单选题
Which of the following statements is NOT true about Vietnam's economy? A. Its exports have grown over 6% per annum. B. Its poverty has halved form over 60% to under 30%. C. Its economic growth rate reaches more than 7 % a year. D. Its per capita income has doubled. after a decade's reforms.
【正确答案】
A
【答案解析】[听力原文] 6-8 Vietnam' economy is one of the fastest growing in Asia, powered by international trade. After a decade of reforms, Vietnam's economy is growing more than 7 percent a year (6), lifting incomes and reducing poverty. The biggest changes were in the banking system and in selling state-owned companies to private businesses. The result has been a surge in exports. Vietnam's per capita income in the last 10 years or so has more than doubled. It's grown over six percent per annum (6).Poverty has been halved from around 60 percent to under 30 percent (6). The Ministry of Trade reports that exports grew 17 percent in the first half of this year, compared with a year ago. Recently, however, the trade outlook had clouded. This week, the US Commerce Department imposed tariffs on Vietnamese shrimp exporters, saying they were selling shrimp at below market prices in a practice known as "dumping" (7). Another setback was the recent decision by the World Trade Organization to delay Vietnam's entry to the world trade body, saying the country needs more time to meet the requirements of membership. The WTO wants Vietnam to further reduce trade barriers, continue reforming the corporate legal system, and improve the government's financial operations and budgeting process (8). 题目问四个选项中对越南经济表述不正确的一项。选项B、C、D的内容在短文中均直接提及:“Poverty has been halved from around 60 percent to under 30 percent”、"Vietnam's economy is growing more than 7 percent a year"、"Vietnam's per capita income in the last 10 years or so has more than doubled”,而年增长逾6%的不是出口而是人均收入,所以选项A的表述不正确,答案为选项A。
单选题
The trade outlook in Vietnam had clouded because ______. A. the US stops importing Vietnamese shrimps B. the WTO refuses Vietnam's application for entry C. the WTO accuses Vietnamese exporters of dumping D. the US establishes trade barrier on Vietnamese shrimps exports
【正确答案】
D
【答案解析】题目问越南贸易前景不明朗的原因。短文提到:“the US Commerce Department imposed tariffs on Vietnamese shrimp exporters, saying they were selling shrimp at below market prices in a practice known as 'dumping'",由此可知美国以“倾销”为由对越南的虾类出口征收关税,进而推断出正确答案为选项D。
单选题
To meet the requirements of WTO membership, Vietnam should take action in the following aspects EXCEPT ______. A. reduction of trade barrier B. reforms in banking system C. reforms in corporate laws D. improvement of government administration
【正确答案】
B
【答案解析】题目问四个选项中哪一项不属于越南为达到世贸组织成员国要求而应采取的措施。新闻结尾处提到:“The WTO wants Vietnam to further reduce trade barriers, continue reforming the corporate legal system,and improve the government's financial operations and budgeting process”,即世贸组织希望越南能进一步减少贸易壁垒,继续改革公司法律体制,改善政府的财政运作和预算过程,但并未涉及银行业的改革。故正确答案为选项B。