单选题
阅读下面这篇短文,短文后列出7个句子,请根据短文的内容对每个句子做出判断。如果该句提供的是正确信息,请选择A;如果该句提供的是错误信息,请选择B;如果该句的信息文章中没有提及,请选择C。
Pubic response to technology often varies in peculiar ways. While biotechnology, for example, gives rise to organized opposition, information technology, which is actually no less invasive(侵害者), no more harmless, is welcomed or, at the least, accepted with comparatively little debate.
Information technologies—from computers to communications—have obviously had an overwhelming social impact and their benefits hardly need explanations. But they have also disturbed privacy and threatened civil liberties. Computerized data banks empower bureaucratic authorities by providing easy access to personal information—about credit ratings, social performance, housing and medical histories. They will allow access to genetic figures, providing information about our tendencies to employers, insurers, product advertisers, banks and other institutions that exercise control over our lives. Computerization allows the severe extension of advertising through telemarketing requests that shamelessly intrude our home life. Information technologies have displaced people from jobs and turned potentially skilled workers into low-level computer technicians, computers have facilitated the work of scholars, but also turned them into typists; yet one hears hardly a complaint. They have turned the simple act of buying a plane ticket into an endless manipulation(控制), but we welcome the so-called convenience. They have encouraged new forms of crime and fraud(欺诈), but we describe them with grudging admiration. They have allowed new types of evil weaponry, but we call them "smart bombs". Perhaps the most important, information technologies have extended the power of the mass media, creating unusual possibilities for political manipulation, reducing accountability(有责任,有义务), and changing the nature of political life. It is true that there are critiques(批评) of information technologies from those professionally concerned about their problematic legal, social and political implications. There is a near total absence, however, of organized public concern about technologies with profound and problematic implications.
单选题 According to the author, information technology has nothing positive to say.
【正确答案】 B
【答案解析】文中第二段第一句说,信息技术给人带来的益处是不言而喻的,这与题中所说,作者认为信息技术“一点积极作用都没有”相背,故选B。
单选题 Information technology has not given rise to organized opposition.
【正确答案】 A
【答案解析】文中第一段说,生物工程技术受到的是有组织的反对,而信息技术,不比生物工程技术危害少,却受到人们的欢迎,至少可以说对它的争论相对来讲要少得多。可以推断本题说的“信息技术没有得到有组织的、大规模的反对”正确。
单选题 The benefits brought by information technology is quite evident.
【正确答案】 A
【答案解析】见16题中对第二段第一句的解释,题中所说“信息技术带来的益处非常明显”与句意相符,故选A。
单选题 By the term "computerization" the author means that computer plays an important role in our economic life.
【正确答案】 A
【答案解析】从computerization出现的上下文我们知道可以利用计算机管理资料库,进行销售,把工人变成计算机技术员,把学者变成打字员,就连买机票也要通过计算机。概括地说,这些都是计算机在经济生活的各行各业所起的重要作用,故选A。
单选题 What worries the author most is that our privacy will be threatened by businessman.
【正确答案】 B
【答案解析】题中出现“most”作者指出计算机带来了新形式的犯罪,造成了新型的罪恶武器,但最重要的,还是信息技术扩大了大众媒体的传播,从而为政治控制和操纵提供了极大的可能性。本题所说的“个人隐私受到商人的侵害”文中虽有提及,但非最重要的,故选B。
单选题 Those who criticized information technologies are those who benefit least from information technologies.
【正确答案】 A
【答案解析】从文章的最后两句可知,批评信息技术的人主要是出于职业上的考虑,而对其可能在法律、社会及政治方面产生的不良后果表示担心。由此可以推断出,这些人在职业上易受到信息技术的不良影响,受益也最小,故题意符合文意,选A。
单选题 The author argues that biotechnology plays an important role in our everyday life.
【正确答案】 C
【答案解析】句意:作者认为生物工程技术在我们的日常生活中起着重要作用。通读全文,没有出现相关信息,故选C。