翻译题 【F1】During the past generation, the American middle-class family that once could count on hard work and fair play to keep itself financially secure has been transformed by economic risk and new realities. Now a pink slip, a bad diagnosis, or a disappearing spouse can reduce a family from solidly middle class to newly poor in a few months.
In just one generation, millions of mothers have gone to work, transforming basic family economics. Scholars, policymakers, and critics of all stripes have debated the social implications of these changes, but few have looked at the side effect: family risk has risen as well. Today's families have budgeted to the limits of their new two-paycheck status.【F2】As a result, they have lost the parachute they once had in times of financial setback—a back-up earner(usually Mom)who could go into the workforce if the primary earner got laid off or fell sick. This "added-worker effect" could support the safety net offered by unemployment insurance or disability insurance to help families weather bad times. But today, a disruption to family fortunes can no longer be made up with extra income from an otherwise-stay-at-home partner.
During the same period, families have been asked to absorb much more risk in their retirement income.【F3】Steelworkers, airline employees, and now those in the auto industry are joining millions of families who must worry about interest rates, stock market fluctuation, and the harsh reality that they may outlive their retirement money. For much of the past year, President Bush campaigned to move Social Security to a saving-account model, with retirees trading much or all of their guaranteed payments for payments depending on investment returns. For younger families, the picture is not any better. Both the absolute cost of healthcare and the share of it borne by families have risen—and newly fashionable health-savings plans are spreading from legislative halls to Wal-Mart workers, with much higher deductibles and a large new dose of investment risk for families' future healthcare.【F4】Even demographics are working against the middle class family, as the odds of having a weak elderly parent—and all the attendant need for physical and financial assistance—have jumped eightfold in just one generation.
【F5】From the middle-class family perspective, much of this, understandably, looks far less like an opportunity to exercise more financial responsibility, and a good deal more like a frightening acceleration of the wholesale shift of financial risk onto their already overburdened shoulders. The financial fallout has begun, and the political fallout may not be far behind.
问答题 16.【F1】
【正确答案】上几代的美国中产阶级家庭曾经依赖勤奋工作和公平竞争来确保家庭经济的安全,可是经济风险和新的现实的到来使这种安全发生了变化。
【答案解析】 本文主要介绍了美国处于悬崖边缘的中产阶级家庭面临的不断增加的经济风险。文章第一段:提出一个现象:美国中产阶级家庭经济风险增加,并且举例进行了说明。第二、三段:分析现象原因:一是美国家庭经济模式的改变,使家庭承受经济风险的能力降低;二是家庭在退休收入方面的风险也提高了。家庭未来的医疗投资风险增加,需要照料老人的概率大大增加。第四段:指出这种现象产生的影响。
问答题 17.【F2】
【正确答案】结果,他们就失去了在经济困难时期具有的保护伞——作为后备力量的赚钱者(通常是妈妈),如果家庭主要经济支柱失业了或者生病了,这个后备军就可以进入劳动力市场。
【答案解析】
问答题 18.【F3】
【正确答案】钢铁工人、航空公司职员,现在还有汽车企业员工都在担心利率,股票市场的波动以及自己会在有生之年花光退休金的严酷现实,这样的家庭有成百上千万个。
【答案解析】
问答题 19.【F4】
【正确答案】甚至人口统计学的结果也对中产阶级家庭不利,因为如果有一个年老力衰的父亲或母亲,随之而来的照料所需要的精力和财力在一代的时间内也增加了八倍。
【答案解析】
问答题 20.【F5】
【正确答案】从中产阶级家庭的角度来看,我们可以理解到,在大多数情况下,前面提到的看起来似乎不是一个能够承担更多经济责任的机会,而更像是一个把经济风险大规模加速转移到他们已不堪重负的肩膀上的过程。
【答案解析】