单选题 There is nothing like a good bidding war to lift capitalism"s spirits. And that may be exactly what is about to happen after Kraft made a $17 billion bid for Cadbury on September 7th. The well-known British confectioner straightly rejected the American food giant"s offer, saying it "fundamentally undervalues" the company, which could continue to thrive on its own.
Kraft"s move is one of several in recent days that have raised hopes of a new wave of mergers and acquisitions just as it seemed, after a summer of inactivity, that 2009 would be a declining year for M&A. On September 8th Deutsche Telekom and France Telecom said they would merge their British mobile-phone operations, respectively T-Mobile and Orange, to create a new market leader. On August 31st Disney bought superhero factory Marvel Entertainment for $4 billion, and Baker Hughes offered $5.5 billion for its fellow Houston-based energy-services firm, BJ Services.
Perhaps this will prove to be nothing more than a dead-cat bounce, a brief increase of long-overdue deals that were held back until senior executives and investment bankers returned from the beach. After all, dealmaking had fallen to unnaturally low levels in the aftermath of last year"s financial panic and subsequent economic slump, so a burst of post-summer action was always a possibility without it necessarily implying a turn in the cycle.
Yet hopes are rising that the recent outbreak of deals might indicate a genuine turning point in the merger market. "While it is not yet evident in the statistics, the level of corporate dialogue has picked up recently," says Christopher Ventresca, co-head of North American M&A for JPMorgan. One reason is that many firms now think systemic risk in the financial system has fallen to a low level. Another, he says, is that they have done the defensive work needed to ensure their earnings after last year"s panic., refinancing debt where necessary and making sure that they have plenty of what the crisis revealed as the possible difference between corporate life and death—financial liquidity.
With that sorted out—thanks, not least, to a dramatic reopening of the debt markets, at least for more creditworthy companies—managers are trying to figure out how to expand their businesses in what forecasts suggest will remain a gloomy economy for years, at least in rich countries. Buying growth from outside, rather than generating it organically, may be the easiest option. There is also a momentum effect in M&A, especially as the cycle turns. "Seeing some well-known firms start to do deals will create more confidence in others," says Mr Ventresca.
Share prices are also now in a sweet spot for a revival of deals, says David Bianco, a strategist at Bank of America Merrill Lynch. They have increased decisively enough to inspire confidence that the worst is over, yet valuations are still depressed by historic standards and when compared with past recoveries from financial crises. In other words, there are bargains to be had.
单选题 Kraft"s bidding for Cadbury indicates that ______
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 第一段提到卡夫欲兼并吉百利的事情,用以说明兼并浪潮似乎又要重演了。第一段提到这个例子之前的第一句和第二句的前半句,还有提到这个例子之后的第二段第一句,都指出了使用这个例子旨在说明的道理。实际上,不仅卡夫的例子,第二段中提到的那些例子实际上都说明同一个道理。
单选题 When some people say the deals are "a dead-cat bounce", they mean ______
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] a dead-cat bounce(死猫跳,短期反弹)指a temporary recovery from a major drop in a stock"s price(在股价长期下跌的过程中一次短暂的恢复)。其实,第三段第一句后半句就是对a dead-cat bounce的进一步说明。本段第二句也提到了这种现象,其中尤其注意a burst of post-summer action(action这里根据上下文指合并交易活动)。
单选题 Ventresca insists that ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 从第四段中我们了解到,Ventresca虽然认为还没有足够的数据证明兼并市场已经出现了拐点,但他认为公司间的对话(根据上下文指兼并活动)在增加。在第五段最后一句Ventresca说,大公司间的兼并活动有利于在其他公司中创造更大的信心。这里所说的信心当然是指给兼并市场带来的信心,以便使更多的交易发生,最终促进拐点的到来。
单选题 The expression "buying growth from outside" (Para. 5) refers to ______
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 根据上下文,这里所谓“从外部购买增长”指的就是“并购一个成长性好的公司”;相应地,这句中所谓“有机地产生增长”指“公司自身的增长”。这句的意思是说,如果能通过从公司外部并购一个成长性好的公司的方式来实现公司的成长,在目前这种总体经济不景气的情况下是一个最好的选择。
单选题 The text concludes its argument by asserting ______
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 最后一段先提到Bianco的观点,他认为,从股票价格来看,现在是进行兼并交易的良好时期。本段第二句和第三句表达了基本相同的意思:由于股价相对较低,现在开展并购交易很划算。实际上,这也是全文旨在说明的观点,即由于股价处于相对低的位置,新的一波合并浪潮可能会出现。