阅读理解 It's hard to believe that Dr. Judah Folkman, the pioneering cancer researcher who succumbed to a heart attack on Monday at the age of 74, couldn't ward off death. The man whose mind pulsed with questions, ideas and the arcane details of human biology had survived the most brutal of battles long ago: scientific skepticism. When he first proposed his radical theory of angiogenesis in the 1970s—that cancer tumors grow by recruiting blood vessels for nourishment—he was derided by fellow scientists.
Folkman remembered hearing researchers "laughing in the corner" or excusing themselves to go to the bathroom when he got up to speak at scientific meetings. Decades later, in May 1998, a hyperbolic James Watson told the New York Times, "Judah is going to cure cancer in two years. " Not so. But angiogenesis spawned an entire field of research, led to more than 10 new cancer drugs now on the market (with dozens more in clinical trials), and inspired young researchers to investigate bold new avenues in cancer research.
Moses Judah Folkman didn't seek the limelight. The son of a rabbi, he spent a lifetime trying to answer the prayers of his patients. He was a healer, a visionary, a compassionate man with a probing intellect and a grandfatherly spirit. During my first interview with him in the midst of the 1998 media glare, Folkman offered me cookies, spent hours poring over the science,then walked me out the front door of Children's Hospital in Boston in his white lab coat to be sure I'd get home safely in a cab.
This as some 2,000 newspapers and television crews around the world desperately tried to get his attention. Folkman wasn't interested in being a celebrity—he refused to be photographed alone for our cover story that week because he didn't want to be singled out for research he insisted was collaborative. He was interested in saving his patients' lives. And it was their lives, not just their medical histories, that mattered. During our interview he shared photographs of each of them as if he were showing family albums; he told me about their hobbies and their dreams. His followers—many of whom call him their hero—believe Folkman should have been awarded the Nobel Prize. Folkman believed he just had to keep asking questions. "You have to think ahead," he once told me. "Science goes where you imagine it."
单选题 6.According to Paragraph 1, Dr. Judah Folkman is outstanding because_______.
【正确答案】 C
【答案解析】推断题。首段首句提到弗可曼是一位癌症研究专家,紧接着第二句提到他头脑中的各种有关癌症研究的想法以及对人类生物学秘密的揭示,战胜了科学界长期占统治地位的科学怀疑论。由此可推断弗可曼在癌症研究成绩斐然是因为“他的理论为癌症研究铺平了道路”,故[C]为答案。[A]“他的理论在血管研究领域引起轰动”、[B]“他找到了治疗心脏病的良方”及[D]“他的理论揭示了人类生物学的秘密”均与此处语境不符,故排除。
单选题 7.The word "derided"(Line 5, Para. 1) most probably means_______.
【正确答案】 B
【答案解析】语义题。首段最后一句提到20世纪70年代他首次提出“癌细胞会随着营养补给血管而不断扩散”的血管增生理论,这个理论的提出显然是打破了常规,为同行们所难以理解和接受。故[B]“嘲笑,嘲讽”为答案。[A]“诅咒”、[C]“批评”、[D]“谴责”与本处语境不符,故排除。
单选题 8.It can be inferred from Paragraph 2 that_______.
【正确答案】 C
【答案解析】推断题。第二段首句提到弗可曼在科研会上做报告时,他的同行们以去洗手间为由而借故走开,或聚在一起嘲笑他。由此可推断[C]“弗可曼的研究并未引起同行们的足够重视”为答案。第二句提到詹姆斯.沃尔逊在《纽约时报》中虽然夸张但却实事求是地预言乔登将在2年内攻克癌症,故排除[B];第三句提到弗可曼在血管增生领域进行了广泛的研究,仅在市场上出售的抗癌药物就有10多种,同时还有几十种在进行临床试验,故排除[A];本句还提到弗可曼激励年轻研究者们在癌症研究领域大胆采用新方法,故排除[D]。
单选题 9.From Paragraph 3 we can know that in the author's view, Folkman was a(an)_______.
【正确答案】 C
【答案解析】细节题。第三段第三句提到弗可曼是一名医生,一个可以预见生死的人。他极富同情心和探索精神,且如祖父般可亲可敬。接下来作者还举了他第一次采访弗可曼的例子。弗可曼在作者等待期间给了他一小饼干,在采访后又替作者找了一辆出租车,并确保这辆出租车可以安全地把作者送回家。由此,在作者眼中,弗可曼首先是一个和蔼可亲的老人,然后才是医术高明的医生、杰出科学家和公众人物,故[C]为最适合的答案。
单选题 10.By saying "science goes where you imagine it" , Folkman meant_______.
【正确答案】 A
【答案解析】推断题。第四段提到弗可曼医德高尚,不看重名利,重视团队精神。本段最后一句提到弗可曼不满足已取得的成就,坚持在科学的道路上继续探索,他认为人们想到多远,科学就会走多远。由此可推断“科学探索永不停止”与弗可曼的思想最为接近,故[A]为答案。