单选题
下面有3篇短文,每篇短文后有5道题,每道题后面有4个选项。请仔细阅读短文并根据短文内容回答其后面的问题,从4个选项中选择1个最佳答案。
{{B}}第一篇{{/B}}
{{B}} Diseases of Agricultural Plants{{/B}}
Plants, like animals, are subject to diseases of various kinds. It has been estimated that some 30,000 different diseases attack our economic plants; forty are known to attack com, and about as many attack wheat. The results of unchecked plant diseases are ail too obvious in countries that have marginal food supplies. The problem will soon be more widespread as the population of the world increases at its frightening rate. Even in countries that are now amply fed by thek agricultural products there could soon be food shortages. It is easy to imagine the consequences of some disastrous attack on one of the major crops; the resulting famines could kill millions of people, and the resulting hardship on other millions could cause political upheavals disastrous to the order of the world.
Some plants have relative immunity to great many diseases, while others have a susceptibility to them. The tolerance of a particular plant changes as the growing conditions change. A blight may be but a local infection easily controlled; on the other hand it can attack particular plants in a whole region or nation. An example is the blight that killed virtually every chestnut tree in North America. Another is the famous potato blight in Ireland in the last century. As a result of that, it was estimated that one million people died of starvation and related ailments.
Plant pathologists have made remarkable strides in identifying the pathogens of the various diseases. Bacteria may include invade a plant through an infestation of insect parasites carrying the pathogen. A plant can also be inoculated by man. Other diseases might be caused by fungus which attacks the plant in the form of a mold or smut or rust. Frequently such a primary infection will weaken the plant so that a secondary infection may result from its lack of tolerance. The symptoms shown may cause an error in diagnosis, so that treatment may be directed toward bacteria which could be the result of a susceptibility caused by primary virus infection.
单选题 How many diseases are known to attack wheat?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 该题问“人们知道多少种小麦疾病?”第1段中的forty are known to attack corn,and about as many as attack wheat,“即大约与玉米疾病数目一样多的疾病会发生在小麦的身上”。
单选题 According to this passage, which of the following would a plant disease result in if left unchecked?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 该题问“根据原文,如果不制止农作物疾病的发作,农作物疾病会导致什么后果?”文章的第1段提到了食物的短缺可能造成政治动乱,所以选择D“社会动乱”。
单选题 What is the main idea of the second paragraph?
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 该题问“第2段的主要大意是什么?”抓住该段的段首句(段首句往往是主题句)。A的表述方式及内容与该段的段首句一致。
单选题 According to the passage, some plant diseases can be prevented by______.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 该题问“根据原文,可以通过采取什么措施来防止一些农作物疾病的发生?”A说“把寄生虫杀死”,D说“改善农作物的生长条件”,C说“把所有的昆虫都杀死”,这三个选项在文章中都没有提到,所以选择B。
单选题 Which of the following statements is NOT true?
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 该题问“下列的哪个说法不正确?”农作物的疾病是由A“细菌”,B“病原菌”或C“真菌”引起的,都在最后一段中有说明,只有D“病症总能帮助我们确定疾病”没有提到。