单选题 {{B}}Text 3{{/B}}
For most of us, work is the central, dominating fact of life. We spend more than half our conscious hours at work, preparing for work, traveling to and from work. What we do there largely determines our standard of living and to a considerable extent the status we are accorded by our fellow citizens as Well. It is sometimes said that because leisure has become more important the indignities and injustices of work can be pushed into a corner; that because work is intolerable, the people who do it should compensate for its boredoms and frustrations by concentrating their hopes on the other part of. their lives. I reject that as a counsel of despair. For the foreseeable future the material and psychological rewards which work can provide will continue to play a. vital part in determining the satisfaction that life can offer. Yet only a small minority can control the pace at which they work or the conditions in which their work is done; only for a small minority does work offer scope for creativity, imagination, or initiative.
Inequality at work and in work still is one of the cruelest and most glaring forms of inequality in our society. We can not hope to solve the more obvious problems of industrial life, many of which arise directly or indirectly from the inequality at work. Still less can we hope to create a decent and humane society.
The most glaring inequality is that between managers and the rest. For most managers, work is an opportunity and a challenge. Their jobs engage their interest and allow them to develop their abilities. They are able to exercise responsibility; they have a considerable degree of control over their own and the others' working lives. Most important of all, they have the opportunity to initiate. By contrast, for most manual workers, work is a boring, monotonous, even painful experience. They spend all their working lives in conditions which would be regarded as intolerable for themselves by those who take the decisions which let such conditions continue. The majority have little control over their work; it provides them with no opportunity for personal development. Often production is so designed that workers are simple part of the technology. In offices, many jobs are so routine that workers justifiably feel themselves to be mere cogs in the bureaucratic machine. As a direct consequence of their work experience, many workers feel alienated from their work and their firm, whether it is in public or in private ownership.
单选题 It's true about work that
【正确答案】 A
【答案解析】推理判断题。由第一段第五句可知,在可预见的将来,工作可体现的物质和心理的回报在决定生活赋予的满足感方面将继续起到很重要的作用,所以[A]正确。根据第一段第三句可知,并非娱乐比工作重要,而是相比而言娱乐比工作中的不公平重要,[B]错误;选项[C]原文未提及;选项[D]无根据。
单选题 To solve our industrial problems, the author thinks we need
【正确答案】 D
【答案解析】推理判断题。作者在第二段第二句中指出:工业问题直接或间接地由工业中的不平等造成,由此推断要想解决这个问题必须解决就业中的分工不平等问题,所以选项[D]正确。[A]以偏盖全,只是解决方法的一部分。[B]、[C]在文中未提及。
单选题 What advantages do managers have over the other workers?
【正确答案】 D
【答案解析】事实细节题。第三段开头指出,经理们的工作能激起他们的兴趣,发挥他们的才能,履行他们的职责,管理他们自己以及其他人的工作,更重要的是能有机会创新。总之,他们能做出自己的决定,故选 [D]。[A]显然错误;[B]过于绝对;[C]无根据。
单选题 Manual workers' working conditions generally remain bad because
【正确答案】 C
【答案解析】事实细节题。第三段指出工人的工作条件简直是难以忍受,但是those who take the decisions which let such conditions continue一句表明决策层人士不愿意改变现在的工作环境,因此[C]正确。[A]明显错误;[B]与原文相悖;[D]无根据。
单选题 In a modern factory, the workers feel frustrated in that
【正确答案】 C
【答案解析】推理判断题。根据文章最后一部分,workers justifiably feel...machine一句指出,工人们有理由感觉他们自己就像是官僚机器上的轮齿而已,这里cog意为“齿牙”,引申为“不重要而又不可少的人”,所以选项[C]符合题意。[A]、[B]无根据;[D]错误,工人们的生活并非复杂化了,而是因为技术的进步使他们觉得离工作和公司越来越远了。