单选题 While jobs in science, technology, engineering and math (STEM) professions may be plentiful, many teenagers are unwilling to pursue a long-term career in these fields. According to a new survey, students in sixth through twelfth grade felt that careers as doctors and engineers would offer the most job opportunities upon graduating from college, but 67 percent were of two minds about whether they would pursue these careers, due to a multitude of difficulties involved.
Chief among the challenges is the cost and time it takes to get a degree. According to this survey, 26 percent of respondents felt that the cost and difficulty of pursuing professionally qualifying education in these fields were too high compared with other fields. Additionally, 25 percent of students felt that these career paths were too challenging and involved too much studying.
Careers as doctors and engineers were not the only places where students saw opportunities, though. According to the survey, the three career fields offering the greatest opportunity were doctors, engineers and teachers, followed by lawyers and entrepreneurs.
"It's encouraging to see that more students see the value of STEM careers like engineering, but clearly STEM professionals and educators can be doing more to support students along this career path," said Jim Rooney, ASQ chair and quality engineer with ABSG Consulting.
That is because 25 percent of teenage respondents stated their grades in math and science aren't good enough to pursue a future career in those subjects. For once, parents agreed with their children, as 53 percent of parents who responded in a similar survey were worried about the challenges these fields presented to their children. Just over a quarter of parents, 26 percent, also felt that teachers were not preparing their children enough for future careers in STEM fields.
Another factor contributing to the non-pursuit of STEM jobs is the growing gender gap in education. According to this survey, 30 percent of girls stated that math was their most challenging subject, compared with 19 percent of boys. Additionally, 33 percent of girls admitted they felt teachers did not prepare them enough for future careers in STEM careers, compared with just 9 percent of boys.
The information in this survey is based on the responses of 713 students and a complementary survey of 327 parents with children between the ages of 10 and 17.
单选题 Many students are reluctant to take up STEM jobs because of the following EXCEPT ______.
  • A. the hard work needed along the career path
  • B. the high tuition they have to pay at college
  • C. the few work opportunities related to STEM
  • D. the long time taken to get the academic degree
【正确答案】 C
【答案解析】第二段第一句说明拿学位费用高、时间长,而本段最后一句说involved too much studying(需要下工夫)。文章中说,这些行业就业机会多,而不是很少。
单选题 According to this passage, most students believe that careers as doctors and engineers ______.
  • A. are really worth pursuing
  • B. promise easy employment
  • C. have nothing to do with math
  • D. offer fewer opportunities than lawyers
【正确答案】 B
【答案解析】第一段第二句说明医生和工程师等职业最容易找到工作,第三段第一句也证明学生发现这两个行业充满机遇,而教师和律师这两种职业则略微逊色。第一段最后一句说明近三分之二的学生拿不定主意,说明他们并不认为医生和工程师是自己愿意从事的职业。
单选题 According to Paragraph 4, Jim Rooney would like to ______.
  • A. advise students not to take up STEM jobs
  • B. become a STEM professional himself
  • C. tell STEM professionals to learn more
  • D. see students get more help into STEM careers
【正确答案】 D
【答案解析】在第四段,Jim Rooney讲话的大意是,“很高兴看到越来越多的学生意识到理工专业的魅力,业内人士和教育工作者应加大努力,帮助学生解决困难,使他们顺利进入这些行业。”
单选题 The growing gender gap mentioned in Paragraph 6 refers to the finding that ______.
  • A. fewer girls want to engage in STEM careers than boys
  • B. more girls hope to take up STEM careers than boys
  • C. there are far more male students than female ones
  • D. boys are more likely to get STEM-related jobs
【正确答案】 A
【答案解析】第六段谈到男生和女生在某些方面的差异。30%的女生认为数学最难,而只有19%的男生这样认为;33%的女生承认自己对理工行业的工作准备不足,而男生只占9%。这些数字说明男生可能比女生更适合学工。
单选题 This passage is intended to ______.
  • A. encourage students to undertake STEM jobs
  • B. describe the difficulty facing STEM students
  • C. introduce the result of a survey on STEM jobs
  • D. help college graduates to find STEM jobs
【正确答案】 C
【答案解析】该题可能有些难。整个文章并没有列举理工行业的种种诱人之处,也没有明确鼓励中学生投身到这些行业之中。此外,这些行业就业形势良好,不需解决就业难等问题。文章多次使用this survey和百分比,表明作者的意图是说明调查的结果,同时也分析了背后的原因。
单选题 A proper title for this passage might be ______.
  • A. Fear of Hard Work Steers Students Away from Science & Tech.
  • B. Possible Causes of Scarce STEM Jobs on the Labor Market.
  • C. Who Are Best Suited to Major in Science and Technology?
  • D. Careers as Doctors Will Be the Best lobs in the Future.
【正确答案】 A
【答案解析】认真阅读这篇文章后就会发现,后三个选项不合理。选项B与文章内容矛盾,选项C在文中没有任何相关的说明,而选项D不是文章的主题。