单选题 The biggest danger facing the global airline industry is not the effects of terrorism, war, SARS and economic downturn. It is that these blows, which have helped ground three national flag carriers and force two American airlines into bankruptcy, will divert attention from the inherent weaknesses of aviation, which they have exacerbated. As in the crisis that attended the first Gulf War, many airlines hope that traffic will soon bounce back, and a few catastrophic years will be followed by fuller planes, happier passengers and a return to profitability. Yet the industry's problems are deeper—and older—than the trauma of the past two years implies.
As the centenary of the first powered flight approaches in December, the industry it launched is still remarkably primitive. The car industry, created not long after the Wright Brothers made history, is now a global industry dominated by a dozen firms, at least half of which make good profits. Yet commercial aviation consists of 267 international carriers and another 500-plus domestic ones. The world's biggest carrier, American Airlines, has barely 7% of the global market, whereas the world's biggest carmaker, General Motors, has (with its associated firms) about a quarter of the world's automobile market.
Aviation has been incompletely deregulated, and in only two markets: America and Europe. Everywhere else, governments dictate who flies under what rules. These aim to preserve state-owned national flag-carriers, run for prestige rather than profit. And numerous restrictions on foreign ownership impede cross-border airline mergers.
In America, the big network carriers face barriers to exit, which have kept their route networks too large. Trade unions resisting job cuts and Congressmen opposing route closures in their territory conspire to block change. In Europe, liberalization is limited by bilateral deals that prevent, for instance, British Airways (BA) flying to America from Frankfurt or Paris, or Lufthansa offering transatlantic flights from London's Heathrow. To use the car industry analogy, it is as if only Renaults were allowed to drive on French motorways.
In airlines, the optimists are those who think that things are now so bad that the industry has no option but to evolve. Frederick Reid, president of Delta Air Lines, said earlier this year that events since the September llth attacks are the equivalent of a meteor strike, changing the climate, creating a sort of nuclear winter and leading to a "compressed evolutionary cycle". So how, looking on the bright side, might the industry look after five years of accelerated development?
单选题 According to the author, the deeper problems of aviation industry______.
  • A. are the effects of various disasters
  • B. are actually not fully recognized
  • C. are attracting a lot of attention
  • D. are not the real cause of airlines' bankruptcy
【正确答案】 B
【答案解析】这是一道作者观点题。根据第一段可知答案应为B。
单选题 One of the facts that reflect the primitiveness of airline industry is ______.
  • A. its history is much longer than that of car industry
  • B. it is composed of international and domestic carriers
  • C. its market is divided by many a relatively small carrier
  • D. it is still an industry of comparatively low profits
【正确答案】 C
【答案解析】这是一道细节题。根据第二段后半部分内容可认定答案为C。
单选题 What does the author mean by "Aviation has been incompletely deregulated .... "(Para. 3)?
  • A. Governmental restrictions are still imposed on aviation industry in many areas.
  • B. Governments help establish rules for aviation industry only in America and Europe.
  • C. Some countries hope to help their national carriers keep up their national prestige.
  • D. Many countries discourage merger plans between foreign and domestic carriers.
【正确答案】 A
【答案解析】这是一道句意题。根据引号句子的后文可知,为了国家利益,许多政府对航空业采取了控制措施。因此,引号句所表达的意思为A项。B的意思与文章内容相反;C项是段中的一个细节,不能充分解释引号句的全部意思。
单选题 It can be inferred from the passage that ______.
  • A. free competition may help solve the problems confronting aviation industry
  • B. problems in America are more of a political nature than that in Europe
  • C. car industry should exert a more powerful influence on aviation industry
  • D. there is still a long way to go before the problems can be solved
【正确答案】 A
【答案解析】这是一道推论题。综合三四两段的意思可知,国家政府及某些职能部门干扰着航空业的发展,这其实就是作者所要揭示的航空业的深刻问题。可以推论,要解决这个问题,就必须排除干预,自由竞争,这样才能解决航空业发展滞后的问题。A符合此意,为正确答案。
单选题 According to Fredrick Reid, the aviation industry ______.
  • A. is facing a very serious situation
  • B. will confront a difficult evolution
  • C. has no way out of the present difficulty
  • D. will experience a radical reform
【正确答案】 D
【答案解析】这是一道细节题。根据文章末段,答案显然为D。