Passage 2
Around the world, people gather to explore their emotions through dance. The dances are created as part of celebrations, as religious services, as preparation for challenging hunts and warfare and to express sorrow (less often than the other situations). Indeed, dance does play an important role within a culture and reveals a wide range of information about the characteristics of a culture. Three of the most revealing aspects of dance are the nature of the culture's symbols and art forms revealed in costumes and equipment, the body language (moves and gestures) which give information about social contact behaviors and frequently the style of preferred music for the culture.
Ethnic dances, and certainly popular dancing, anywhere around the world have associated preferences for costumes and special clothing. Through dancing, the participants are able to reveal and express their chosen role in the garments they choose; social roles in the dance are shown public ally to the observers as well as the other dancers. Frequently dancers utilize objects like swords or sticks or hoops or musical instruments to further reveal information about their role in the social story portrayed in the dance. Items such as special headwear and jewelry are further examples of the garments that in general express preferences and culturally significant details about the particular culture.
Dancers, by the very nature of the activity, physically express beliefs and attitudes associated with their specific culture. In many dances the participants are modeling typical activities of their culture and thus imparting instructions and historical information to the audience. In other dances, one can see expressions of deep emotion: love, worship, grief, strength, anger, etc. and thus obtain clues about the inner feelings of the culture's individuals. Dance provides an opportunity for others to witness some of the special behaviors associated with activities in the culture. Also, dance is a (usually) public statement so that observers can see how members of the culture treat those who are older members of the opposite sex, more respected members, etc.
The third aspect of dance that reveals much about a culture is the music or singing that is typically a part of the event. Observers can see evidence of the types of instruments characteristics of the culture, and who plays these instruments as well as how they are used -- instruments may be associated only with special events and thus transmit valuable cultural information. Frequently singing is part of a dance program, and again an observer has an opportunity to observe who is singing and the nature of the voices. I found this aspect of dance particularly fascinating during a brief time I spent in a rural village in Zimbabwe a few years ago.
Dancing is indeed a very important aspect of any culture. It provides a communal opportunity for members of the culture to artistically express emotions while acting out typical activities and concerns in their world. For outsider observers, many valuable details about the culture are revealed.
People around the world use dance for the following purposes EXCEPT ________.
本题考查事实细节。根据题干定位至文章第一段第二句“The dances are created as part of celebrations, as religious services, as preparation for challenging hunts and warfare and to express sorrow”。舞蹈可以用于庆祝活 动、宗教仪式、挑战性狩猎和战争的启动仪式、以及一些表达悲痛的场合。其中A、B、C选项均有所涉 及,D选项未提及。因此选择D。
Which of the following statement is NOT true of ethnic dance?
本题考查事实细节。根据关键词“ethnic dance”定位至文章第二段,该段对民族舞蹈的服饰、饰品以及 舞蹈本身的寓意进行了介绍。其中A、B、D选项均有所涉及。为战争做准备是所有舞蹈的功能,与ethnic dance无关,C选项表述错误。因此选择C。
Through dancing, dancers can ________.
本题考查事实细节。根据关键词“dancer”定位至文章第三段最后一句“Also, dance is a (usually) public statement so that observers can see how members of the culture treat those who are older members of the opposite sex, more respected members, etc.”。舞蹈往往可以向观众公开表达社会成员如何对待那些年长的异性成员以 及更受尊重的成员等等。可见,舞者可以通过舞蹈来表达对社会其他成员的尊重。因此选择A。
Which of the following aspects is NOT true about the music or singing?
本题考查事实细节。根据关键词“music or singing”定位至文章第四段,该段对舞蹈中所用配乐以及歌 者以及表演的乐器进行了介绍。其中A、B、D选项均有所涉及。文中并未提及音乐及歌唱的表演地域问 题,C选项错误。因此选择C。
From the last paragraph we can infer that ________.
本题考查推理判断。根据题干定位至文章最后一段,该段表示舞蹈是在世界舞台上传扬文化特性的重 要方式,因此可推断,民族舞蹈是促进不同文化交流的方式之一。A选项表述错误,舞蹈在任何文化中都 是一个非常重要的部分。B、D选项未提及。因此选择C。