单选题 Passage Four
It is all very well to blame traffic jams, the cost of petrol and the quick pace of modern life, but manners on the roads are becoming horrible. Everybody knows that the nicest men become monsters behind the wheels. It is all very well, again, to have a tiger in the tank, but to have one in the driver's seat is another matter altogether. You might tolerate the odd road-hog, the rude and inconsiderate driver, but nowadays the well-mannered motorist is the exception to the rule. Perhaps the situation calls for a "Be Kind to Other Drivers" campaign; otherwise it may get completely out of hand.
Road politeness is not only good manners, but good sense too. It takes the vast coolheaded and good-tempered of drivers to resist the temptation to revenge when subjected to uncivilized behavior. On the other hand, a little politeness goes a long way towards relieving the tensions of motoring. A friendly nod or a wave of acknowledgement in response to an act of politeness helps to create an atmosphere of goodwill and tolerance so necessary in modern traffic conditions. But such acknowledgements of politeness are all too rare today. Many drivers nowadays don't even seem able to recognize politeness when they see it.
However, misplaced politeness can also be dangerous. Typical examples are the driver who brakes violently to allow a car to emerge from a side street at some hazard to follow traffic, when a few seconds later the road would be clear anyway; or the man who waves a child across a zebra crossing into the path of oncoming vehicles that may be unable to stop in time. The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they care to. It always amazes me that the highways are not covered with the dead bodies of these grannies.
A veteran driver, whose manners are faultless, told me it would help if motorists learnt to filter correctly into traffic streams one at a time without causing the total blockages that give rise to bad temper. Unfortunately, modern motorists can't even learn to drive, let alone master the subtler aspects of roads man ship. Years ago the experts warned us that the car-ownership explosion would demand a lot more give-and-take from all road users. It is high time for all of us to take this message to heart.
单选题 According to this passage, troubles on the road are primarily caused by ______.
  • A. people's attitude towards the road-hog
  • B. the rhythm of modern life
  • C. the behavior of the driver
  • D. traffic conditions
【正确答案】 C
【答案解析】关键理解“It is all very well to blame traffic jams…,but manners on the roads are becoming horrible.”此句型重点强调but之后的内容,之前只是作为铺垫。意思是“我们可以抱怨交通的堵塞、汽油的损耗以及生活节奏太快,但司机行车的行为举止才是真正的原因”。因此选C。
单选题 The sentence "You might tolerate the odd road-hog.., the rule."(Para. 1) implies that ______.
  • A. our society is unjust towards well-mannered motorists
  • B. rude drivers can be met only occasionally
  • C. the well-mannered motorist cannot tolerate the road-hog
  • D. nowadays impolite drivers constitute the majority of motorists
【正确答案】 D
【答案解析】“…but nowadays the well-mannered motorist is the exception to the rule”,指行车礼貌的司机是例外,言外之意,大声鸣笛、举止粗鲁的司机比比皆是,属大多数,故选D。
单选题 By "good sense", the writer means ______.
  • A. the driver's ability to understand and react reasonably
  • B. the driver's prompt response to difficult and severe conditions
  • C. the driver's tolerance or rude of even savage behavior
  • D. the driver's acknowledgement of politeness and regulations
【正确答案】 A
【答案解析】“good sense”在这段中指不管别的司机的行为是友好的还是不友好的对别的司机的行为能够做出合乎情理的、友善的反应的能力和态度,而B指司机对困难和紧急情况处理的灵敏反应;C与原文的意思相比有失偏颇;D项中的the driver's acknowledgement of regulations,指司机对文明礼貌、交通规则的了解与认识,文中均未提及的。故选A。
单选题 Experts have long pointed out that in the face of car-ownership explosion ______.
  • A. road users should make more sacrifice
  • B. drivers should be ready to yield to each other
  • C. drivers should have more communication among themselves
  • D. drivers will suffer great loss if they pay no respect to others
【正确答案】 B
【答案解析】此题应准确把握“give-and-take”的含义。从字面上看give-and-take是“付出与得到”、“奉献与索取”,即有得也有所失;从涉及的关系看,是两方的关系,举止得体。故give-and-take的含义是“司机行车要相互有礼貌,相互谦让”。A指牺牲、C为交流、D为遭受损失,均不符合原文。
单选题 In the writer's opinion, ______.
  • A. strict traffic regulations are badly needed
  • B. drivers should apply road politeness properly
  • C. rude drivers should be punished
  • D. drivers should avoid traffic jams
【正确答案】 B
【答案解析】文章主要讲了三点内容:时下大多数司机行车粗野、蛮横,礼貌行车有益于创造一个友善的氛围;司机不应有的单方面谦让会造成严重的后果;司机行车要相互谦让。文中提到“However, misplaced politeness can also be dangerous”,而且文末提出“It is high time for all of us to take this message to heart”,充分表明了作者的态度,倡议大家文明行车。因此选项B为正确答案。