单选题
Mau Piailug, Ocean Navigator

Man sailed from Hawaii to Tahiti using traditional methods. In early 1976, Mau Piailug, a fisherman, led an expedition in which he sailed a traditional Polynesian boat across 2,500 miles of ocean from Hawaii to Tahiti. The Polynesian Voyaging Society had organized the expedition. Its purpose was to find out if seafarers (海员) in the distant past could have found their way from one island to the other without navigational instruments, or whether the islands had been populated by accident. At the time, Man was the only man alive who knew how to navigate just by observing the stars, the wind and the sea.
He had never before sailed to Tahiti, which was a long way to the south. However, he understood how the wind and the sea behave around islands, so he was confident he could find his way. The voyage took him and his crew a month to complete and he did it without a compass or charts.
His grandfather began the task of teaching him how to navigate when he was still a baby. He showed him pools of water on the beach to teach him how the behavior of the waves and wind changed in different place. Later, Man used a circle of stones to memorise the positions of the stars. Each stone was laid out in the sand to represent a star.
The voyage proved that Hawaii"s first inhabitants came in small boats and navigated by reading the sea and the stars. Man himself became a keen teacher, passing on his traditional secrets to people of other cultures so that hid knowledge would not be lost. He explained the position of stars to his students, but he allowed them to write things down because he knew they would never be able to remember everything as he had done.
单选题 At the time of his voyage, Mau had unique navigational skills.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 根据文章第一段最后一句话可知,在那个时候,Mau是唯一一个只通过观察星星、风与海水,就知道如何导航的人,题目说Mau在他航海时期有着独特的航海技能。
单选题 Man was familiar with the sea around Tahiti.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 根据文章第二段第二句话可知,Mau知道Tahiti岛四周的风和海水如何活动,题目说Mau对Tahiti岛四周的海水很熟悉。
单选题 Man could not afford a compass or charts.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 根据文章第二段最后一句话可知,Mau和船员花了一个月时间完成了航海,没有携带指南针和地图,题目说他买不起指南针和地图,这在文中找不到依据,文中说他没有携带,并没有提到是否能买得起。
单选题 Mau learnt navigation skills from his grandfather.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 根据文章第三段第一句话可知,他的祖父当他还是一个婴儿时,就开始教他如何航海,题目说他从爷爷那里学会了航海技能。
单选题 Mau used stones to memories where the stars were situated in the sky.
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 根据文章第三段倒数第二句话可知,Mau用了一圈石头来记住星星的位置,题目说Mau用石头来记住星星在天空中的位置。
单选题 The first inhabitants of Hawaii could read and write.
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 根据文章第四段第一句话可知,夏威夷第一批居民乘小船而来,通过海水和星星导航,但文章并没有提到夏威夷第一批居民是否可以读写,题目说夏威夷第一批居民可以读写。
单选题 Mau expected his students to remember the positions of the stars immediately.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 根据文章根据最后一段最后一句话可知,Mau让学生把星星的位置写下来,因为他知道学生不像他那样能够记住每件事情,题目说Mau希望学生可以立即记住星星的位置。