阅读理解 In modern days, on the western bank of the upper Tigris River stands an Iraqi city called Qal'at Shartlat. Thousands of years ago, this very site was once the capital of a great Mesopotamian empire. At the lime, the place had a different name. It was called Ashur or Assur. The word Ashur eventually gave rise to the term Assyria, which was the northern part of Mesopotamia. People living in that region later became known as the Assyrians.
Historians often divide the long history of Assyria into three periods even though they cannot reach a consensus over the exact dates of each era. The three periods was the Old Assyrian Period (circa 2000 B. C. —1400 B. C. ), the Middle Assyrian Period (circa 1365 B. C. —1100 B. C. ) and the Neo-Assyrian Empire (circa 934 B. C. 609 B. C. ).
Archaeological evidence showed that people began to settle in Ashur as early as 2500 B. C. But it did not attain any political significance until the third dynasty of Ur collapsed in 2004 B. C. After that fiasco, the Assyrian transformed the Ashur into a bustling commercial center, controlling trade routes to and from Anatolia. In 1813 B. C. , the first great Assyrian king, Shamshi-Adad I , ascended the throne and began a series of military expansions. At the height of his reign, his kingdom owned the entire northern Mesopotamia. Its growing influence gave its neighbor plenty of reasons to be wary. While things were going splendidly for this Assyrian upstart, Shamshi-Adad passed away in 1791 B. C. Soon after his death, the kingdom began to fall apart. Knowing that the Shamshi-Adad's empire was on the verge of collapse, Hammurabi of the ist dynasty of Babylon jumped at the chance and invaded northern Mesopotamia. He conquered Ashur in 1760 B. C. From that point on to the middle of 1300s B. C. , Assyria was reduced to a mere vassal state. At first, it had to answer to the 1st dynasty of Babylon. After that empire was eradicated, it turned to submit to a Hurrian kingdom called Mitanni. It was not until 1365 B. C. that Assayria, then ruled by Ashur-uballit I , was able to regain its independence. For the next couple hundred years, Assyria grew increasingly powerful. It eventually defeated Babylonia and even occupied Egypt.
单选题 21.According to the article, the Assyrian lived in part of modern day______.
【正确答案】 D
【答案解析】分析文章第一段,文中提到Qal’at Sharqat是伊拉克的一个城市,它还有另外一个名字,Ashur或Assur,Assyrians在那里居住。因此,本题选D。
单选题 22.According to the historians, the history of Assyria has lasted for about______.
【正确答案】 D
【答案解析】本题考查对文章第二段的把握。第二段讲到,历史学家将亚述历史划分为三个时期,这三个时期分别持续了600年、265年、325年,从公元前2000年到公元前609年,约有1 400年的历史。因此,本题选D。
单选题 23.It was during the reign of Shamshi-Adad I , the first great Assyrian King, when the Assyrians______.
【正确答案】 A
【答案解析】阅读文章,文中第三段第三旬中提到“第一个伟大的亚述国王,Shamshi-Adad I即位,并开始了一系列的军事扩张”。可知,A选项为此句的同义转换,因此,本题选A。
单选题 24.During the reign of Shamvhi-Adad I , the neighbouring countries of Assyrian Empire ______.
【正确答案】 C
【答案解析】文中第三段第五句提到,“它的影响力越来越大,这足以让它的邻国开始警惕”。C选项说“都变得警惕和焦虑”符合文章意思,因此,本题选C。
单选题 25.In history, the Assyrians were once very powerful, and they even occupied ______at one stage.
【正确答案】 C
【答案解析】通过对文章最后一段最后一句“它最终打败了巴比伦,甚至占领了埃及”的理解可知,Assyrians一度占领了埃及。本题选C。