复合题

“Congratulations, Mr. Jones, it’s a girl.”

 Fatherhood is going to have a different meaning and bring forth a different response from every man who hears these words. Some feel proud when they receive the news, while others worry, wondering whether they will be good fathers. Although there are some men who like children and may have had considerable experience with them, others do not particularly care for children and spend little time with them. Many fathers and mothers have been planning and looking forward to children for some time. For other couples, pregnancy was an accident that both husband and wife have accepted willingly or unwillingly.

Whatever the reaction to the birth of a child, it is obvious that the shift from the role of husband to that of father is a difficult task. Yet, unfortunately, few attempts have been made to educate fathers in this reconciliation process. Although numerous books have been written about American mothers, only recently has literature focused on the role of a father.

It is argued by some writers that the transition to the father’s role, although difficult, is not nearly as great as the transition the wife must make to the mother’s role. The mother’s role seems to require a complete transformation in daily routine and highly innovative adaptation, on the other growing numbers of women are working outside the home, the father is still thought by many as the breadwinner in the household.

问答题 What does the passage say about the shift from the role of husband to that of father?
【正确答案】It is a difficult task and not enough attention has been paid to it.
【答案解析】由第三段可知, 由丈夫向父亲的角色转变是一项艰难的任务, 但是很少有人试图教育男人怎样成为一个父亲, 关于这方面的书也很少, 由此可见人们并没有足够重视这个问题。
问答题 What is the author’s purpose in writing this passage?
【正确答案】The author’s purpose is to complain about the lack of social programs to help fathers in their role shift.
【答案解析】原文第二段讲到父亲们对将为人父的不同反应, 第三段指出很少有人尝试帮助父亲完成角色的转换; 最后一段是一些作家对此做出的一些解释。 由此可见作者抱怨人们没有足够重视帮助男人完成从丈夫到父亲的角色转变。