单选题 That boys and girls—and men and women—are programmed by evolution to behave differently from one another is now widely accepted. But which of the differences between the sexes are "biological", in the sense that they have been honed by evolution, and which are "cultural" or "environmental" and might more easily be altered by changed circumstances, is still fiercely debated.
The sensitivity of the question was shown last year by an uproar at Harvard University. Larry Summers, then Harvard's president, caused a storm when he suggested that innate ability could be an important reason why there were so few women in the top positions in mathematics, engineering and the physical sciences.
Even as a proposition for discussion, this is unacceptable to some. But biological explanations of human behavior are making a comeback. The success of neo-Darwinism has provided an intellectual foundation for discussion about why some differences between the sexes might be innate. And new scanning techniques have enabled researchers to examine the brain's interior while it is working, showing that male and female brains do, at one level, operate differently. The results, however, do not always support past clichés about what the differences in question actually are.
Another behavioral difference that has borne a huge amount of scrutiny is in mathematics, particularly since Dr Summers'comments. The problem with trying to argue that the male tendency to systemize might lead to greater mathematical ability is that, in fact, girls and boys are equally good at maths prior to teenage years. Until recently, it was believed that males outperformed females in mathematics at all ages. Today, that picture has changed, and it appears that males and females of any age are equally good at computation and at understanding mathematical concepts. However, after their mid-teens, men are better at problem solving than women are.
The question raised by Dr Summers does not get to the heart of the matter. Over the past 50 years, women have made huge progress into academia and within it. Slowly, they have worked their way into the higher echelons of discipline after discipline. But some parts of the ivory tower have proved harder to occupy than others. The question remains, to what degree is the absence of women in science, mathematics and engineering caused by innate, immutable ability?
Innate it may well be. That does not mean it is immutable. A variety of abilities are amenable to training in both sexes. And such training works. Biology may predispose, but it is not necessarily destiny.

单选题 What does the word "honed" (Line 3, Paragraph 1) most probably mean?
[A] Started. [B] Determined. [C] Created. [D] Sharpened.
【正确答案】 D
【答案解析】[考点] 词汇短语
[解析] 此题考查考生根据上下文内容对词汇语义的理解能力。联系上下文,第一段开头就提出了进化决定了男人女人行为的不同。接下来提出争论的话题,哪些方面是由生物属性决定的,哪些方面是由“文化”或“环境”决定的。根据后面alter的用法,只有sharpen才能隐含对应alter“改变”的意思。
[干扰项分析] A、B、C选项均不能对应下文alter的意思。
单选题 According to Larry Summers, women______.
[A] had lower innate ability than men in certain areas
[B] have limited capacity for everything
[C] should not choose careers in maths, engineering, etc.
[D] are facing discrimination in their careers
【正确答案】 A
【答案解析】[考点] 事实细节
[解析] 此题考查对原文细节的准确理解。第二段中提出哈佛大学的校长Larry Summers把数学、工程和物理科学领域缺少顶尖女性科学家的现象原因归结为可能是先天的能力问题。从这句话中我们可以得出,A选项为正确答案。
[干扰项分析] 文中只是提出在数学、工程和物理科学领域缺少顶尖的女性科学家,并不是所有的领域,因此B选项错误。Larry Summers只是说女性在这方面的能力弱些.并未有此职业规划的建议,因此C选项错误。D选项范围过大,文中只提到了数学、工程和物理科学领域,并没有提到在其他领域男女之间的差异,因此错误。
单选题 Which of the following statements is true of the passage?
[A] Neo-Darwinism offered biological evidence of the innate sex differences.
[B] Female innate ability is not the only reason for their academic position.
[C] Boys and girls performed equally well in problem solving in teenage years.
[D] Dr. Summers ignored the fact that women have risen to the top of the ivory tower.
【正确答案】 B
【答案解析】[考点] 推理判断
[解析] 此题考查考生根据上下文中的具体细节内容进行理解判断的能力。文章第五段提出在过去的50年里,女性在学术领域有重大的进步。渐渐地她们已经加入了各个学科的最高一级的梯队里。第六段提出,确实有先天因素,但这并不是说不可改变。很多能力对两性来说都是可以通过训练来改变的。根据上面的内容,可以推断出B选项为正确答案。
[干扰项分析] 第三段提出,新达尔文主义的成功为有关两性的先天性差异的讨论提供了理论依据。然而,这个结果并不一定支持过去那些关于性别差异的论调,因此A选项错误。第四段第二句提出,事实上在青春期前女孩和男孩在数学方面是一样出色的。最后一句提出,但在大约15岁之后,男性要比女性有更强的解决问题的能力,因此C选项错误。第五段提出在过去的50年里,女性在学术领域有重大的进步。渐渐地她们已经加入了各个学科的最高一级的梯队里,但象牙塔的某些部分确实比其他部分更难到达,因此D选项是错误的。
单选题 The sentence "Biology may predispose, but it is not necessarily destiny. " (Line 2, Para. 6) indicates that______.
[A] biological factors determine one's capabilities
[B] women's role is not decided by destiny
[C] biological differences could be changed
[D] abilities can be acquired regardless of the innate differences
【正确答案】 D
【答案解析】[考点] 推理判断
[解析] 此题考查句子的准确理解。最后一段提出确实有先天因素。但这并不是说就不可改变。很多能力对两性来说都是可以通过训练来改变的。这种训练是有效果的。比较这四个选项,只有D选项与之相吻合。
[干扰项分析] A选项与第六段前两句“确实有先天因素,但这不是说就不可改变”相悖,因此错误。原文中并没有提到B选项的内容,因此错误。改变的并非生理差异,而是通过后天训练改变人的能力,因此C选项错误。
单选题 Which of the following would be the best title for the text?
[A] Sex Difference: Who is Smarter?
[B] Female Lag in Certain Fields: Gender Difference
[C] Differences Between the Sexes: Mismeasure of Women
[D] Gender Inequality: Female Inferiority Proved
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 主旨大意
[解析] 此题考查考生根据全文内容进行概括总结的能力。通读一下全文,我们可以看到第一段引出话题。第二、三、四、五段列举了不同人对这个问题的观点及一些相关研究。第六段得出作者对这个问题的结论:生物性也许会让你具有某种倾向,但决不是命中注定的。全文主要是围绕女性进行辩护。因此C选项为正确答案。
[干扰项分析] 全文主要围绕的是为女性辩护,而不是讨论谁更聪明,因此A选项错误。B选项的内容是Larry Summers博士提出的,只是诸多观点中的一个,不能代表全文的主旨。而且文章第五段提出“在过去的50年里,女性在学术领域有重大的进步,渐渐地她们已经加入了各个学科的最高一级的梯队里”,最后一段明确提出“很多能力对两性来说都是可以通过训练来改变的,这种训练是有效果的”,可以判断出B选项是错误的。全文并没有提到女性自卑感问题,因此D选项错误。