单选题
American mythology loves nothing more than the reluctant hero: the man whose natural talents have destined him for more than obliging obscurity. George Washington, we are told, was a leader who would have preferred to have been a farmer. Thomas Jefferson, a writer. Martin Luther King, Jr., a preacher. These men were roused from lives of perfunctory achievement, our legends have it, not because they chose their own exceptionalism, but because we, the people, chose it for them. We—seeing greatness in them that they were too humble to observe themselves—conferred on them uncommon paths. Historical circumstance became its own call of duty, and the logic of democracy proved itself through the answer.
Neil Armstrong was a hero of this stripe: constitutionally humble, circumstantially noble. Nearly every obituary written for him this weekend has made a point of emphasizing his sense of privacy, his sense of humility, his sense of the ironic ordinary. And yet every aspect of Armstrong"s life made clear: On that day in 1969, he acted on our behalf, out of a sense of mission that was communal rather than personal. The reluctant hero is also the self-sacrificing hero.
And so Armstrong was an icon fit for America"s particular predilections: one who made history, yet one who recognized the ultimate contingency of his own history-making. One who, Washington-like, preferred quiet retirement over continued fame. "Nothing is more typical of Armstrong, or more estimable," Anthony Lane put it, "than his decision not to go into politics; heaven knows what the blandishments, or the invitations, must have been. And Armstrong, by dint of being the first man to tread not upon terra firma but upon the gray dust of terra incognita, rose above the fray and stayed there."
And so Armstrong"s loss is not merely a loss for all the obvious reasons, but also because it signals a small shift in American mythology. If Armstrong"s was the age of the reluctant hero, ours is the age of adamant heroism. Our icons strive and struggle and seek. Our familiar figures are people who, whether or not their talents entitle them to it, explicitly sought their own fame.
That is largely to the good. It means a democratic culture, a culture where systematized notions of merit—based on race, based on class—dissolve into the broader cultural will. But it also means a shift in how we see success and ourselves as seekers of it. The tension Armstrong embodied so succinctly—publicity on the one hand, humility on the other—is dissipating. The humility factor is dissolving into a culture that often equates fame with power. Our current icons are less the people who have been called to duty, and more the people who have battled their way into it—the subjects, rather than the predicates, of their own greatness. The reluctant hero is diminishing. Armstrong"s passing signals an end to that myth.
单选题
What does the author intend to illustrate with Martin Luther King, Jr. and Thomas Jefferson?
【正确答案】
C
【答案解析】[解析] 本题是一道举例说明题。根据本题题干中的例子(即:Martin Luther King, Jr. and Thomas Jefferson)在原文中所在的位置(即:首段第三、四句)可以推断,本题的答案信息来源是首段的第一、二句。本文首段第一句“American mythology loves nothing more than the reluctant hero...(美国神话最爱的莫过于不情愿的英雄……)”表明:选项C“Unwilling heroes.(不情愿的英雄)”应该是本题的正确答案。解答此题时,应该首先找出题干中具体例子在原文中的位置,然后对该句以及其前面的句子进行合理分析,否则就无法确定正确选项。
单选题
What do Armstrong and Washington have in common?
【正确答案】
A
【答案解析】[解析] 本题是一道快速阅读题型。根据题干中以大写字母W开始的人名Washington,可以快速且准确地将本题的答案信息来源确定在第三段第二句,“One who, Washington-like, preferred quiet retirement over continued fame.(像华盛顿一样,他喜欢安静的退隐而不是没完没了的名气。)”由此推断,选项A“The desire to retreat from publicity.(从公众的注目中隐退的愿望。)”是本题的正确答案。解答此题时,应该充分利用人名等快速阅读要素加快解题的速度并且提高正确率。
单选题
The transit in American mythology could be reflected in ______.
【正确答案】
D
【答案解析】[解析] 本题是一道细节信息理解题。根据题干中的“in American mythology(在美国神话中)”可以把本题的答案信息来源迅速且精准地确定在第四段首句。但是,由于第四段首句未对“shift(转变;=transit)”进行具体的解释,所以判定本题的具体答案信息来源就在第四段第二句“If Armstrong"s was the age of the reluctant hero, ours is the age of adamant heroism.(如果阿姆斯特朗的年代属于不情愿的英雄,我们的年代就属于决绝的英雄主义。)”由此推断,选项D“American"s attitude towards heroism.(美国人对英雄主义的态度。)”应该是本题的正确答案。解答本题时,首先要抓住题干中的核心词语,例如本题题干中的“American mythology”,否则就会失去寻找答案信息的线索和方向。
单选题
Which of the following statements can best describe our current icons?
【正确答案】
B
【答案解析】[解析] 本题是一道细节信息题。根据本题题干中的核心词语“our current icons(我们当前的偶像)”,可迅速地把本题的答案信息来源确定在本文尾段的倒数第三句话。该句“Our current icons are less the people who have been called to duty, and more the people who have battled their way into it-the subjects, rather than the predicates, of their own greatness.”的句义是“我们当前的偶像与其说是被职责召唤,不如说是自己杀出一条血路,他们自己造就了自己的伟大,而不是他们自己的伟大造就了他们”。由此推断,选项B“The heroes produce their times.(英雄造时势。)”应该是本题的正确答案。解答此题时,利用题干中的核心词语进行准确定位是十分关键的,否则就会陷入困惑之中。
单选题
The text could be best entitled ______.
【正确答案】
C
【答案解析】[解析] 本题是一道中心主旨题。该题目是要确定本文的标题。所选标题应该能够一语点明全文的主旨内容。此类题型需要对全文的首尾段和中间段落的主题句进行整合和总结。本文首段开门见山地点破了“the reluctant hero(不情愿的英雄)”这一论题;第二、三和四段首句均紧紧围绕阿姆斯特朗(Armstrong)进行相关论题的阐述;全文以下列两句话结束:“The reluctant hero is diminishing. Armstrong"s passing signals an end to that myth.(不情愿的英雄正在隐退。阿姆斯特朗的去世标志着这个神话的终结。)”由此推断,选项C“With Armstrong goes a long-standing brand of heroism(长久以来的英雄主义类型随着阿姆斯特朗消失了)”应该是本题的正确答案。解答此题时,应该注意运用破解中心主旨题型的总结归纳方法,否则就会偏离原文的本来主旨内容。