阅读理解

I first encountered Charlie on Cat Street in Hong Kong. I was browsing for antiques when I heard a terrible screech and turned to see an evil-eyed opium peddler squatting on the curb beside a balding, scruffy, white cockatoo.

Manacled to a wooden perch, the bird was surrounded by children who were taunting him with sticks. The children laughed when the half-crazed creature snapped back with his hooked beak, flared his saffron crest and cursed in Chinese. I was overcome with admiration. This little creature was a fighter.

I wanted to rescue him but could not bear the thought of keeping a bird in a cage. As I started to walk away, a cockatoo looked at me imploringly and said, “Okay, okay, okay.”

I was hooked. How did he know I spoke English? After some haggling, I bought him—and a whole new dimension came into my life.

At home, I removed his shackle. He was grateful and, doglike, began following me around the apartment. He couldn’t fly because the peddle had cut his flight feathers, so he waddled like a duck and used his beak and claws to host himself up our potted trees.

In the wild, baby cockatoos learn survival from their parents and other members of the flock.

They pick up alarm and comfort signals and social communication. Now, in captivity, Charlie began imitating the only flock he knew, my family.

Charlie had a remarkably quick mind and long memory and was soon calling us by name. He cried out when we left him, so to reassure him, we all shouted back, just as his cockatoo flock would have done.

Every day he picked up new words. His first phrase was “Hello Charlie” and then “Hello” to anyone in range, the “Shut the door,” which soon became “Robin (daughter No.4)”, “go back and shut the door.”

His most frequent word was “Why?” Often when I spoke to the children, Charlie would ask “Why?” just as they did. It drove me crazy. I finally shouted back, “Because I’m your mother!” That became his next phrase.

Before long we could see the results out of love and care. Charlie’s feathers grew back thick and glossy. He developed an arrogant glint in his eye and established himself as top of the pecking order with our four cats who, to my amazement, restrained their killer insects even when Charlie filched their food.

单选题 The author decided to bring Charlie home _____.
【正确答案】 D
【答案解析】根据第三段和第四段, 作者是在这只鹦鹉对他说英语后决定买下它。
单选题 All of the following show Charlie’s cleverness EXCEPT that _____.
【正确答案】 A
【答案解析】根据第五段“He couldn’t fly because the peddle had cut his flight feathers, so he waddled like a duck…”可知这是一个客观事实, 而不是反映这只鹦鹉机灵的一个方面。
单选题 After Charlie became one of the author’s family members, the author _____.
【正确答案】 A
【答案解析】从第八段开始, 作者详细描述了这个鹦鹉在他家里的生活, 并没有提到自己感到不自在或焦虑。 因此选A。
单选题 All of the following are true except that _____.
【正确答案】 D
【答案解析】首先第六段提到小鹦鹉会从父母和其他同伴那里学到生存技能, 因此排除A。 第七段提到“They pick up alarm and comfort signals and social communication.”因此排除B。 根据第八段“so to reassure him, we all shouted back, just as his cockatoo flock would have done.”可知让鹦鹉安心的方式是对它大叫, 排除C。 而文中多次提到鹦鹉能模仿人类说话, 因此选D。
单选题 Under the family’s love and care, Charlie _____.
【正确答案】 A
【答案解析】根据最后一段第一句“Before long we could see the results out of love and care. Charlie’s feathers grew back thick and glossy.”可选出答案。