单选题 As all schoolchildren know, water freezes to solid, barren, cracked ice at 32 degrees Fahrenheit. So maybe it is more than a mere coincidence that 32 percent of U.S. public and private-school students in the class of 2011 are deemed proficient in mathematics, placing the United States 32nd among the 65 nations that participated in the latest international tests administered by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD).
President Obama, to his credit, has highlighted the problem repeatedly. But too many state education officials have done their best to conceal the low performance of their students. Under the educational accountability rules set down by the federal law No Child Left Behind, each state may set its own proficiency standard, and most have set their standards well below the world-class level. As a result, most state proficiency reports grossly inflate the percentage of students who are proficient, if we account for the fact that our students need to compete not just with others from the same state but also with those across the globe.
When not complicating the problem, apologists explain away the depressing results with misleading arguments. Some point to the country"s large immigrant and disadvantaged populations, which, to be sure, do pose difficult educational challenges. Proficiency rates among African-Americans and Hispanics are very low. But if one compares only the white students in the U.S. with all students in other countries, the U.S. still falls short.
Some also take false comfort in the belief that it takes only a limited number of high-flying students to fill the jobs at Google, Facebook, IBM, and all the other businesses and professions that need highly skilled talent. Still others say the low math scores are offset by a better record in reading. Admittedly the proficiency rate in only 10 countries is significantly higher than in the U.S. Nonetheless, the set of skills most needed for sustained growth in economic productivity—and the skills in shortest supply today—are those rooted in math competencies.
It is easy for political leaders to shortsightedly put off considerations of effective school reform. The economic benefits from reform would not be felt immediately, as it takes time for an educated generation to become a productive workforce. But just as the continuing debt crisis, if not fixed, will escalate out of control only over the longer term, so the best available solution to that crisis—a fully unfrozen, high-functioning, constantly improving educational system—could raise the level of human capital to the point where resources would be available to address much of this future debt crisis. In the simplest terms, the impending fiscal crises with Social Security and Medicare are most effectively dealt with by enhanced growth of the economy, growth that will not be achieved without a highly skilled workforce.
单选题 The freezing point of water is mentioned to demonstrate ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 第一段第一句实际上起到引出本文话题的作用:水在32华氏度转化为冰,而只有32%的美国学生才被认为数学合格,美国在所有参加考试的国家中名列第32位。在作者看来,这些数字不仅仅是巧合(mere coincidence)。从第二段之后,作者分析了造成美国学生成绩差的原因(例如,第二段批评了州政府不积极响应奥巴马总统的号召,不认真对待学生成绩差的问题),并指出数学教育对美国社会保持长期竞争力的重要性。
单选题 Most states in America ______
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 第二段提到,各州试图conceal the low performance of their students,根据下文,这里的意思并非是把坏成绩隐瞒下来不上报联邦政府,而是说由于州政府制定的水平标准低,所以学生单从成绩表面来看似乎不存在问题。但是在作者看来,这种做法grossly inflate the percentage of students who are proficient,其中inflate此处意为“夸大,使膨胀”。这样,表面看来,学生的达标率很高,所以州政府不思进取,没有看到自己的学生与其他国家的学生存在的差距。
单选题 Some apologists have the mistaken idea that ______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 在第三、四段中,作者提到了美国人的一些错误观点(apologist指为错误的行为或言论辩解的人)。作者提到了三种人的观点,作者对这三种人的观点给予一一驳斥。第一种人认为美国人平均成绩不高是因为移民和下层社会的人造成的;第二种人认为高科技行业的工作只需要一少部分(数学好的)人去做就行了;第三种人认为美国人阅读能力显著比其他国家的人强。但是作者批评说,经济持续增长需要的大部分技能都需要数学能力作为基础,而美国这方面的人才如今严重短缺。
单选题 The author believes the solution to economic and financial crises ______
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 作者在最后一段强调了教育改革的重要性,他批评美国政治家目光短浅。在他看来,由今天的改革所产生的经济效益也许今天感觉不到,但是如果今天这一代人能接受良好教育,他们在不久的将来就能成为有创造力的人。再比如,债务危机如果控制不好将来也许会失控,但是如果良好的教育体制能提高人力资本(human capital)的水平,那么这些人将来就能利用资源去解决危机。简言之,社会问题要通过经济增长解决,而经济增长靠的是受过良好教育的高科技人才。由此可见,选择项A基本上概括了作者的主要观点。
单选题 In the text the political leaders are accused of ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 根据第二段,这里所谓political leaders主要指各州官员,尤其是主管教育的官员,他们为学生数学成绩差找出各种借口,而不是改革教育体制,提升学生的学习成绩。作者在最后一段明确批评这些领导人目光短浅(shortsightedly),认为他们没有看到改革教育体制给美国带来的长期影响。