单选题
The Greatest Mystery of Whales

The whale is a warm-blooded, air-breathing animal, giving birth to its young alive, sucking them—and, like all mammals, originated on land. There are many 1 of this. Its front flippers (鳍状肢), used for steering and stability, are traces of feet.
Immense strength is 2 into the great body of the big whales, and in fact most of a whale"s body is one gigantic muscle. The blue whale"s pulling strength has been estimated 3 400 horsepower. One specimen was reported to have towed (拖) a whaling vessel for seven hours at the 4 of eight knot (节).
An angry whale will 5 . A famous example of this was the fate of Whaler Essex, 6 was sunk off the coast of South America early in the last century. More recently, steel ships have 7 their plates buckled (使弯曲) in the same way. Sperm whales (抹香鲸) were known to seize the old-time whaleboats in their jaws and crush them.
The greatest 8 of whales is their diving ability. The sperm whale dives to the bottom for his 9 food, the octopus (章鱼). In that search he is known to go as far down as 3,200 feet, where the 10 is 1,400 pounds to a square inch. Doing so he will 11 underwater as long as one hour. Two special skills are involved in this storing up enough 12 (all whales are air-breathed)and tolerating the great change in pressure. Just how he does it scientists have not 13 . It is believed that some of the oxygen is stored in a special 14 of blood vessels, rather than just held in the lungs. And it is believed that a special kind of oil in his head is some sort of a compensating mechanism that 15 adjusts the internal pressure of his body. But since you can"t bring a live whale into the laboratory for study, no one knows just how these things work.
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 第一段讲到鲸鱼和所有其他哺乳动物一样来源于陆地,最后一句举了一些例子来说明这一点。sign的意思是“符号,特征,迹象”,而空白处所在句是说有很多迹象表明鲸鱼来自陆地,故选B项。aspect方面,层面;way方法,方式;reason原因。
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] build into...的意思是“使……成为……的组成部分”,这里指鲸鱼具有巨大的力气。其他几个选项意思上讲不通。work工作,运行;divide划分;build建立,逐渐增强;move移动。
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] at表示“(速度、比率等)以,达”;horsepower表示“马力”。
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] rate表示“速度”,而空格后的“knot”是速度单位,表示每小时一海里,选D意思才讲得通。
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 此题必须根据上下文的意思来做。由后文中捕鲸船被击沉、钢船被击毁的事例可知,鲸鱼被惹怒后会攻击船只,所以选B。abandon放弃;attack攻击;leave离开;board登(机),上(船)。
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 这里是一非限制性定语从句,先行词为物,并且关系代词作主语,应用which来引导,故选C。
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] “have sth. done”是常用表达,表示某事被做。operate操作;see看到,看见;catch抓住。
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 本题所在句子为该段主题句,谈的是鲸鱼的潜水能力。鲸鱼的潜水能力很强,能下潜到很深的地方并在水下停留长达1个小时之久,科学家们不解,所以说是个谜,故选D。interest兴趣;job工作;danger危险,危害;mystery谜。
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] 虽然本题的几个选项都能与food搭配,但从上下文意思来讲,只有A正确。favorite最喜爱的;fast快速地;new新的;sufficient充足的。
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 空格后面说的是每平方英寸1400磅,用的是压强单位,故选B。depth深度;pressure压强;level水平;size尺寸。
【正确答案】 C
【答案解析】[解析] 待在水下要用动词remain,其他几个动词放入空格处意思讲不通。set设置;become变为;remain保持,逗留;rest休息。
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 此题也必须在读懂上下文意思的基础上才能作出判断,这里指鲸鱼储存氧气,故选D。heat热量;energy能量;food食物;oxygen氧气。
【正确答案】 B
【答案解析】[解析] 这里是说关于鲸鱼为什么能够在水下承受巨大的压力,科学家们还没有找到答案。选项中的determine的意思是“确定”,此词放入空格处意思讲得通,其他几个选项讲不通,故选B。witness见证;apply运用;calculate计算。
【正确答案】 A
【答案解析】[解析] special虽然和几个选项都能搭配使用,但只有选项A意思上讲得通,故A为正确答案,此处是指氧气储存在特殊的血管系统中。system系统;place地方;arrangement安排;equipment设备。
【正确答案】 D
【答案解析】[解析] 此题亦需根据上下文的意思作出判断。automatically的意思是“自动地”。mentally心理上地;artificially人工地;manually手工地。