage?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 主旨大意题。题目问的是文章的大意是什么。文章通篇在讲述图书馆的各种用途,即提供许多不同的服务,故只有D最合适。