复合题

Directions: Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on ANSWER SHEET 1.

Text 2

Arabs consider it extremely bad manners to start talking business immediately. Even the busiest government official or executive always takes extra time to be polite and offer refreshments. No matter how busy you are you should make time for this hospitality.

The “conference visit” is a way of doing business throughout the Arab world. Frequently, you will have to discuss your business in the presence of strangers, who may or may not have anything to do with your business. Do not be surprised if your meeting is interrupted by several times by people who come into the room unannounced, whisper, or speak softly to the person with whom you are talking, and leave. Act as though you do not hear, and never show displeasure at being interrupted.

Making decisions quickly is not an Arab custom. There is vagueness in doing business in the Middle East which will puzzle a newcomer. Give yourself lots of time and ask lots of questions. Patience is an important quality. You may have to wait two or three days to see high-level government officials as they are very busy. Give yourself enough time.

Personal relationships are very important. They are the key to doing business in Arab countries. Try to identify the decision-maker regarding your product or service immediately and get to know him on a friendly basis. Do your homework. Be prepared to discuss details of your product or proposal. Be ready to answer technical questions.

When an Arab says yes, he may mean “maybe”. When he says maybe, he probably means “no”. You will seldom get a direct “no” from an Arab because it is considered impolite. Also, he does not want to close his options. Instead of “no”, he will say “inshallah” which means, “if god is willing”. On the other hand, “yes” does not necessarily mean “yes”. A smile and a slow nod might seem like an agreement, but in fact, your host is being polite. An Arab considers it impolite to disagree with a guest. 

单选题 The main purpose of this article is to explain _____.
【正确答案】 D
【答案解析】文章第一段的第一句话提到“Arabs consider it extremely bad manners to start talking business immediately.”, 再结合后文的内容也和做生意时的礼貌问题息息相关, 由此可知, 本文的内容是围绕和阿拉伯人做生意时的礼貌问题展开的, 故选D。
单选题 In paragraph 4, “give yourself enough time” means _____.
【正确答案】 A
【答案解析】文章第四段的第一句话明确指出“Patience is an important quality.”。 由此可知, “give yourself enough time”在此处意味着要有耐心, 故选A。
单选题 Paragraph 5 talks about, in general, _____.
【正确答案】 D
【答案解析】文章第五段的第一句话提到“Personal relationships are very important.”, 而下文则围绕着这句话展开论述, 所以第一句话即为本段的中心句, 即第五段主要在谈论“personal relationships”, 故选D。
单选题 In Paragraph 6, “inshallah” means _____.
【正确答案】 D
【答案解析】文章第六段主要是在谈论阿拉伯人说话的时候不够直接。 第六段中间部分写到“Instead of ‘no’, he will say ‘inshallah’ which means, ‘if god is willing’.”由此可知, “inshallah”在这里表示“视情况而定”, 故选D。
单选题 In general, Paragraph 6 explains why _____.
【正确答案】 C
【答案解析】由上述解析可知, 文章第六段主要是在谈论阿拉伯人说话的时候不够直接。 在四个选项中, C的概括性最强, 故选C。