单选题 In 1981 Kenji Urada, a Japanese factory worker, climbed over a safety fence at a Kawasaki plant to carry out some maintenance work on a robot. In his haste, he failed to switch the robot off properly. Unable to sense him, the robot"s powerful hydraulic arm kept on working and accidentally pushed the engineer into a grinding machine. His death made Urada the first recorded victim to die at the hands of a robot.
This gruesome industrial accident would not have happened in a world in which robot behaviour was governed by the Three Laws of Robotics drawn up by Isaac Asimov, a science fiction writer. The laws appeared in I, Robot, a book of short stories published in 1950 that inspired a recent Hollywood film. But decades later the laws, designed to prevent robots from harming people either through action or inaction, remain in the realm of fiction. Indeed, despite the introduction of improved safety mechanisms, robots have claimed many more victims since 1981.
With robots now poised to emerge from their industrial cages and to move into homes and workplaces, roboticists are concerned about the safety implications beyond the factory floor. To address these concerns, leading robot experts have come together to try to find ways to prevent robots from harming people. Inspired by the Pugwash Conferences—an international group of scientists, academics and activists founded in 1957 to campaign for the non-proliferation of nuclear weapons—the new group of robo-ethicists met earlier this year in Genoa, Italy, and announced their initial findings in March at the meeting.
Should robots that are strong enough or heavy enough to crush people be allowed into homes? Is "system malfunction" a justifiable defence for a robotic fighter plane that violates the Geneva Convention and mistakenly fires on innocent civilians? These questions may seem esoteric but in the next few years they will become increasingly relevant. According to the UN Economic Commission for Europe"s World Robotics Survey, in 2002 the number of domestic and service robots more than tripled, nearly outstripping their industrial counterparts. By the end of 2003 there were more than 600,000 robot vacuum cleaners and lawn mowers. In light of all this, it is crucial that we start to think about safety and ethical guidelines now.
Regulating the behaviour of robots is going to become more difficult in the future, since they will increasingly have self learning mechanisms built into them, says Gianmarco Veruggio, a roboticist at the Institute of Intelligent Systems for Automation in Genoa, Italy. As a result, their behaviour will become impossible to predict fully, since they will not be behaving in predefined ways but will learn new behaviour as they go.
单选题 The word "gruesome" (Para. 2) probably means ______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] This gruesome industrial accident当然是指第一段提到的事故,第一段讲述了Kenji Urada惨死在机器人手下的经过。gruesome意为causing horror or fright。
单选题 By saying that "the Three Laws of Robotics...remain in the realm of fiction", the author means that ______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 这里说基于三个定律来设计的机器人仍然只存在于科幻领域,实际上是说这样的机器人还没有被设计出来,也即不存在。这句话的意思由其下一句话的意思可以准确推出。
单选题 The new group of robo-ethicists are like the Pugwash Conferences in that they ______
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 从第三、四段谈到的内容来看,这个新组织显然是想在国际范围内制定开发和利用机器人的一些条约和规范(guideline)。
A:本文主要谈为工厂以外使用机器人制定规范,以确保使用者安全的问题。
单选题 The newly heightened concern about robot safety is caused by ______
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 这是第三、四段所主要表达的内容。起初机器人主要用于工厂环境中,造成了一些工业事故,现在,随着机器人越来越多地用于家庭和服务,机器人专家开始对其安全性担忧,因此建议制定相应的规范。可见,机器人在工厂环境以外被广泛地使用,是造成机器人专家目前对机器人安全问题担忧的主要原因。
单选题 It is difficult to develop safe robots because ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 最后一段提到了为什么没计出安全的机器人如此难:因为专家们设计的机器人将被安装上自我学习装置,能不按照预先设定的方式改变自己的行为。