单选题 In bringing up children, every parent eagerly watches the child"s acquisition(学会) of each new skill-the first spoken words, the first independent steps, or the beginning of reading and writing. It is common that parents hurry the child beyond his natural learning rate, but this can set up dangerous feelings of failure and states of worry in the child. This might happen at any stage. A baby might be forced to use a toilet too early, and a young child might be encouraged to learn to read before he knows the meaning of the words he reads. On the other hand, though, if a child is left alone too much, or without any learning opportunities, he loses his natural enthusiasm (热情) for life and his desire to find out new things for himself.
Parents vary greatly in their degree of strictness towards their children. Some may be especially strict in money matters; others are severe over time of coming home at night or punctuality (准时) for meals. In general, file controls imposed (强加的) represent the needs of the parents and the values of the community (社区) as much as the child"s own happiness.
As regards the development of moral standards in the growing child, consistency is very important in parental teaching. To forbid a thing one day and excuse it the next is no foundation for morality. Also, parents should realize that "example is better than precept". If they are not sincere and do not practice what they preach (说教), their children may grow confused, and emotionally insecure when they grow old enough to think for themselves and realize they have been to some extent fooled.
A sudden awareness of a marked difference between their parents" principles and their morals can be a dangerous disappointment.
单选题 Eagerly watching the child"s acquisition of new skills ______ .
【正确答案】 B
【答案解析】细节题。由文章第一段第一行:“In bringing up children,every parent watches eagerly the child"s acquisition(学会)of each new skill-the first spoken words,the first independent steps,or the beginning of reading and writing.”可知题干所述现象是普遍存在的,因此答案选B。
单选题 We can infer from the text that when children are learning new skills, parents should ______ .
【正确答案】 C
【答案解析】归纳题。文章第一段第二句和最后一句分别说明了父母应避免太过分地逼孩子和对小孩太放任自由,这样都不利于孩子的成长。选项B符合文章的说法。
单选题 The second paragraph mainly tells us that ______ .
【正确答案】 C
【答案解析】主旨题。文章第二段的主要内容是:父母对孩子的严格在程度上有很大的不同。有些父母对于有关钱的事情特别严格,有些父母则对孩子晚上回家的时间或准时吃饭方面比较严格。一般来说,对孩子的控制不仅是为了孩子的幸福,也反映了父母的需要以及社区的价值观。选项C与文意相符。
单选题 The underlined word "precept" (Para. 3) probably means ______ .
【正确答案】 D
【答案解析】词义题。由“Example is better than precept.”(身教胜于言传)。可知选项D符合题意。
单选题 In moral matters, parents should ______ .
【正确答案】 A
【答案解析】归纳题。根据文章第三段最后一句:“If they are not sincere and do not practice what they preach,their children may become confused,and emotionally insecure when they grow old enough to think for themselves and realize they have been to some extent fooled.和文章最后一段:“A sudden awareness of a marked difference between their parents’principles and their morals call be a dangerous disappointment.”可以得出结论:关于道德教育问题,父母应以身作则。A项符合题意,observe在此意为“遵守,奉行”。