单选题
What Is Globalization?

It was the anti-globalization movement that really put globalization on the map. As a word it has existed since the 1960s, but the protests against this allegedly new process, which its opponents condemn as a way of ordering people"s lives, brought globalization out of the financial and academic worlds and into everyday current affairs.
In the late 1980s and early 1990s, the business model called the "globalized" financial market came to be seen as an entity that could have more than just an economic impact on the parts of the world it touched. Globalization came to be seen as more than simply a way of doing business, or running financial markets—it became a process. From then on the word took on a life of its own.
So how does the globalized market work? It is modern communications that make it possible, for the British service sector to deal with its customers through a call centre in India, or for a sportswear (运动服) manufacturer to design its products in Europe, make them in south east Asia and sell them in north America.
But this is where the anti-globalization side gets stuck in (关注). If these practices replace domestic economic life with an economy that is heavily influenced or controlled from overseas, then the creation of a globalized economic model and the process of globalization can also be seen as a surrender of power to the corporations, or a means of keeping poorer nations in their place.
Not everyone agrees that globalization is necessarily evil, or that globalized corporations are running the lives of individuals or are more powerful than nations. Some say that the spread of globalization, free markets and free trade into the developing world is the best way to beat poverty—the only problem is that free markets and free trade do not yet truly exist.
Globalization can be seen as a positive, negative or even marginal process. And regardless of whether it works for good or ill, globalization"s exact meaning will continue to be the subject of debate among those who oppose, support or simply observe it.
单选题 Globalization is a term used only in the financial and academic worlds.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 题干意思:全球化只是用在金融和学术界的一个术语。第一段最后一句提到全球化曾经从金融和学术界转移到每天的事情当中,故答案为B。
单选题 Globalization can be best understood as a way of doing business.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 题干意思:最好将全球化理解为一种经商方式。相关信息在第二段第二句:全球化不仅仅是简单的经商或经营金融市场的方式,故答案为B。
单选题 Modern communications play an important role in globalization.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 题干意思:现代的通讯体统在全球化中起着重要作用。从第三段的内容可看出modern communications为什么重要,题干与原文信息相符,故答案为A。
单选题 Britain has benefited quite a lot from globalization.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 题干意思:英国从全球化中受益颇多。第三段提到英国的服务行业,但并未说明英国从全球化中受益,故答案为C。
单选题 The opponent believes that globalization will keep the poorer nations in poverty.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 题干意思:反对者认为全球化会让更贫困的国家处于贫困当中。相关信息在第四段。第四段最后一句提到将使贫困的国家处于它们的状态,它们的状态也就是贫困,故答案为A。
单选题 The opponents think that globalization corporations have more power than nations.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 题干意思:反对者认为全球化企业比国家更加拥有权力。由globalization corporations确定相关信息在第四、五段:第四段主要说的是反对者的观点,反对者认为全球化会使权力落入企业之手;第五段是对反对者观点的反驳,其中第一句是说并非每个人都认为全球化企业比国家拥有更多的权力,故答案为A。
单选题 Free markets and free trade will eventually prevail.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 题干意思:自由市场和自由贸易最终将盛行。由free market和free trade定位在第五段最后一句,但是并没有说明题干,本题选C。