单选题 {{B}}第三篇{{/B}}
William, who conquered England some 930 years ago, had wealth, power and a ruthless army. Yet although William was stupefyingly rich by the standard of his time, he had nothing remotely resembling a flush toilet. No paper towels, no riding lawn mower. How did he get by?
History books are filled with wealthy people who were practically destitute compared to me, I have tripe-tracked storm window; Croesus did not. Entire nations trembled before Alexander the Great, but he couldn't buy cat food in bulk. Czar Nicholas Ⅱ lacked a compound-miter saw.
Given how much better off I am than so many famous dead people, you'd think I'd be content. The trouble is that, like most people, I compare my prosperity with that of living persons: neighbors, high-school classmates, TV personalities. The covetousness I feel toward my friend Howard's kitchen is not mitigated by the fact that no French monarch ever had a refrigerator with glass doors.
There is really no rising or falling standard of living. Over the centuries people simply find different stuff to feel grumpy about. You'd think that merely not having bubonic plague(腺鼠疫) would put us in a good mood. But no, we want a hot tub too.
Of course, one way to achieve happiness would be to realize that even by contemporary standards the things I own are pretty nice. My house is smaller than the houses of many investment bankers', but even so it has a lot more rooms than my wife's and I can keep clean. Besides, to people looking back at our era from a century or two in the future, those bankers' fancy counter tops and my own worn Formica(福米加塑料桌面)will seem equally shabby. I can't keep up with my neighbor right now. but just wait.
单选题 Which of the following was possessed by the King William Ⅰ?
【正确答案】 B
【答案解析】[直接定位] 细节定位题。题目询问选项中哪个是King William Ⅰ所拥有的。定位于文章首段。其中写道:尽管WilliamⅠ在当时不可一世,拥有至高的权力、财富和军队,但他没有抽水马桶,没有割草机,生活并没有现代的普通人方便。所以B项为正确答案。
单选题 The underlined word "destitute" (Para.2)means______.
【正确答案】 B
【答案解析】[词义辨析] 题目询问带下划线的“destitute”这个词在文中的含义。A意为“富有的”;B意为“贫困的”;C意为“有权力的”;D意为“专治的”。根据文中的句子“History books are filled wealthy people who were practically destitute compared to me.”此处destitute应为wealthy的反义词,故选B。
单选题 From the passage, you may infer that most people______.
【正确答案】 D
【答案解析】[主旨归纳] 题目询问从文中可知大多数人的生活状态是什么样的。A意为:对自己的生活很满意;B意为:没有作者这样富有;C意为:喜欢和过世的人名人比较他们的生活;D意为:总是爱和他人攀比财富。文中第三段讲到虽然我们现在的生活比古代的君主还要便利,从某种意义上讲,比他们还要富有,但大多数都不满足,还喜欢和其他人攀比。因此,此题选D。
单选题 Which of the following statements is NOT true?
【正确答案】 C
【答案解析】[主体推断] 事实辨别题。题目询问以下说法哪一项是错误的,根据文章的观点,生活质量的提高或下降并没有影响人们对生活的态度。以前的生活水平很低,人们对生活不满意,可是现在的生活水平提高了,大家还是感到不满足,选C选项为错误的说法。
单选题 According to the author, a way to achieve happiness is______.
【正确答案】 A
【答案解析】[句意剖析] 题目询问按作者的观点。一种可以获得快乐的方法是什么,定位于文章末段首句。“One wav to achieve happiness would be realize that even by contemporary standards the things I own are pretty nice.”就是说对当时的生活感到满足,A为正确选项。