阅读理解
New Energy Source Solar energy for your home is coming. It can help you as a single home owner. It can help the whole country as well. Whether or not solar energy can save your money depends on many things. Where you live is one factor. The type of home you have is another. Things like present energy costs and the type of system you buy are added factors. Using solar energy can help save our precious fuel. As you know, our supplies of oil and gas are very limited. There is just not enough on hand to meet all our future energy needs. And when Mother Nature says that' s all, the only way we can delay hearing those words is by starting to save energy now and by using other sources, like the sun. We won't have to worry about the sun' s running out of energy for another several billion years or so. Besides being an endless source of energy, the use of the sun has other advantages as well. The sun doesn' t offer as many problems as other energy sources. For example, fossil fuel plants add to already high pollution levels. With solar energy, we will still need sources of energy, but we won' t need as much. That means we can cut down on our pollution problems. With all these good points, why don' t we use more solar power? There are many reasons for this. The biggest reason is money. Until now, it was just not practical for a home owner to put in a solar unit. There were cheaper sources of energy. That is changing now. Solar costs are starting to equal the costs of oil and electricity. Experts say that gas, oil and electricity prices will continue to rise. The demand for electricity is increasing rapidly. But new power plants will use more gas, oil or coal. Already in some places the supply of electricity is being rationed. Solar energy is now in its infancy. It could soon grow to become a major part of our nation' s energy supply.
单选题1.Solar energy can help both the private house and the whole country.
【正确答案】
A
【答案解析】题干要求判断太阳能是否可以为私人住宅和整个国家服务。根据文中第一段第二、三句话“It can help you as a single home owner.It can help the whole country as well”,可以判断题干的表述是正确的。
单选题2.The place you live and the type of home you have are the only factors to decide whether solar energy can save your money or not.
【正确答案】
B
【答案解析】题干要求判断居住的地点和房屋的类型是否是决定太阳能能否省钱的唯一因素。根据文中第一段最后几句话可以得知太阳能能否省钱“depends on many things”,首先是“Where you live”,然后是“The type of home you have”,最后还有“Things like present energy costs and the type of system you buy”。所以决定因素不止两个,题干表述错误。
单选题3.The supplies of oil and gas are very limited and can't meet all our future energy needs.
【正确答案】
A
【答案解析】题干要求判断是否石油和天然气的供应是有限的且不能满足我们未来对能源的需求。文中第二段第二句话提到“our supplies of oil and gas are very limited”,并且“…not enough on hand to meet all our future energy needs”,所以题干表述是正确的。
单选题4.The way we can delay hearing those words said by Mother Nature is to love our nature and not to leave litter.
【正确答案】
B
【答案解析】题干要求判断推迟听到大自然母亲说那些话的方法是否就是热爱我们的大自然并且不随意丢垃圾。文中第二段第三句话提到了题干中涉及的细节,即“the only way we can delay hearing those words is by starting to save energy now and by asing other sources”,意思是“唯一的办法是节约能源并且使用新能源”,所以题干表述错误。
单选题5.We should worry about the sun' s running out of energy some day.
【正确答案】
B
【答案解析】题干要求判断我们是否应该担忧太阳能有一天会用尽。文中两处提到了这个细节,一处是第二段最后一句话“We won’t have to worry about the sun’s running out of energy for another several billion years or so”,另一处是第三段第一句话“Besides being an endless source of energy”,意思都是我们不必担心太阳能有一天会被用尽,所以题干是错误的。
单选题6.Solar energy is very clean and doesn't produce so much pollution as fossil fuel plants.
【正确答案】
A
【答案解析】题干要求判断太阳能是否是清洁能源,不会像化石燃料发电厂一样产生那么多的污染。文中第三段提到“The sun doesn’t offer as many problems as other energy sources”,意思是“太阳能不会像别的能源那样产生很多问题”。然后又举了个例子“fossil fuel plants add to already high pollution levels”,意思是“化石燃料发电厂加重了已经很高的污染程度”,根据这些信息可以推断出题干中的信息是正确的。
单选题7.If we can use solar energy, we won't use other sources of energy.
【正确答案】
B
【答案解析】题干要求判断如果我们使用太阳能,我们是否就不用使用其他能源了。根据文中第三段“With solar energy,we will still need sources of energy”可以得知题干中的信息是正确的。
单选题8.One of the important reasons that people don' t want to use solar energy is that they don' t know how to use it in their house.
【正确答案】
C
【答案解析】题干要求判断人们不愿意用太阳能的原因之一是他们不知道在家里怎么使用这种能源。根据第四段的讲述,我们得知“The biggest reason is money”,但是没有明确告诉我们题干中提到的原因是否存在,所以无法判断题干是否正确。
单选题9.There are cheaper sources of energy than solar power.
【正确答案】
A
【答案解析】题干要求判断是否有比太阳能更便宜的能源。根据文中第四段最后一句话“There were cheaper sources of energy”,可以判断题干中的信息是正确的。
单选题10.Solar energy is quite a new thing, and will soon grow to become a main part of our nation' s energy supply.
【正确答案】
A
【答案解析】题干要求判断太阳能是否刚刚起步,是否会很快成为国家主要的能源供应者。根据文章最后一段最后两句话“Solar energy is now in its infancy.It could soon grow to become a major part of our nation’s energy supply”,意思是“太阳能刚刚起步,很快就会发展成我们国家主要的能源供应者”,可以判断题干是正确的。