单选题 "The moose (驼鹿) is odd and awkward to look at. Why should it stand so high at the shoulders? Why have so long a head?" The 19th-century writer of those words, Henry David Thoreau, was hardly alone in his comment of the moose. Moose's funny appearance makes us think that it is clumsy and slow-witted. Is that true? Researchers in North America have uncovered many facts about this unusual animal.
No one denies that the moose is a giant. Adult moose can grow as high as 1.5 to 2 meters, and weigh as much as 816kg. Although it has long legs that make it seem foolish, it can run up to 55 km per hour, and those legs can kick off an entire pack of wolves. Moose is {{U}}vegetarian{{/U}}. It feeds on woody plants, leaves and water plants. It learns to swim within days of birth, and they have been observed swimming for miles and diving to a depth of nearly 6 meters to feed on water plants!
A moose can move its eyes and detect motion almost directly behind it without turning its head. Its nose is also an effective tool. Researchers suggest that because the moose's nostrils (鼻孔) are far apart, they may give it the unusual ability to locate the objects on a 3D scale. The moose's hearing adds another merit to its sensory package. Its ears can turn to all directions, and they can pick up sounds from other moose as far as 3 km away!
Baby moose tend to be curious and carefree. Their mothers protect them by providing tender and loyal care. They will attack any who are too close to their young, including wolves, bears, and even humans. Finally, when the young is about a year old and its mother is newly pregnant, the mother aggressively drives it away so that it can begin caring for itself.
单选题 The moose looks odd and awkward, so ______.
  • A. many people make fun of it
  • B. many people consider it foolish
  • C. many researchers study it
  • D. many people are afraid of it
【正确答案】 B
【答案解析】[考点] 细节推断 [解析] 此题是一道细节题,考查考生根据文章中的某个段落中的上下文进行理解和推断的能力。问题问驼鹿看上去奇怪而笨拙,所以怎样。文章第一段与此相关的部分指出,“驼鹿看上去奇怪而笨拙。为什么它要站得跟人的肩膀那么高?为什么它会有这么长的头?”……驼鹿滑稽的外表让我们认为它是笨拙而又迟钝的。由此我们可以推断出人们认为驼鹿蠢笨。因此,本题的正确答案应该是B。 选项A:许多人取笑驼鹿,文中没有提到;C:许多科研人员研究驼鹿,与驼鹿看上去奇怪、笨拙没有因果关系,与原文内容不符;D:许多人都害怕它,文章中没有提到。因此,这三个选项均为干扰项。
单选题 The word "vegetarian" (Para. 2) probably means ______.
  • A. lovely
  • B. kind-hearted
  • C. huge
  • D. plant-eating
【正确答案】 D
【答案解析】[考点] 词语含义 [解析] 此题考查考生词汇量或者根据上下文具体细节内容来推断词汇含义的能力。问题问:词汇“vegetarian”可能是什么意思。根据构词法,vegetarian从拼写上看与vegetable有关,而vegetable的意思是“蔬菜,植物,蔬果;蔬菜的,植物的”,可以推断出vegetarian的意思是“吃蔬菜或植物的人或者动物,素食者;素食的,吃蔬菜或植物的”,因此正确答案应选D,吃植物的。另外,我们还可以利用文章上下文来猜词。相关部分指出:驼鹿是______。它以木本植物、叶子和水生植物为食。它在出生的几天内就学会了游泳,而且人们已观察到驼鹿可以游数英里,潜水深达近6米去取食水生植物!因此我们可以推断出vegetarian的意思是吃植物的、素食的。选项A:可爱的,令人愉快的;B:善良的,好心的;C:巨大的,庞大的;这三个选项的内容都不符合vegetarian的语义,所以均为干扰项。
单选题 We can learn from Paragraph 3 that the moose ______.
  • A. is a gentle animal
  • B. is an aggressive animal
  • C. has very sharp senses
  • D. lives far apart from one another
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 细节推断 [解析] 此题考查考生根据文章中具体细节内容进行分析和引申推断的能力。问题问我们可以从第三段中了解到驼鹿怎样。文章第三段重点介绍了驼鹿的眼睛、鼻子和耳朵等器官的独特性:驼鹿可以移动眼睛并且不用转动头部几乎就能直接察觉到它身体后面的动作。它的鼻子也是一种有效的工具。科研人员认为,由于驼鹿的两个鼻孔离得远,会使它具有一种非同寻常的能力,可以以三维尺度来定位物体。驼鹿的听觉也为它的感官包增加了另一个优点。它的耳朵可以向各个方向转动,听到其他驼鹿从远达3千米的地方发出的声音!由此我们可以推断出驼鹿有很敏锐的感官。所以,本题的正确答案应该是C。 选项A:是一种温和的动物;B:是一种好斗的动物;D:彼此居住得距离很远;这三个选项都不符合原文内容,因此均为干扰项。
单选题 We can conclude from the last paragraph that mother moose ______.
  • A. take good care of their kids only for a short time
  • B. take those approaching their young as a threat
  • C. give birth to only one baby once in a year
  • D. prefer younger babies to older ones
【正确答案】 B
【答案解析】[考点] 细节推断 [解析] 此题考查考生根据上下文具体细节内容进行分析推断的能力。问题问从最后一段我们可以得出结论:母驼鹿怎样。根据最后一段内容:驼鹿宝宝的母亲通过提供温柔而又忠实的照顾来保护它们。驼鹿妈妈会攻击任何太靠近它们幼崽的动物,包括狼、熊,甚至人类。最后,当驼鹿宝宝一岁左右时,驼鹿妈妈会重新怀孕,这时驼鹿妈妈就会凶巴巴地驱赶幼驼鹿,以便幼驼鹿可以开始照顾自己。由此我们可以得出结论:母驼鹿会将那些接近其幼崽的动物视作威胁。因此,本题的正确答案应该是B。 选项A:只有很短的时间好好照顾其幼崽,原文中提到母驼鹿会照顾幼崽至一岁左右,不能算作只有很短的时间;C:一年只生一次而且只有一只幼崽,文章中没有提及;D:喜欢比较幼小的驼鹿,不喜欢比较年长的驼鹿,原文中没有提及;三个选项均为干扰项。
单选题 This passage is intended to tell us that ______.
  • A. the moose is really a giant and quiet animal
  • B. we should protect the environment for the moose
  • C. the moose is not clumsy and foolish at all
  • D. people should not disturb the moose's life
【正确答案】 C
【答案解析】[考点] 写作目的 [解析] 此题是一道综合分析、概括总结文章的写作目的类问题。题干问这篇文章试图告诉我们什么。文章一开始提出疑问:驼鹿看上去奇怪而笨拙,其滑稽的外表让我们认为它是笨拙而又迟钝的。这是真的吗?接着作者以北美的科研人员已经发现的许多事实来证明驼鹿其实不是愚笨、迟钝的动物,例如:它在出生的数日内就学会了游泳并且可以游数英里,潜水深达近6米去取食水生植物,具有敏锐的感官如眼睛、鼻子和耳朵,从而使它能很好地察觉动作、物体和声音,还很会照顾幼崽、判断危险和教育幼崽。由此我们可以看出本文的写作目的是介绍驼鹿是一种聪明的动物。因此,本题的正确答案应该是C,驼鹿根本就不笨拙、愚蠢。 选项A:驼鹿真是一种安静的巨兽,不符合原文内容;B:为了驼鹿我们应该保护环境,文章中没有提及;D:人们不应该打扰驼鹿的生活,文章中没有提到;因此,这三个选项均为干扰项。