阅读理解     Sometimes the biggest changes in society are the hardest to spot precisely because they are hiding in plain sight. It could well be that way with wireless communications. Something that people think of as just another technology is beginning to show signs of changing lives, culture, politics, cities, jobs, even marriages dramatically. In particular, it will usher in a new version of a very old idea: nomadism.
    Futurology is a dangerous business, and it is true that most of the important arguments about mobile communications at the moment are to do with technology or regulation—bandwidth, spectrum use and so on. Yet it is worth jumping ahead and wondering what the social effects will be, for two reasons. First, the broad technological future is pretty clear: there will be ever faster cellular networks, and many more gadgets to connect to these networks. Second, the social changes are already visible: parents on beaches waving at their children while typing furtively on their BlackBerrys; entrepreneurs discovering they don't need offices at all. Everybody is doing more on the move.
    Wireless technology is surely not just an easier-to-use phone. The car divided cities into work and home areas; wireless technology may mix them up again, with more people working in suburbs or living in city centers. Traffic patterns are beginning to change again: the rush hours at 9am and 5pm are giving way to more varied patterns, with people going backwards and forwards between the office, home and all sorts of other places throughout the day. Already, architects are redesigning offices and universities: more flexible spaces for meeting people, fewer private enclosures for sedentary work.
    Will it be a better life? In some ways, yes. Digital nomadism will liberate ever more knowledge workers from the cubicle prisons as depicted in Mr. Dilbert's cartoons. But the old tyranny of place could become a new tyranny of time, as nomads who are 'always on' all too often end up—mentally—anywhere but here. As for friends and family, permanent mobile connectivity could have the same effect as nomadism: it might bring you much closer to family and friends, but it may make it harder to bring in outsiders. Sociologists fret about constant e-mailers and texters losing the everyday connections to casual acquaintances or strangers sitting next to them in the cafe or on the bus.
    The same tools have another dark side, turning everybody into a fully equipped paparazzo. Some fitness clubs have started banning mobile phones near the treadmills and showers lest exercising people find themselves pictured, flabby and sweaty, on some website. As in the desert, so in the city: nomadism promises the heaven of new freedom, but it also signals the hell of constant surveillance by the tribe.
单选题     We can infer from the first two paragraphs that ______.
 
【正确答案】 B
【答案解析】推理判断 第一段提出社会中最大的变化有时也最难以精确描绘,而无线通信很可能正是此种情况,人们通常认为它只不过是另一种技术而忽视了它显现出来的征兆,更为重要的是它预示了“游牧生活”这一古老概念的全新版本。综合这些信息,可以得知选项B与第一段的阐述吻合,因此正确。 该题属于段落推断,需要对所命题的段落具体内容进行理解概括。该题考查前两段,根据英文文章的特点,后面段落一般是对前面段落的支撑或与前面段落构成转折关系,本题题干的命题方式暗示了第二段是对第一段的支撑。第一段的段落中心在第一、二句就开门见山地提出来了。 文中只是提出社会中的变化难以描绘,并未提及本质上是复杂还是简单,因此A选项错误。原文是比喻的说法,C选项中“nomadism”这个词是本意,游牧生活的意思。而且原文中提到是“游牧生活”的新版本,因此错误。第二段中的第二个原因明确指出企业家发现他们根本不需要办公室,并不是人人都是企业家,这个选项涵盖的范围过广,因此D选项错误。
单选题     Which of the following is true of the future wireless technology?______
 
【正确答案】 B
【答案解析】推理判断 第二段分析无线通信值得我们大力发展并探索其未来社会效应的第二个原因时,提出企业家发现他们根本不需要办公室。第三段提出交通模式再次开始改变:朝九晚五的交通高峰让位于变化多样的模式。建筑师已然开始重新设计大学和办公室。以上这些均说明无线通信将会改变人们的工作方式。因此,选项B是正确的。 此题考查考生根据上下文中的具体细节内容进行理解判断的能力。但是由于本题题干属于事实细节题中的正误题,虽然很容易定位至第二段,但是四个选项与原文内容的比对并不容易。需要根据每个选项中的关键词到第二段进行定位。也可以对第二段的整体内容进行先理解,再定位。 文中只是提出交通模式再次开始改变,朝九晚五的交通高峰让位于变化多样的模式,并未提出它能够帮助解决交通问题,因此A选项错误。第二段末尾只是提出每一个人都在移动中做更多事情,并没有提到无线通信帮助人们节省大量时间,因此C选项错误。第三段结尾提出建筑师已然开始重新设计大学和办公室,只是说在大学和办公室里应用无线通信这种技术可以为人们带来了很多方便,并不是说在大学和办公室里这个技术才得以实现,因此D选项错误。
单选题     According to the text, sociologists are anxious about digital nomadism in that ______.
 
【正确答案】 A
【答案解析】事实细节 根据题干社会学家们的忧虑,可定位在第四段。第四段提出虽然数字移动生活将更多的脑力劳动者从办公间牢房里解放出来,但是古老的地域专制可能会演变成崭新的时间专制。至于朋友和家人,永久的移动联系可能会有与游牧生活相同的效应:也许会拉近你与朋友、家庭间的距离,但也使得外人的介入愈加困难。由此可以推断出选项A为正确答案。 此题考查考生根据上下文中的内容进行理解概括的能力。该题首先要根据题干中的sociologist快速地定位。只要定位到了第四段的最后一句话,这道题的解答也就迎刃而解了。 第四段第四句明确提出古老的地域专制可能会演变为崭新的时间专制,无线通信只是改变以往仅仅在办公室办公这种工作模式,并没有给办公室族带来更多的时间,因此B选项错误。第四段第三句提出至于朋友和家庭,永久的移动联系可能会有与游牧生活相同的效应,但它也使得外人的介入愈加困难。因此C选项错误。D选项与C选项相同,所以错误。
单选题     The dark side of the digital products is that people may use them to ______.
 
【正确答案】 D
【答案解析】事实细节 根据查阅式阅读法可定位在第五段。第五段中提出数字产品将每个人都变成一个全副武装的狗仔,一些健身俱乐部开始禁止手机出现在跑步机和淋浴四周,是害怕有人侵犯他人的隐私。因此,正确答案为D选项。 此题考查考生根据上下文中的具体细节内容进行理解推测相关原因的能力。该题首先要根据题干中的dark side快速地定位至第五段。通过第五段的细节内容进行概括即可以得出本题的答案。 并不是全副武装自己,而是帮助那些想要偷拍他人隐私的人武装自己,去侵犯别人的隐私,因此A选项错误。文中想要表达的意思是对别人隐私的侵犯,而不是打扰别人进行体育锻炼,因此B选项错误。侵犯别人的隐私并不一定会威胁他人的生命,因此C选项错误。
单选题     Which of the following best summarizes the text? ______
 
【正确答案】 C
【答案解析】主旨大意 通读全文,第一段提出无线通信已经开始显露出深刻改变人类生活、文化、政治、城市、工作甚至婚姻的种种征兆。接下来的第二、三段主要叙述了无线通信给人们带来的方便。第四段提出在一些方面无线通信确实给我们带来了更好的生活,但是也减少了人们与外界的联系,这应该是数字移动生活的一个弊端。第五段描述了无线通信作为一种工具对人们生活产生的负面作用。因此,正确答案为C选项。 此题考查考生根据全文内容进行概括总结的能力。这种主旨大意题的答案中一般会出现全文的主题词,而本文的主题词是digital nomadism,可以初步判断C选项可能是答案。然后再看C选项的意思正是对全文的概括,即移动生活的利与弊。 A选项主题扩大,new的含义相对模糊。B选项过于片面,文中从正反两方面分析了移动通信对人们生活、工作等的影响。D选项主题扩大,future这个词应覆盖更多方面。