单选题
{{B}}Text 1{{/B}}
Nuclear fission is the splitting of the nucleus of an atom. Only a few elements are suitable for use in this way, the most important ones being Uranium-235, Uranium-233, and Plutonium-239. When a nucleus of one of these elements is struck by a free neutron it breaks down into two lighter nuclei which fly apart at high speed, colliding with surrounding atoms. Their kinetic energy is converted into heat energy. At the same time, two or three free neutrons are released and one of them enters the nucleus of a neighbouring atom, causing fission to occur again; and so on. The reaction spreads very quickly, with more and more heat energy released. This is called a "chain" reaction because the splitting of each nucleus is linked to another, and another and another.
If this reaction takes place in an atomic bomb, where nothing is done to slow it down, the result is a violent explosion that can destroy a town in a few seconds. Fission can also, however, take place within a construction called a nuclear reactor, or atomic pile. Here the highly fissile material (U-235, U-233, Pu-239) is surrounded by a substance that is non-fissile, for instance graphite. This material is called a moderator. The neutrons lose some of their energy and speed through colliding with the atoms of the moderator. Energy—heat energy—is still created on an enormous scale, but no expansion takes place. The moderator has another function: by slowing down the speed of the free neutrons, it makes it more likely that one of them will collide with the nucleus of a neighbouring atom to continue the chain reaction.
The chief advantage of nuclear energy is that it does not depend on any local factors. A nuclear reactor, unlike an oil-well or a coalmine, does not have to be sited on top of a fossil-fuel source; unlike the solar energy unit, it does not have to go out of production when the sun is not shining; unlike hydro-electric power, it does not depend on a large flow of water which may be reduced during some seasons of the year. With an atomic power station, the only limiting factor is that of safety.
In the opposite process, nuclear fusion, two nuclei come together, to form a new nucleus of a different kind and this process also releases energy on an enormous scale. Fusion can only occur under conditions of very great heat—at least 50000000 degrees Celsius. (The temperature at the centre of the sun is estimated as 130000000 degrees Celsius.) A fusion reaction on earth has already been created—the hydrogen bomb. This is an uncontrolled reaction. It is not yet possible to produce a controlled fusion reaction that can be used for the production of useful energy.
Nuclear energy can be thought of as a kind of square, Three of the quarters of the square are known and used, but the fourth cannot yet be used.
单选题 Which of the following headings is that of Paragraph Two?
【正确答案】 C
【答案解析】根据文章第二段的内容,其讲述的是当核反应在原子弹内部进行时,没有什么去控制和调节核反应,其结果是一颗原子弹能在数秒钟内摧毁一座城市。因此,四项中只有C项符合此意。
单选题 The aim of a nuclear reactor is ______.
【正确答案】 A
【答案解析】根据文章第二段,核反应除了能在原子弹内进行外,还可以在一种叫核反应堆的建筑里进行。在核反应堆里有一些不易裂变的原料,例如石墨,通过使这种不易裂变的原料与那些易裂变的原料接触去控制核反应的进行。
单选题 Destructive weapons can be obtained from ______.
【正确答案】 C
【答案解析】文章第二段第1句指出an atomic bomb(原子弹)是由nuclear fission(核裂变)产生的。第四段的第4句指出the hydrogen bomb(氢弹)是由核聚变(nuclear fusion)产生的。所以,应选C项,nuclear fission and fusion都能制造出破坏性的武器。
单选题 In nuclear fusion, two nuclei come together and ______.
【正确答案】 A
【答案解析】根据第四段第1句…,nuclear fusion,two nuclei come together,to form a new nucleus of a different kind…,可知正确答案应为A项。
单选题 Which of the following statements is incorrect?
【正确答案】 C
【答案解析】根据文章第三段第2句内容,hydro-electric power station(水电站)需要有水流才能发电,而不能到处修建。文中提到它就拿它与核电站相比较,突出后者在这方面的优点。