问答题 Directions : Write a composition of at least 150 words based on the following picture. You should describe the picture, give your opinion on the topic, and use specific reasons and/or examples to support yourself. Write your answer on the Answer Sheet .
【正确答案】
【答案解析】[参考范文]
Unfolded before us is a picture simply drawn yet profoundly meaningful. A man is sitting comfortably in a chair. He is dreaming of wealth, with banknotes and gold flashing beside him. This picture obviously intends to convey to us this message: diligence is a quality we need to possess for our success. (或者) It"s useless dreaming of wealth or success without hard work.)
To my best knowledge, we can easily identify the significance of diligence from the following perspectives. To begin with, it will enable people to make sustainable achievements. Take Addison as an example. He succeeded not through daydreaming 24 hours a day, but through thousands of hours of experiments. If people are lack of diligence, they can hardly carry on what they do to the end, as laziness and daydream are comfortable but not rewarding. Furthermore, diligence will help people to win others" trust when there is a need or chance for cooperation. If people do not have this, others would hardly venture to cooperate with them.
From what has been discussed above, we may safely draw the conclusion that with this virtue, we will have better chances to achieve success. Without it, we are more likely to lose, be diligent in our work or life. It is highly recommended that we make great efforts to cultivate this virtue in our lives. Working hard is no less valuable than good luck. [解析] 1.主题与类型:从图画本身和标题“懒惰者的梦”来看,这是一幅讽刺漫画,漫画中人物“懒惰者”缺少的就是“勤奋”,文章论证的就是勤奋的意义。注意文章可以提到懒惰的后果,但应以反面例子形式提出。文章可以写成三段。
2.结构与构思:
第一段:首句使用图画描述的功能句“Unfolded before us is a picture...”,用两三句话简单描述图画,段落结尾用看图作文揭示主题的功能句“This picture obviously intends to...”,后面接上文章主题,可以借鉴“...is a quality we need...”的句式。
第二段:段首句用意义分析型功能句“...we can easily identify the significance...”;然后从两三个方面分析意义所在。可以从自身、他人对自己的评价或者从集体或社会的高度几个方面来展开。
第三段:首句使用意义分析型结论功能句“...we may safely draw the conclusion...”,然后重申主题,强调勤奋的意义,最后用上培养该素质的功能句“It is highly recommended that...”,也可以略加拓展。