单选题
Water Resource

More than half of the water used for drinking, washing and irrigating comes from under the ground. This subterranean (地下的)water is known as groundwater.
It is generally taken for granted that the groundwater drawn from wells is present every where and will always be available and clean and safe to drink. But experts are reporting that groundwater sources can dry up through overuse, or become contaminated as a result of pollution, poor sanitation (卫生)or salt water intrusion.
This "invisible resource"—as groundwater was described by the United Nations for its 1998 observance (纪念)of World Day for Water—is slowly emerging in political, economic and personal affairs.
With demand growing and supply presenting greater difficulties, groundwater is on the way to becoming a boom business. The World Bank estimates that the developing countries will require investments totaling $600 billion to repair and improve water systems. Of the investments that are actually made, a substantial amount will be devoted to extracting and piping groundwater, primarily for agricultural use and secondarily for industry and household consumption. With a trend towards privatization of public services, it can be expected that a growing portion of investments in water will come from the private sector; requirements that governments privatize water utilities are already being written into the terms of multilateral loans. One consequence of growing privatization may be that access to water will not be regraded as a right, but as a function of economic markets.
Groundwater, which in its natural state is more protected than surface water, is the preferred source of drinking water for cities. But pressure is being placed on groundwater resources lying close to urban areas by exploding populations, as the portion of the world"s people residing in citied balloons from 31 percent in 1995 to a projected 50 percent in 2005. And there is also the pressure of dollars to purchase land lying above groundwater sources and to keep it in a natural state, in order to protect aquifers(蓄水层)from contamination. In the developing countries, where urban population growth is surpassing sewage systems, the problem of untreated human waste is extremely serious.
Alongside the problems of public groundwater sources is the increased consumption of privately bottled water, most of which is named spring water, i.e. groundwater. Consumption of bottled water in the United States, for instance, has risen from virtually nil(零)in the 1950s to 843 million gallons in 1984 and 2.95 billion gallons in 1997. But drinking bottled water is not just a trend for the middle classes. In developing countries, water pipes rarely extend to the poorer neighbourhoods, and residents have no choice but to pay high prices for bottled water.
Political leaders and analysts are talking more frequently about the possibility that increasing demand for precious groundwater will lead to cross—border conflicts, even wars. It is not easy to resolve disputes over the highest groundwater rights, since many aquifers and underground streams cross national borders; and a well drilled vertically within the boundaries of one country may very well be drawing water from the same aquifer, also chosen by a neighbouring nation. Inclined and even horizontal drilling further complicates this issue.
单选题 The passage mainly talks about the privatization of groundwater.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 地下水是一种看不见的资源,而这种资源正在受到威胁和破坏,这是文章的主要内容。
单选题 Groundwater is omnipresent.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 人们理所当然地认为地下水是无所不在的,而实际上在一定时间、一定的地点,水资源是有限的。omnipresent无所不在的。
单选题 Groundwater is a preferred source of drinking water.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 地下水地表水受到更多保护,因此更适于饮用。
单选题 Access to water will be regarded as a function of economic markets.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 答案在第四段最后一句。意思说:“取得和占有水已不再被视为一种权力,而变成了一种经济市场功能”。
单选题 Compared with developed countries, the biggest problem in developing countries is crossborder conflicts and wars.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 答案在第五段。发展中国家仍面临的最大问题是废物得不到及时处理从而对水资源造成污染。
单选题 The middle classes drink bottled water because water pipes rarely extend to their neighbourhoods.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 中间阶级饮用瓶装水不是因为水的管道通不到他们的居住地,而是因为他们在追赶潮流。
单选题 Bottled water is more convenient.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 文章没有提到矿泉水是否方便这一问题。