阅读理解 If you want to know why Denmark is the world's leader in wind power, start with a three-hour car trip from the capital Copenhagen to the small town of Lem on the far west coast of Jutland. You'll feel it as you cross the 6.8 km-long Great Belt Bridge: Denmark's bountiful wind, so fierce. But wind itself is only part of the reason. In Lem, workers in factories the size of aircraft hangars build the wind turbines. Most impressive are the turbine's blades, which scoop the wind with each sweeping revolution.
But technology, like the wind itself, is just one more part of the reason for Denmark's dominance. In the end, it happened because Denmark had the political and public will to decide that it wanted to be a leader—and to follow through. Beginning in 1979, the government began a determined programme of subsidies and loan guarantees to build up its wind industry. It also mandated that utilities purchase wind energy at a preferential price—thus guaranteeing investors a customer base.
As a result, wind turbines now dot Denmark. The country gets more than 19% of its electricity from the breeze and Danish companies control one-third of the global wind market, earning billions in exports and creating a national champion from scratch.
The challenge now for Denmark is to help the rest of the world catch up. With Copenhagen set to host all-important U.N. climate change talks in December—where the world hopes for a successor to the expiring Kyoto Protocol, Denmark' s example couldn' t be more timely. "We'll try to make Denmark a showroom," says Prime Minister Anders Fogh Rasmussen. "You can reduce energy use and carbon emissions, and achieve economic growth."
It' s tempting to assume that Denmark is innately green, but the country' s policies were actually born from a different emotion, one now in common currency: fear. When the 1973 oil crisis hit, 90% of Denmark' s energy came from petroleum, almost all of it imported. Denmark launched a rapid drive for energy conservation. Eventually the Danes themselves began enjoying the benefits of the petroleum and natural gas in their slice of the North Sea. It was enough to make them more than self-sufficient. But Denmark never forgot the lessons of 1973, and kept driving for greater energy efficiency and a more diversified energy supply.
To the rest of the world, Denmark has the power of its example, showing that you can stay rich and grow green at the same time. "Denmark has proven that acting on climate can be a positive experience, not just painful." says NRDC 's Schmidt.
单选题 26.The following aspect is cited as a main cause for Denmark' s world leadership in wind power EXCEPT______.
【正确答案】 D
【答案解析】根据题干关键词定位到文章前两段。通过第一段第三句But wind itself is only part of the reason可知,A项“大风”符合题意。由第二段首句But technology,like the wind itself,is just one more part of the reason for Denmark’s dominance可知,B项“丹麦的技术”符合题意。通过第二段第二句In the end,it happened because Denmark had the political and public will to decide that it wanted to be a leader可知,C项“政策支持”符合题意。D项“地理位置”在原文中并未提及,故本题选D。
单选题 27.The author has described several efforts of the Denmark's Government in accelerating the wind industry in detail in order to show______.
【正确答案】 A
【答案解析】作者详细阐述了丹麦政府的一些推动举措,其目的是证明前面的论点In the end,it happened because Denmark had the political and public will to decide that it wanted to be a leader and to follow through(最终,丹麦有政府支持和公众的意愿,这使它成为这一领域的领导者),因此A项“政府的决心”符合题意。其中,determination是原文decide的同义替换。B项“国家的援助政策”、C项“国家对出口市场的依赖”和D项“地方税收的作用”均不符合题意。故本题选A。
单选题 28.The underlined word in Paragraph 4 means that______.
【正确答案】 C
【答案解析】根据题干关键词定位到文章第四段。联系语境We’ll try to make Denmark a showroom可知,丹麦将成为向世界各国展示如何节能减排并同时实现经济增长的模范,故C项符合题意。A项“丹麦的节能举措无法被其他国家效仿”、B项“丹麦可以制造出更多风力发电机来出售”和D项“丹麦致力于展示他们利用风能的顶尖技术水平”均不符合文意.故本题选C。
单选题 29.According to Paragraph 5, Denmark' s energy-saving policies traced back to the country' s______.
【正确答案】 B
【答案解析】根据题干关键词定位到文章第五段。第五段首句指出,丹麦是由于恐惧才致力于推行节能环保政策。而他们的这种忧患心理正是由1973年的石油危机激发出来的,因此B项“该国过去石油短缺的经历”符合题意。通过第五段第四句the Danes themselves began enjoying the benefits of the petroleum and natural gas in their slice of the North Sea可知.丹麦的自然资源并不匮乏,故C项“该国自然资源的匮乏”表述错误。A项“环保意识”和D项“这个国家的风能资源丰富”均不符合题意,故本题选B。
单选题 30.According to the passage, which of the following is NOT mentioned?
【正确答案】 B
【答案解析】通过最后一段首句Denmark has the power of its example,showing that you can stay rich and grow green at the same time可知,B项“节约能源不能与经济发展相结合”表述与原文相悖。A项“不节约能源会带来严重后果”符合文意,因为作者旨在通过介绍丹麦的例子来宣扬节能环保的益处和必要性。通过文章最后一段中Demnark has proven that acting on climate can be a positive experience,not just painful可知,C项“节能的努力也可能是痛苦的,也可能是积极的”符合文意。通过文章首段If you want to know why Denmark is the world’s leader in wind power,…可知,D项“丹麦可以在全球风能市场上强势领先”符合文意,故本题选B。