复合题

Directions: Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on the ANSWER SHEET.

Text 2

The Norwegian Government is doing its best to keep the oil industry under control. A new law limits exploration to an area south of the southern end of the long coastline; production limits have been raised; and oil companies have not been allowed to employ more than a limited number of foreign workers. But the oil industry has a way of getting over such problems, and few people believe that the Government will be able to hold things back for long. Just as one Norwegian politician said last week: “We will soon be changed beyond all recognition.”

Ever since the war, the Government has been carrying out a programme of development in the area north of the Arctic Circle. During the past few years this programme has had a great deal of success: Tromso has been built up into a local capital with a university, a large hospital and a healthy industry. But the oil industry has already started to draw people south, and within a few years the whole northern policy could be in ruins.

The effects of the oil industry would not be limited to the north, however. With nearly 100 per cent employment, everyone can see a situation by developing in which the service industries and the tourist industry will lose most of their workers to the oil industry. Some smaller industries might even disappear altogether when it becomes cheaper to buy goods from abroad.

The real argument over oil is its threat to the Norwegian way of life. Farmers and fishermen do not make up most of the population, but they are an important part of it because Norwegians see in them many of the qualities that they regard with pride as essentially Norwegian. And it is the farmers and fishermen who are most critical of the oil industry because of the damage that it might cause to the countryside and the sea. 

单选题 According to a new law, in “an area south of the southern end of the long coastline”_____.
【正确答案】 C
【答案解析】文中第二句话“A new law limits exploration to an area south of the southern end of the long coastline; production limits have been raised”告诉我们, 新的法律限制人们仅在长长的海岸线南端以南地区进行勘探考察, 并且产量也受到限制。 因此答案为C。
单选题 Which of the following is true of the passage?
【正确答案】 D
【答案解析】第一段第三句话“But the oil industry has a way of getting over such problems, and few people believe that the Government will be able to hold things back for long”, 尽管政府提出了种种限制, 但石油工业总有办法对付, 石油工业会继续扩大。 答案为D。
单选题 According to the passage, _____.
【正确答案】 B
【答案解析】细节题。 文章第二段最后一句“But the oil industry has already started to draw people south, and within a few years the whole northern policy could be in ruins”清楚表明, 石油工业已经吸引人们向南方转移, 北方的政策在几年之内会完全失效。 C选项错误, 并不是吸引北方人向南方转移, 而是吸引所有的人。
单选题 Which of the following is NOT the effect of the oil industry?
【正确答案】 C
【答案解析】文章第三段主要阐述石油工业对服务行业和旅游业的影响。 由于石油行业近百分之百的就业率, 在未来的发展形势中, 服务行业和旅游业的大部分工人会跑到石油业去。 而一些较小的工厂可能会面临倒闭, 因为国外产品的价格可能会比他们的低。 C选项错误, 文中并没提到旅游业会受雇于石油业。
单选题 Which of the following seems to be an especially important factor against the oil industry?
【正确答案】 B
【答案解析】文章最后一段第一句明确表明, 最大的问题是石油行业对挪威传统生活方式的冲击, 具体表现在对挪威理想的代表——渔民和农民的威胁。 B选项为最佳答案。