单选题   SECTION A MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS
    In this section there are several passages followed by ten multiple-choice questions. For each question, there are four suggested answers marked A, B, C and D. Choose the one that you think is the best answer and mark your answers on ANSWER SHEET TWO.
    PASSAGE ONE
    The majority of successful senior managers do not closely follow the classical rational model of first clarifying goals, assessing the problem, formulating options, estimating likelihoods of success, making a decision, and only then taking action to implement the decision. Rather, in their day-by-day tactical maneuvers, these senior executives rely on what is vaguely termed 'intuition' to manage a network of interrelated problems that require them to deal with ambiguity, inconsistency, novelty, and surprise; and to integrate action into the process of thinking.
    Generations of writers on management have recognized that some practicing managers rely heavily on intuition. In general, however, such writers display a poor grasp of what intuition is. Some see it as the opposite of rationality; others view it as an excuse for capriciousness.
    Isenberg's recent research on the cognitive processes of senior managers reveals that managers' intuition is neither of these. Rather, senior managers use intuition in at least five distinct ways. First, they intuitively sense when a problem exists. Second, managers rely on intuition to perform well-learned behavior patterns rapidly. This intuition is not arbitrary or irrational, but is based on years of painstaking practice and hands-on experience that build skills. A third function of intuition is to synthesize isolated bits of data and practice into an integrated picture, often in an 'Aha!' experience. Fourth, some managers use intuition as a check on the results of more rational analysis. Most senior executives are familiar with the formal decision analysis models and tools, and those who use such systematic methods for reaching decisions are occasionally leery of solutions suggested by these methods which run counter to their sense of the correct course of action. Finally, managers can use intuition to bypass in-depth analysis and move rapidly to engender a plausible solution. Used in this way, intuition is an almost instantaneous cognitive process in which a manager recognizes patterns.
    One of the implications of the intuitive style of executive management is that 'thinking' is inseparable from acting. Since managers often 'know' what is right before they can analyze and explain it, they frequently act first and explain later. Analysis is inextricably tied to action in thinking/acting cycles, in which managers develop thoughts about their companies and organizations not by analyzing a problematic situation and then acting, but by acting and analyzing in close concert.
    PASSAGE TWO
    Remember the Stone Age days of research back in elementary school and middle school? We would spend countless hours digesting the information we could find on index cards. Do you recall using those ancient computers that ran with the Gopher program or some generic database whose name connoted a marmot that could take halt' an hour to find Moby Dick?
    Well, all I have to say can be summed up in five words: Thank God For The Internet! Screw going to the library! I have access to dozens of databases, journals, and collections of literature right at my fingertips. I can complete all of my research at home and no longer must run amok in the library, stressing out while trying to find Shakespeare's The Tempest or some other book, all the while trying to block out the noisy study groups who have forgotten what the 'silence policy of libraries' means.
    If you recall the flood epidemic that hit Colorado State University just a couple summers ago, that natural disaster wreaked havoc all over campus. A large portion of journals and texts were located in our libraries' basement which completely filled up with about 10 feet of rain water in a matter of hours.
    The Lory Student Center's basement was also flooded and that was where the university bookstore was located. This forced almost every professor to order new textbooks and that really put a dent in our wallets. Many students here, myself included, still have to face the disappointment of searching for a particular book or journal for a last minute paper, only to find out that the certain item was a casualty of the flood.
    Thanks to the Internet, the university implemented the Inter-Library Loan system. Several universities around Colorado have generously aided us in our research endeavors by loaning any resource we need for at least two to three weeks. All we have to do is type in a request and five other university libraries automatically search for that information.
    Without this program, I may have failed several papers and projects. I would have had to spend my nights running from public library to public library around the state just to find a certain article or novel. The World Wide Web has also given us the capability to order any textbook at a ranch lower price than the university bookstores charge. Hey, we're all college students and we're usually broke, so anytime we can find a deal or discount that will save us a few bucks, we will gladly take it.
    And last but not least, for those of us who are constantly homesick, have a special someone far away or still want to keep in touch with pals, we have e-mail. Like most of you, I moved away from home to go to school and my high school friends spread out across the globe. Instead of wasting money on stationery and envelopes and stamps (which seem to increase in price about every year), I can chat with everyone through the Internet. Plus, scanning has allowed us to send pictures to our sweethearts, friends, and family who have forgotten what we look like. So, I'm asking everyone to get on their hands and knees and to pay homage to the tele-communications god, the Internet.
    PASSAGE THREE
    Until the end of the 18th century, it was men who lavished attention on their feet. Louis XIV wore high heeled mules to show off his shapely legs; his courtiers adorned their figures and feet with feathers, pink silk, lace, and jewels; even in colonial American, men fussed with their wigs and the bows and buttons on their shoes. The end of that foppery, called 'the great renunciation' by historians, coincided with an epochal shift in politics and society, toward democracy, industry, and reason, away from the aristocracy with its affectations that spoke of rank, parasitism and, to the modern eyes, effeminacy.
    Women's fashion is now, some believe, at the turning point of similar magnitude, coinciding with the equally dramatic social transformation of the past several decades. The change has been slow: a century long move away from the padding, corseting, and decoration that made a woman into a kind of ornate bauble (小摆设) and displayed her family's wealth, and toward the clean, sleek modern lines first introduced with the suffrage movement.
    But the shift has accelerated in recent years, thanks to changes in the technology and business of fashion. The use by top designers of 'weird, fabulous, unrecognizable synthetics,' says Hollander 'has ruined the status of certain fabrics, like linen, which has had a leveling effect for the sexes and for the classes.' And the emergence of chains like Club Monaco means that 'forward looking style is disseminated very fast and very cheaply,' according to Valerie Steele, a historian and curator of 'Shoes: A Lexicon of Style,' an exhibition now on view at New York's Fashion Institute of Technology. Such stores have succeeded, she believes, because 'there's substantial group of people with a sophisticated eye for design' who are eager for an affordable version of what was once thought to be 'dog-whistle fashion,' pitched so high that only a few would get it. Against that background, the shoes at FIT look like fashion's last gasp. The exhibit begins with the most symbolically loaded of women's shoes: high heels, which Steele calls 'a prime symbol of women's sexual power over men.'
    That same defiance of feminine expectations is visible throughout the FIT show: in the boot, for instance, with its connotations of machismo and military power, or the androgynous oxford, made girlish with a big chunky heel. The show ends, fittingly, with the sneaker. No longer simply a downscale kid wear item, the big, brilliantly colored, high-tech sneaker has become one of the today's most dramatic fashion statements, asserting street hip and futuristic velocity. Maybe shoes aren't so indifferent to the changes in modern lives, after all.
    PASSAGE FOUR
    President will make his case for his $1.6 trillion tax cut plan, delivering a speech at a community center in St. Louis. The proposal would slash federal tax rates across all levels of income, eliminate the so-called marriage penalty and phase out estate taxes. Democrats complain that the plan—which would cut the top rate from 39 to 33 percent—would disproportionately benefit the wealthy and unnecessarily squander expected budget surpluses. Some of the richest Americans are urging Congress not to repeal the estate tax, The New York Times reported on Wednesday, Feb. 14.
    About 120 wealthy Americans had signed or supported a petition to oppose phasing out the tax. President Bush has included the repeal of the tax in his $1.6 trillion tax cut proposal. Normally when 'dozens' of Americans join in a political cause, it is not particularly noteworthy, but in this case the dozens include: George Soros, a billionaire financier; Warren Buffett, an investor listed as America's fourth-richest person; the philanthropist David Rockefeller Jr.; and William Gates Sr., a Seattle lawyer and father of America's richest man, Microsoft Corp. Chairman Bill Gates.
    It was refreshing to see Buffett and George Soros and a number of other extremely wealthy luminaries stand up in opposition to President Bush's proposed repeal of the estate tax. While the policy has some emotional attractions—it would protect the inheritors of some small businesses from having to sell the companies to pay taxes, and it is true that most people have been taxed on their savings once already—in practice the tax repeal would mainly be a windfall for a very small number of very, very rich people.
    Buffett and company cite these factors in their petition calling for opposition to the estate-tax repeal. They also discuss something that's equally emotional and far more complex: the principle of meritocracy. The idea that everyone in America has an equal chance, that our fates are not determined by accidents of birth, is one of our core values. And nowhere is this principle more revered than in the technology economy; entrepreneurship is almost by definition an expression of meritocracy.
    The petitioners argue that repealing the tax will cost the Treasury billions of dollars in lost revenues and will result in either increased taxes in the long run or cuts to Medicare, Social Security, environmental protection and other government programs.
    Repealing the levy 'would enrich the heirs of America's millionaires and billionaires, while hurting families who struggle to make ends meet,' the petition says.
    Buffett told the Times that repealing the estate tax would be a 'terrible mistake' and the equivalent of 'choosing the 2020 Olympic team by picking the eldest sons of the gold-medal winners in the 2000 Olympics.'
    An old brokerage commercial says: 'He made his money the old-fashioned way: He earned it.' There was a perfect parody of the ad in which the line read: 'He made his money the old-fashioned way: He inherited it.' In 20 or 50 or 100 years, which of these lines will be right? Buffett and Soros and friends, to their credit, want to help make the first one real. Let's hope this is only one step in that process.
单选题     The classical model of decision analysis includes all EXCEPT ______.(PASSAGE ONE)
 
【正确答案】 C
【答案解析】第1段首句。 细节题。原文提到了6种模式,将选项与原文对比,可发现选项C未被提及,故正确答案为C。 其他几项在该句中均有提到,选项D“对问题不同解决办法的可能结果进行比较”虽未在文中直接提到,但与第三个模式有内在联系,因此也可排除。
单选题     How the writers on management understand intuition can be best described as ______.(PASSAGE ONE)
 
【正确答案】 D
【答案解析】第2段最后两句。 推断题。原文中的poor grasp表明作者认为管理学著作的作者对“直觉”认识不明确,由此可见,选项D为正确答案。 虽然原文提到了管理学著作作者对“直觉”的两种不同的理解,但这两种理解并不是对立矛盾的,因此选项A不正确;原文虽有提到有些作者把“直觉”看做是理性的对立面,但这并不表明管理学著作作者们的看法irrational,他们也可能是在理性思考的基础上才形成这样的看法,因此选项B不正确。原文对管理学著作作者关于直觉的理解持否定态度,文中没有褒义字眼,因此选项C不对。
单选题     In the author's view, senior managers do NOT use intuition to ______.(PASSAGE ONE)
 
【正确答案】 C
【答案解析】第3段。 细节题。第3段提到了管理者们利用直觉的五种行为模式,将选项与这五种模式对照就可以发现只有选项C没有在文中提到,故答案为C。 选项A相当于第五种模式,选项B相当于第一种模式,选项D相当于第四种模式。
单选题     The word 'havoc' in the third paragraph means ______.(PASSAGE TWO)
 
【正确答案】 D
【答案解析】第3段首句。 词义题。文章第3段举科罗拉多州立大学爆发洪水的例子,来说明互联网出现以前的落后情形。第3段第2句说大量期刊和教材被淹,且接下来的第4段说明了因这次洪水而造成的损失和给学生带来的麻烦。因此可推断此处havoc的意思应该是“巨大破坏”。 根据上下文,可首先确定havoc应该带有消极意义,把选择的范围缩小至选项B和选项D,再根据下文说到的洪水造成的破坏可以推断havoc在文中与实际的破坏有关,而不是与心理损害有关,由此可排除B。
单选题     What is the disappointment many students have to face in finishing their paper?(PASSAGE TWO)
 
【正确答案】 B
【答案解析】第4段末句。 细节题。第4段末句中的不定式结构表明了学生为完成论文而不得不去面对令人沮丧的事实,其中不定式的宾语从句中的主语the certain item指的就是学生为了写论文而寻找的参考书,只要明白了the certain item的所指,就不难判断选项B为正确答案。 本题稍具干扰性的是选项A,原文第4段也有提到professor,textbook等字眼,原文虽然表明新课本得由学生付款,但它们是由教授预订的,也就是说不用学生自己去找到并购买课本,因此选项A不正确。
单选题     What can be inferred from the 6th paragraph?(PASSAGE TWO)
 
【正确答案】 C
【答案解析】第6段。 推断题。从第6段第2句中的from public library to public library around the state可以推断学生可以从州里的任何一间公共图书馆借书,因此选项C为本题答案。 第6段第3句虽然指出互联网上买书比在学校书店买书便宜,但这并不意味着学校书店的书价格很高,因此选项A不正确;该段末句提到学生爱买打折的书,但从该句不能确定打折的书容不容易找到,因此选项B不正确;原文没有提及学校书店的书能否讲价,因此选项D也不正确。
单选题     It is implied by Hollander that ______.(PASSAGE THREE)
 
【正确答案】 B
【答案解析】第3段第2句。 推断题。原文该句中linen后的定语从句表明亚麻布能够反映使用者的性别和阶级特征,选项B表达了这层隐含的意思,因此选B。 选项A中的most难以查证;选项C中的strange相当于原文中的weird,identified与原文的unrecognizable有关,但原文并未表明strange和identify之间可形成因果关系;D的内容没有原文依据。
单选题     The FIT shoes exhibition ______.(PASSAGE THREE)
 
【正确答案】 C
【答案解析】第4段末句。 推断题。第3段末句和第4段描述了FIT鞋展上几种主要的款式,以此来说明第4段末句的观点:女鞋款式的变化反映了现代生活的变化。故答案为C。 其他选项都截取了原文的某些词句,但都不是对FIT鞋展的正确评述。其中选项A中的popularize没有原文依据;选项B是对以前的dog-whistle fashion的评述;选项D是对高跟鞋的评述。
单选题     What is the definition of the term 'meritocracy' in the fourth paragraph?(PASSAGE FOUR)
 
【正确答案】 A
【答案解析】第4段第2、3、4句。 词义题。文章第4段对meritocracy一词的含义进行了解释,首先第3句表明meritocracy意味着每一个美国人都是机会均等的,命运不由出身来决定,然后在本段末句表明meritocracy与technology economy及entrepreneurship有关,综合来看,meritocracy应该与人的能力与努力有关,对比四个选项,选项A最合适。 第4段第3句表明meritocracy不指继承而来的财富,也与人是否富有无关,由此可否定选项C和B;文中没有任何细节与选项D中的grading有关。
单选题     According to the author, the extremely rich people's opposition to the estate-tax repeal is ______.(PASSAGE FOUR)
 
【正确答案】 D
【答案解析】第3段首句。 观点题。本文通篇描述的都是民主党和富人们对布什政府关于减税的意见,只有第3段首句表明了作者如何看待富人们的意见,其中的refreshing表明作者认为富人们反对废除地产税这个做法很新鲜,也就是与往常不同,即D的意思。 A和B在文中没有相关的依据;选项C在第3段中也有提到,但在原文中emotional是用于描述布什的减税政策的,并不是作者对富人们的行动的看法。
单选题     SECTION B SHORT ANSWER QUESTIONS
    In this section there are five short answer questions based on the passages in Section A. Answer the questions with NO more than TEN words in the space provided on ANSWER SHEET TWO.
    What does 'acting and analyzing in close concert' in the last paragraph mean?(PASSAGE ONE)
 
【正确答案】
【答案解析】该段多次提到思考分析与行动是密不可分的,如第1句中的inseparable和第3句中的inextricably。由此可推断,in close concert应该意为“紧密合作”,该短语所在的末句开头已经有相关表达,把它改成名词性形式即可,故答案为Analysis being inextricably tied to action。
单选题         What is the passage mainly about?(PASSAGE TWO)
 
【正确答案】
【答案解析】全文主要讲的是互联网高科技给学校和学生带来的诸多好处和便利,文章讨论互联网的好处是限定在大学这个范围内,故答案可概括为Internet's benefits to college life。
单选题         What was used to display the wealth of a woman's family?(PASSAGE THREE)
 
【正确答案】
【答案解析】根据题干中的wealth of a woman's family定位到第2段末句。该句中that引导的是定语从句,修饰的先行词是decoration。该定语从句用and连接两个并列的动词made和displayed,题干对应的是第二个动宾部分displayed her family's wealth,故不难得出先行词Decoration为答案。
单选题         Who will benefit most from the estate-tax repeal in practice?(PASSAGE FOUR)
 
【正确答案】
【答案解析】根据题干中的in practice定位到第3段末句。该句中的tax repeal指的是地产税的废除,题干中的benefit most对应原文的mainly be a windfall,可见受益最大的人是句末说的A very small number of very, very rich people. 故为答案。
单选题         What is one's way to make his money that Buffett and Soros and friends support?(PASSAGE FOUR)
 
【正确答案】
【答案解析】根据题干中的Buffett and Soros and friends定位到末段。该段引用广告上的一句话说挣钱的方式有两种,一是靠自己,二是靠继承,倒数第2句中的the first one指的就是“靠自己”,由此可知,Buffett和Soros支持靠自己的人,答案为首句中的He earned it。