阅读理解 Cell phone use has exploded in many countries, easing communication between individuals but causing social malaise as well. In the industrialized West, cell phone use has leapfrogged over conventional phone networks that relied on cumbersome telephone lines and expensive underground wiring. In some countries that lacked the infrastructure often present in developed nations. In Asian countries, especially poorer ones like Cambodia, such high infrastructure costs are being avoided by simply moving to wireless communication.
However, even in the most modern of countries, cell phone use has proved somewhat of a novelty, one that has required a redefinition of social conventions. The ability to always be connected with another person, no matter where one travels, has led to a friction of personal space and different perceptions on the value of communication. Today, cell phone users can talk to friends, workers and family members while catching a bus, walking along the street or climbing a flight of stairs.
But what of the people around cell phone users? Often a loud call in a movie theatre or a recital hall will bring sighs of annoyance by the audience as impatience with beeping and ringing increases. But should government step in to regulate the use of cell phones and restrict their use? Some argue that market forces are best suited to solving consumer dissatisfaction. Proponents of this perspective cite new rules in movie theatres and concert halls that require patrons to turn off their cell phones before the performance begins.
Others, however, see a role for government in harnessing this new technology. In some states, it is now illegal to drive and talk on a mobile phone. As a response to these laws and because of the complications of performing more than one task while speaking on a cell phone, companies have developed headsets so that users can talk "hands free". Nevertheless, this solution has perhaps aggravated social friction by making cell phone use even more convenient. Many users are now seen talking to themselves—a sign not of mental instability—but of the rapid expansion of modern technology.
Regardless of private or public restrictions on the use of cell phones, society still has a long way to go before it can truly accept and adapt to the burdens of cell phone use on third parties. Only when distinct social norms are created to deal with common cell phone use will the technology become more accepted and viewed less as an irritant.
单选题 6.The example of Cambodia is used to represent______.
【正确答案】 C
【答案解析】属信息推断题。题目中的关键词Cambodia出现在第一段最后一句:亚洲国家,尤其是像柬埔寨这样的穷国,就可以避免在这类昂贵的基础设施上投资,直接迈向无线通讯。由此可知,选项C符合句意。其他选项都无从推出。
单选题 7.In paragraph 3, what is the author's position in regard to cell phone use restriction?
【正确答案】 A
【答案解析】属态度推断题。第三段第三句提出问题:政府应该插手来调整和限制手机的使用吗?后面的句子只阐述了一种观点(一些人认为市场的力量是最适合来解决消费者的不满情绪的),并没有表明自己的立场。结合本文最后一段内容(不管私人或公立机构如何限制手机的使用,要真正接受和适应手机对第三方造成的烦扰还需要很长时间),也可断定作者的立场是中立的(即选项A正确),而不是坚决的拥护(选项B)、反对(选项C)或很矛盾(选项D)。
单选题 8.According to the text, one unforeseen consequence of hand free use has been______.
【正确答案】 A
【答案解析】属信息归纳题。题目中的关键词出现在第四段第三句:为了应对这些法律,同时也因为边打电话边做几件事比较复杂,一些公司开发出头戴式受话器,使手机用户可以“脱手”交谈。接着下文指出由此产生的影响:这种方法或许更加剧了社会摩擦,现在许多用户看上去像在和自己说话——这可不是头脑混乱的迹象——而是现代科技飞速发展的表征。由此可知,这是一种不同寻常的行为表现。因此,选项A正确,题目中的unforeseen consequence与原文中的sign是同义表达。其他选项的内容在文中都没有涉及到。
单选题 9.The word "leapfrogged" in paragraph 1 most probably means that______.
【正确答案】 D
【答案解析】属词义推断题。由leapfrogged(是个复合词由leap“跳跃”+frog“青蛙”+ged.“过去分词的后缀”组成,由此可推测此词的字面意思是“像青蛙一样跳跃”)所在的上下文(第一段第三句)可知:在工业化的西方国家,手机的使用已leapfrogged,传统的电话网络阶段……。下文指出:像柬埔寨这样的穷国,就可以直接迈向无线通讯。由此可知,选项D正确(手机的使用已经取代并跨越了传统的电话)。选项A、C无法从文中推出。选项B是利用leapfrogged的字面意思编造的干扰项。
单选题 10.According to the author which of the following must be achieved before cell phone use can be truly accepted?
【正确答案】 B
【答案解析】属事实细节题。题目中的关键词cell phone use,accepted出现在文章最后一句:只有创造出明晰的手机使用社会规范,大众才能更乐于接受手机,而不再把它看成是一个恼人的东西。由此可知,选项B正确,其中normal,adopted分别是原文中common,created to deal with的同义表达。其他选项都不能从文中推出。