单选题
Bacteria

Bacteria are extremely small living things. While we measure our own sizes in inches or centimeters, bacterial size is measured in microns. One micron is a thousand of a millimeter: a pinhead is about a millimeter across.
Rod-shaped bacteria are usually from two to four microns long, while rounded ones are generally one micron in diameter. Thus if you enlarged a rounded bacterium a thousand times, it would be just about the size of a pinhead. An adult human magnified by the same amount would be over a mile (1. 6 kilometers) tall. Even with an ordinary microscope, you must look closely to see bacteria. Using a magnification of 100 times, one finds that bacteria are barely visible as tiny rods or dots. One cannot make out anything of their structure. Using special stains, one can see that some bacteria have attached to them wavy-looking " hairs" called flagella. Others have only one flagellum. The flagella rotate, pushing the bacteria through the water. Many bacteria lack flagella and cannot move about by their own power, while others can glide along over surfaces by some little-understood mechanism.
From the bacterial point of view, the world is a very different place from what it is to humans. To a bacterium water is as thick as molasses is to us. Bacteria are so small that they are influenced by the movements of the chemical molecules around them. Bacteria under the microscope, even those with no flagella, often bounce about in the water. This is because they collide with the water molecules and are pushed this way and that. Molecules move so rapidly that within a tenth of a second the molecules around a bacterium have all been replaced by new ones; even bacteria without flagella are thus constantly exposed to a changing environment.

单选题 Bacteria are extremely small and its size is measured in microns.
A. Right B. Wrong C. Not mentioned
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 从第一段我们知道细菌是极其微小的生物体,测量细菌要用微米。因此本句表述是正确的。
单选题 Rod-shaped bacteria are smaller than the rounded ones.
A. Right B. Wrong C. Not mentioned
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 从第二段第一句话我们知道棒状细菌通常有2~4微米长,而圆形细菌的直径一般只有1微米。因此本句表述是错误的。
单选题 It's hard to see bacteria clearly even with an ordinary microscope.
A. Right B. Wrong C. Not mentioned
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 从第二段第四句话我们知道用一般的显微镜观察细菌时,必须仔细观察才能看见它们。因此本句表述是正确的。
单选题 All the bacteria have more than one flagellum.
A. Right B. Wrong C. Not mentioned
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 从第二段倒数第三句话我们知道有的细菌只有一根鞭毛。因此本句表述是错误的。
单选题 People have done a lot of research on the mechanism which makes some bacteria move.
A. Right B. Wrong C. Not mentioned
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 文章并没有提到人们对促使细菌移动的机制做过很多研究。
单选题 Bacteria bounce in the water, because they clash with water molecules.
A. Right B. Wrong C. Not mentioned
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 从最后一段我们知道细菌与水分子相撞后,被弹向各个方向。因此本句表述是正确的。
单选题 Bacteria are harmful for our health.
A. Right B. Wrong C. Not mentioned
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 文章只是介绍细菌的外形、运动方式等,并未论及它与人体健康的关系。