写作题
1 ) describe the drawing,
2 ) interpret its meaning, and
3 ) support your view with examples.
You should write about 200 words neatly on ANSWER SHEET 2. (20 points)
【正确答案】 Both a Finishing Line and a Starting Line
As can be seen from the picture, a runner is running on the track and is now approaching the finishing line.He is perspiring all over,but he looks happy,for the victory is at hand.At the other side of the line,written on the track are two words:starting line.
This is a thought-provoking picture.It is known to all that doing everything has a starting point as well as an end. When you have completed doing something,you have come to an end,in other words. you have come to the finishing line of a race.But you can't just stop there with satisfaction.You should go on with another race,for other tasks are waiting for you.
Take railway workers for example.They are busy building railways all the year round.It is after months' or even years' strenuous efforts that they can complete the construction of a railway. However,they can't feel satisfied with the construction of one railway;they have to go somewhere to build some more railways.Therefore,in a sense,the completion of the construction of one railway means the start of building another railway.They have to build one railway after another to meet the needs of socialist construction of our country.
评语: 1.第1段描述了图画的内容:一个人浑身是汗在跑道上跑,即将到达终点,在终点的地上,线的一边写着终点,在另一边写着起点。这一段简明扼要,对图画作了简单明了的描述。
2.第2段解释了图画的涵义:做一件事的终点即意味着做另一件事的起点。
3.第3段以铁路工人为例,建完一段铁路并不是工作的结束,而是意味着建造另一条铁路的开始,他们会一条接一条地修建,永不停歇。这一段是对第2段立论的支持,以使提出的论点有说服力。
【答案解析】