翻译题 In the next century we'll be able to alter our DNA radically, encoding our visions and vanities while concocting new life-forms.【F1】When Dr. Frankenstein made his monster, he wrestled with the moral issue of whether he should allow it to reproduce, "Had I the right, for my own benefit, to inflict the curse upon everlasting generations?" Will such questions require us to develop new moral philosophies?
Probably not. Instead, we'll reach again for a time tested moral concept, one sometimes called the Golden Rule and which Kant, the millennium's most prudent moralist, conjured up into a categorical imperative:【F2】Do unto others as you would have them do unto you; treat each person as an individual rather than as a means to some end.
【F3】Under this moral precept we should recoil at human cloning, because it inevitably entails using humans as means to other humans' ends and valuing them as copies of others we loved or as collections of body parts, not as individuals in their own right. We should also draw a line, however fuzzy, that would permit using genetic engineering to cure diseases and disabilities but not to change the personal attributes that make someone an individual(IQ, physical appearance, gender and sexuality).
The biotech age will also give us more reason to guard our personal privacy. Aldous Huxley in Brave New World, got it wrong: rather than centralizing power in the hands of the state, DNA technology has empowered individuals and families.【F4】But the state will have an important role, making sure that no one, including insurance companies, can look at our genetic data without our permission or use it to discriminate against us.
【F5】Then we can get ready for the breakthroughs that could come at the end of the next century and the technology is comparable to mapping our genes: plotting the 10 billion or more neurons of our brain. With that information we might someday be able to create artificial intelligences that think and experience consciousness in ways that are indistinguishable from a human brain. Eventually we might be able to replicate our own minds in a "dry ware" machine, so that we could live on without the "wet ware" of a biological brain and body. The 20th century's revolution in info-technology will thereby merge with the 21st century's revolution in biotechnology. But this is science fiction. Let's turn the page now and get back to real science.
问答题 11.【F1】
【正确答案】弗兰肯斯坦博士造出他的怪物时,他曾就是否应该允许它繁殖生育而深思这样一个道德问题:“我有权利为我自己的利益而降祸于子孙后代吗?”
【答案解析】 这篇文章采用的是一种对比的思维模式。本文讲述了关于DNA遗传技术本身涉及的道德和道义问题。第一段:引用了弗兰肯斯坦博士所创造的一个怪物,从而引出了DNA的道义问题和道德问题,并提出一个问题即我们要不要去形成一种新的道德哲学。第二段:作者对该问题做出了回答,即不用,其实在一千年以前康德就说过个体不应该作为一种达到目的的手段。第三段:作者批判了为达到目的而把DNA技术当作手段的问题。第四段:作者对比性地说明了关于个人以及国家究竟谁来控制DNA的问题。第五段:作者又对比了人和机械之间的差异性。
问答题 12.【F2】
【正确答案】己所不欲,勿施于人;要把每个人作为个体对待,而不是作为达到某种目的的手段。
【答案解析】
问答题 13.【F3】
【正确答案】在这一道德准则下,我们应该摒弃人类的克隆技术,因为它不可避免地会使一些人成为达到另外一些人目标的手段,这些人的价值只体现在他们是我们喜爱的人的复制品或是许多身体部件的组合上,而不在于他们是有自身权利的个体。
【答案解析】
问答题 14.【F4】
【正确答案】但是(事实上)国家将起到很重要的作用,那就是保证包括保险公司在内的任何人,没有我们的允许不能看到我们的遗传数据或利用它来歧视我们。
【答案解析】
问答题 15.【F5】
【正确答案】那么我们可以迎接可能于下世纪末出现的生物技术的突破,这一技术突破可与描绘基因相媲美:标记出我们大脑中的100亿甚至更多的神经元。
【答案解析】