单选题 They are regarded as chores by both sexes, but fall disproportionately on only one. The latest survey of time use in America suggests women still shoulder most of the housework, spending on average an hour a day, compared with barely 20 minutes for the unfairer sex.
Standard explanations for this division of labor rest on the pay gap between the sexes. A recent report shows women still earn about 20% less than men in America. But in a new paper, Leslie Stratton of Virginia Commonwealth University asks whether different attitudes to housework also play a role in sharing the dusting.
Ms. Stratton draws on data from the 2000—2001 Time Use Survey in Britain, which shows how people spent their day and which tasks they enjoyed. Attitudes certainly differed: women disliked laundry less than men; ironing was extremely dreaded by both; strangely large numbers of both sexes liked shopping for food.
Ms. Stratton found some evidence for the pay-gap hypothesis. Women with higher wages did a little less work at home. A woman who earned 10% more than average escaped doing two minutes' housework per weekday. Her partner heroically made up this time at the weekend. But his wages made no difference to the extent of his efforts around the house.
The major determinant of how much housework a man did was how much he disliked it. Men who liked housework spent around 60% more time per weekday on it than those who were indifferent to it. Women's preferences seemed to have no effect on the time they spent on chores.
One way to reduce the burden for both is to get help, although again the rewards are unevenly spread. He got away with 43% less housework at weekends, and she did 17% less. Almost all the extra housework generated by children was taken on by the woman. As children get older the weekday burden falls, but weekend time rises—and still comes mainly from her.
There is truth in the idea that chores go to the lower-paid partner. But cause and effect are unclear. Do women do more because of lower pay, or might their careers suffer from a disproportionate burden at home? Evidence that only men's preferences seem to matter suggests the latter explanation should not be swept under the carpet.
单选题 In a new paper, Leslie Stratton aims to ______.
  • A. introduce some new ways for women to do less housework
  • B. explain women's housework burden from a new angle
  • C. challenge the survey that women still do most of the housework
  • D. confirm the standard explanation for women's housework burden
【正确答案】 B
【答案解析】第二段说在承担家务方面男女有别,对此的标准解释是男女收入存在差距。最近一项报告表明,美国女性收入仍比男性低20%,但弗吉尼亚联邦大学的Leslie Stratton在最近的一篇论文中提出,男女双方的不同态度与家务劳动的分配也有联系。这相当于是从另一个角度分析家务劳动分配的问题。
单选题 Which of the following tasks is disliked most by women?
  • A. Laundry.
  • B. Ironing.
  • C. Shopping for food.
  • D. Caring for babies.
【正确答案】 B
【答案解析】在第三段,Leslie Stratton用了2000年—2001年的英国的“时间使用调查”数据,从这些数据中能够看到人们的一天是怎样度过的,他们乐于做些什么工作。数据显示出态度的不同:女性不像男性那样讨厌洗衣服,双方都很怕熨烫衣服,喜欢购买食品的男性女性数量都大得离谱。可以看出女性最不喜欢的是熨烫衣服。
单选题 Ms. Stratton finds that the standard explanation for the division of labor ______.
  • A. makes some sense
  • B. lacks real evidence
  • C. is truly well-grounded
  • D. misses the point
【正确答案】 A
【答案解析】第四段说Leslie Stratton发现了收入差距这一假设的一些证据,收入高的女性所做家务稍少一些。这也说明了传统上用收入差距来解释家务劳动分配还是有些道理的。
单选题 According to Paragraph 5, the division of labor is greatly affected by ______.
  • A. the pay gap between the sexes
  • B. the relationship between the sexes
  • C. women's attitudes to housework
  • D. men's preferences for housework
【正确答案】 D
【答案解析】第五段说决定男性做家务多少的主要因素是他对家务活的厌烦程度。特别喜欢做家务的男性每天做家务的时间比那些对家务事冷淡的男性多出60%左右。女性的偏好对于她们做家务的时间似乎没有影响。
单选题 What is the main idea of Paragraph 6?
  • A. Men tend to benefit more from hired help.
  • B. Women consider hired help especially useful.
  • C. Getting help works equally well for both sexes.
  • D. Getting help works better for families with kids.
【正确答案】 A
【答案解析】第六段说减少家务负担的方法之一是雇人帮忙,但是男性和女性从中得到的好处并不平等。在周末男性会少做43%的家务,女性只会少做17%。和孩子有关的额外的家务差不多都由女性承担。随着小孩逐渐长大,非周末期间每天的负担会减轻,但周末家务时间会增加,主要也由女性承担。所以说雇人帮忙使男性受益更多。
单选题 The author suggests in the last sentence of the passage that ______.
  • A. the way housework is divided between the sexes is unlikely to change
  • B. both sexes agree that the lower-paid one should do more housework
  • C. extra housework makes it harder for women to pursue their careers
  • D. men do less housework because they are the main breadwinners
【正确答案】 C
【答案解析】最后一段说家务活交给收入低的一方去做的想法有一定道理,但其中的因果关系并不清晰。女性做的家务多,是因为她们的收入低还是说她们的事业受到家务分配不当的影响?似乎只有男性的喜好才是重要的,这一点表明,我们还应去探究另外一个原因。隐含的意思是繁重的家务劳动确实可能影响了女性的事业发展。sweep under the carpet是个英语成语,其含义是“隐藏或掩饰起来”。