单选题
Freudian theory indeed took western 20th-century civilization by storm. How so? The answer lies in four factors.
Of Freud's powers as a writer and advocate of ideas, and as a possessor of an extraordinary ability to weave together medical knowledge, some genuine insights into the human condition and a powerful imagination, there can be no question. He has the narrative skills of a first-rate novelist, and a knack for devising striking ways to describe the psychological phenomena he studies. His marvelous powers of imagination fed on analogy and metaphor, and annexed the austere terminologies of scientific medicine and psychology to them. This gave them authority. His case studies are highly organized narratives constructed from true-life gossip based on voyeurism—irresistible to human curiosity.
The second attraction—that Freud offers each individual a revelation of secrets about himself that he does not himself know—is equally irresistible. The same compound of insecurity and curiosity, anxiety and desire that makes so many resort against their better judgment to fortune-tellers, is at work here; except that here the imprimatur of science makes the proceeding respectable, which is why people will spend far more on their analysts than on their astrologers.
The third attraction is the promised theory of human nature. Religious accounts of fallen man, of humanity as midway between beast and angel, of imperishable souls trapped in disgusting matter and therefore sinful from birth, had lost their grip with many, while at the same time Darwinian views offered no account of why evolution had made man as he is.
In identifying sexual and aggressive impulses as the fundamental human drives, and in specifying their causes, Freud offered an inclusive philosophical psychology. Humans struggle with conceptual bewilderments about themselves and their complex natures; one can see why the appearance of Freud's magisterial new insights seemed as welcome as rain in drought.
And finally there is the fact that sex lies at. the core of the stow. Freud performed a great service by liberating debate on the matter, but it is questionable whether the importance he assigns it is correct. The hungry always think of food; the fed put eating in its proper place. The accidents of social history are easily mistaken for the essentials of human nature. The surprise is that people do not see how, at most, sex can only be part of a far more complicated story.
From Animism to Zoroastrianism, every view known to man retains at least a few devotees. There might always be Freudians, and there will always be admirers of Freud's great imaginative and literary powers; these two, as the foregoing remarks suggest, are intimately linked. But as to Freud's claims upon troth, the judgment of time seems to be running against him.
单选题 There is no doubt that ______ .
【正确答案】 C
【答案解析】[分析] 细节题型 见第二段第一句:Of Freud's powers as a writer and advocate of ideas,and as a possessor of an extraordinary ability to weave together medical knowledge,some genuine insights into the human condition,and a powerful imagination,there can be no question.(弗洛伊德所拥有的鼓吹一些理念来作为一个作家及作为一个拥有非凡能力将医学知识、真正的洞察力和丰富的想象力编织到人类境况中去的能力是毫无疑问的);因此我们可以说弗洛伊德是个天才的作家和理论家,C为答案。
单选题 The author believes that Freud's power of imagination ______ .
【正确答案】 A
【答案解析】[分析] 细节题型 见第二段第二、三句:他有着一流小说家的叙事技巧,还有着能将自己研究的心理学现象以一种令人惊异的方式来描述的诀窍。他非凡的想象力是以类比和比喻的文学手法为基础并将严肃的医学、心理学术语融入其中;因此A(弗洛伊德的丰富想象力是以他的写作技巧为基础的)为答案。
单选题 People trusted Freud because ______ .
【正确答案】 B
【答案解析】[分析] 推断题型 见第五段第二句:人类挣扎于有关自己的总体迷茫和人类复杂难解的特性;因此人们可以了解为什么弗洛伊德颇有权威的新见解的出现就像久旱逢甘霖般受欢迎;另见第二段中提及的:他非凡的想象力是以类比和比喻的文学手法为基础并将严肃的医学、心理学术语融入其中的;这一切使得他的理论显得权威,而他的个案研究是将现实生活中基于窥淫癖的闲谈组织得很好的叙述,这一切令人们的好奇心无法抵御。因此可知弗洛伊德的理论看起来非常有理,因此人们相信他。B为答案。
单选题 One of Freudian theories is that
【正确答案】 B
【答案解析】[分析] 细节题型 见第五段第一句:In identifying sexual and aggressive impulses as the fundamental human drives,and in specifying their causes,Freud offered an inclusive philosophical psychology.在鉴别人类的性冲动和好斗冲动是人类最基本的冲动及详尽说明它们的原因上,弗洛伊德提出了范围广泛的哲学心理学。因此B为答案。
单选题 It seems that the author of this passage ______ .
【正确答案】 D
【答案解析】[分析] 态度题型 见第7段:从万物有灵论到拜火教,人类了解的每一种见解都至少会拥有几个皈依者。世上总会有相信弗洛伊德学说的人,也总会有崇拜弗洛伊德的丰富想象力和文学能力的人;正如之前所述,这两者是紧密相连的。但至于弗洛伊德自称的真理,随着时间的推移人们的判断似乎是有违他的初衷的。因此选项D(作者认为真理并不在弗洛伊德手中)为答案。