单选题 Nine months after the collapse of Lehman Brothers, the world's economic crisis is still usually discussed as though it consisted of dire bank balance-sheets, falling exports and bankruptcies or job losses in the West. But at the other end of the trail that starts with financial woes in rich countries are underweight children and anaemic expectant mothers in poor ones. New research by the United Nations' standing committee on nutrition gives a first estimate of how the crisis has hurt the group of people most affected by the crash: the very poorest.
In 1990~2007, the number of hungry people rose by about 80 million, though this was, by and large, a period of rising incomes in developing countries. In 2008 alone, the number rose a further 40 million, to 963 million—half as much in one year as during the previous 17. In other words, lots more children and pregnant women are not getting the food they need. The report reckons that the number of underweight children will rise from 121 million to 125 million by 2010, assuming no change in the size of the world economy (in fact, it is expected to shrink 2% this year). The World Bank has already estimated that until 2015 the crisis will lead to between 200,000 and 400,000 more children dying every year.
The poorest face two crises: the world recession and the resumption of food price rises. Food prices had been falling but even then, the global price fall did not translate into a comparable decline on local markets in most poor countries, so the poor did not benefit much. World prices bottomed out in December 2008 and have since risen 26%. In the poorest countries, a rise of 50% in the price of staples pushes up the family food budget from 50% to 60% of household income.
Initially, people skimp on non-staple foods, cutting the quality and diversity of their intake; in the next stage, the quantity and safety of diets suffer. That in turn damages their health. Currently, around 50 million, or 40%, of pregnant women in developing countries are anaemic. Anaemia in expectant mothers, which causes low birth weight and unhealthier babies, is likely to rise by a further 1.2 million in Asia and 700,000 in Africa.
To make matters worse, this is happening at a time when the global slump is causing job losses or wage squeezes everywhere—worldwide unemployment rose to 6% in 2008—so in some poor countries, it now takes an extra ten hours a week or more to feed a family of five.
The resulting burden falls heavily on women. As the report says starkly: "Women are usually the last to benefit from increasing income but they are usually the first to make sacrifices when the financial situation deteriorates. /

单选题 According to the first two paragraphs, ______.
A. the rich countries are the main victims of the economic crisis
B. people are less likely to associate world's economic downturn with the poorest
C. the income in the developing countries has been increasing in recent years
D. the size of the world economy will be unchanged by 2010
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 本题为推理判断题,根据题干定位到本文的第一段和第二段,第一段第一句话指出人们在谈论经济危机的时候,总是在说破产和失业等问题,第二句话紧接着指出人们很少会探讨经济危机的男一面,也就是那些受到严重打击的最贫穷的人。
单选题 Which of the following is true about the food price?
A. It falls with the global economic recession.
B. It had been dropping but has rebounded now.
C. It is decisive to the food shortage in poor countries.
D. It determines the family budget.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 本题为事实细节题,根据题干定位到本文的第三段。第三段第一句话中的the resumption of food price rises和第二句话中food prices had been falling的过去完成时表达都暗示食品价格本来一路下跌,但是随着经济危机的发生,反而有了反弹。
单选题 To cut the food budget, people begin to ______.
A. eat less regardless of health B. try to lose weight
C. choose cheaper food D. work an extra ten hours
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 本题为推理判断题,根据题干定位到本文的第四段,第四段第一句话主要介绍人们如何节省在食物方面的开销,其中提到减少食物的消费量,同时降低对食物安全性的要求,也就是A项所说的“少吃并且不求吃得健康”。
单选题 By saying "they are usually the first to make sacrifices" (Line 2, Para. 6), the author means ______.
A. women are more susceptible to financial conditions
B. women are willing to sacrifice their lives for their family
C. women are usually the first victims of anaemia.
D. women tend to suffer more in bad economic situations
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 本题为语义理解题,根据题干定位到本文第六段。上文曾经提到“发展中国家约有5000万或者40%的怀孕妇女患有贫血症”,并且“这种情况是发生在经济大萧条引发大范围失业和工资减少的背景下”,因此可以推知,在经济情况恶劣的时候,妇女承受更多的痛苦。
单选题 Which of the following is the best title for this text?
A. The Trail of Disaster B. The Economic Crisis
C. The Hungry People D. World Recession and Job Losses
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 本题为主旨大意题,根据题干可知需要定位到全文。实际上,本文第一段的最后一句话“New research by me United Nations' standing committee on nutrition gives a first estimate of how the crisis has hurt the group of people most affected by the crash: the very poorest.”(联合国营养常设委员会的最新研究针对金融危机给那些遭受重创的人群,那些最贫穷的人群,造成的伤害给出了一个初步估算)正是本文的主旨句,A项是对其的概括和提炼。